90 χρόνια συμπλήρωσε το Ιστορικό Καφέ Calcinha στην Πορτογαλία! Μέλη του EHICA και άλλα δυο Ιστορικά Καφέ της Λισσαβώνας, το Nicola και το Café Martinho da Arcada, αγαπημένο στέκι του Πορτογάλου ποιητή Πεσσόα, που λειτουργεί από το 1782!


90 χρόνια συμπλήρωσε
το Ιστορικό Καφέ Calcinha
στην Πορτογαλία!

Μέλη του EHICA και άλλα δυο
Ιστορικά Καφέ της Λισσαβώνας,
το Nicola και το Café Martinho da Arcada,
αγαπημένο στέκι
του Πορτογάλου ποιητή Πεσσόα,
που λειτουργεί από το 1782!



Στην Πορτογαλία βρέθηκε 3-7 Ιουνίου 2019 ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, κ. Βασίλης Σταθάκης, εκπροσωπώντας τον EHICA.
Ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε την Πορτογαλία, ως επίσημος καλεσμένος του Δήμου της Λουλέ, προκειμένου να μιλήσει στις 5 Ιουνίου 2019, στην επετειακή εκδήλωση για το Ιστορικό Καφέ Calcinha.

 Ο Δήμαρχος της πόλεως του Λουλέ, Vitor Aleixo,και ο ιδρυτής και πρόεδρος του EHICA, κ. Βασίλης Σταθάκης,
κατά 
την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στο Δημαρχείο.

Ενωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ιδρυτής και πρόεδρος του EHICA είχε προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση με τον δήμαρχο της Λουλέ, Vitor Aleixo, στο Δημαρχείο της πόλης. Κατά την συνάντηση, οι δύο άνδρες συζήτησαν τόσο για την δυνατότητα αδελφοποίησης και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων της Λουλέ και των Χανίων αναφορικά με την ανάδειξη των Ιστορικών Καφέ - κάτι που ο κ. Σταθάκης συζητά και οργανώνει με όλους τους Δήμων των πόλεων που επισκέπτεται ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΕΗΙCA - όσο και για την σημασία της συνεργασίας τους στην νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», που βρίσκεται σε εξέλιξη και φιλοδοξεί να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Όσον αφορά στο Ιστορικό Café Calcinha, είναι «αντίγραφο» παλαιού βραζιλιάνικου καφέ που λειτουργεί από το 1927 και είναι σχεδόν αμετάβλητο από τότε. Το εσωτερικό του είναι πανέμορφο, με artdeco και μαρμάρινα τραπέζια. Επίσης στον χώρο του καφέ παρουσιάζονται συχνά live fado. Το καφέ έχει στον εξωτερικό του χώρο ένα άγαλμα που απεικονίζει τον António Aleixo, ποιητή των αρχών του 20ού αιώνα, και θαμώνα του συγκεκριμένου καφέ.
Κατά την διάρκεια της επίσημης ομιλίας του στην επέτειο του Calcinha, ο κ. Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ελπίζω από τα βάθη της ψυχής μου, το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι όσον αφορά στην ανάδειξη των Ιστορικών Καφέ ανά τον κόσμο. (...) Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την διορατικότητά σας να γιορτάσετε την επέτειο των 90 χρόνων του Καφέ Calcinha, σαν να γιορτάζατε την επέτειο ενός αγαπημένου προσώπου.
Διότι κατ’ εμέ, αυτό σηματοδοτούν τα Ιστορικά Καφέ: είναι οντότητες, με ψυχή, καρδιά, αναμνήσεις, με αμέτρητες ιστορίες, είναι εκείνα που δίνουν συνέχεια σε μια πόλη, που δημιουργούν σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, μνήμες, συναισθήματα...».

Στην συνέχεια, στις 6 και 7 Ιουνίου 2019 ο κ. Βασίλης Σταθάκης μετέβη στην Λισσαβώνα, όπου συναντήθηκε με ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ, καλωσορίζοντας ακόμη δυο Ιστορικά Καφέ στον ΕΗΙCA.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του EHICA, κ. Βασίλης Σταθάκης
με τον ιδιοκτήτη του Ιστορικού Καφέ Nicola στην Λισσαβώνα. 


Συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου το Ιστορικό Καφέ Nicola μπήκε στον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης...

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του EHICA, κ. Βασίλης Σταθάκης,
με τον ιδιοκτήτη του Café Martinho da Arcada,
τον κ. António Marco
στο αγαπημένο στέκι του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα,
που βρίσκεται στην Praça do Comércio
και λειτουργεί από το 1782
και μάλιστα στο αγαπημένο τραπέζι του Πορτογάλου ποιητή.

Ενώ στις 7 Ιουνίου, ο ιδρυτής και πρόεδρος του EHICA είχε την χαρά και την τιμή να καλωσορίσει το παλαιότερο Ιστορικό Καφέ της Λισσαβώνας, το Café Martinho da Arcada, το αγαπημένο στέκι του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα, που βρίσκεται στην Praça do Comércio και λειτουργεί από το 1782!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον τα Ιστορικά Καφέ που απαρτίζουν τον EHICA είναι 50!

ΛΕΞΕΙΣΙστορικο Καφε, Πορτογαλια, EHICA, Ιστορικα Καφε, Λισσαβωνα, Νικολα, καφε Μαρτινιο ντα Αρκαντα, στεκι, Πεσσοα, Πεσοα, Σταθακης, Λουλε, Χανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ