Τρισάγιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στην Βαϊμάρη της Γερμανίας και στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ


Τρισάγιο για την Γενοκτονία
των Ελλήνων του Πόντου,
των Αρμενίων και των Ασσυρίων
στην Βαϊμάρη της Γερμανίας
και στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης
Μπούχενβαλντ
  

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, έλαβε χώρα στην Βαϊμάρη της Γερμανίας, στις 15 Ιουνίου 2019, διεκκλησιαστική Ημέρα Μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο αιματοβαμμένο και μαρτυρικό χώμα του πρώην Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλτ.
Η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων συμπεριέλαβε και την Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, την εποχή του οθωμανικού κράτους.
Στον ιστορικό ευαγγελικό Ναό Πέτρου και Παύλου, όπου τον 16ο αιώνα ο Μαρτίνος Λούθηρος έκανε τακτικά κηρύγματα, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, τέλεσε το ορθόδοξο τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ ο Αρμένιος ιερέας Sahak Sahakyan και ο ευαγγελικός πάστορας κ. Sebastian Kircheis ανέγνωσαν προσευχές. Την μετάφραση των ορθοδόξων ευχών στα γερμανικά διάβασε η μαθήτρια Λαμπρινή Μαραζίδη.
Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε εγκάρδια ο συγγραφέας και εκδότης κ. δρ. Klaus Gallas, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Γερμανία, κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, η κ. Janet Abraham, μέλος του Συλλόγου Ασσυρίων, ο κ. Αλέξανδρος Λινός από την Γερμανο-Ελληνική Εταιρεία Βαϊμάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης και κατέκλεισε η κ. Αναστασία Ντικ μέλη και οι δύο της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ (Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη).
Να σημειωθεί ότι ο πρέσβυς κ. Δασκαρόλης στην ομιλία του χαιρέτισε με ιδιαίτερη έμφαση την Ημέρα Μνήμης στην Βαϊμάρη και διαβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στην εκδήλωση αυτή.


Παρέστησαν ο πρέσβυς επί τιμή κ. Χρυσανθόπουλος, η γενική πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γεώργιος Τσορακλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Γρηγόρης Γιαννουλίδης ο κ. Χρήστος Μαραζίδης, η πρώην διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, μέλη του Συλλόγων Ποντίων Κολωνίας, ο πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ντίσσελντορφ κ. Ηλίας Μαυρίδης, ο κ. Κώστας Σαββίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου, ο κ. Πάουλ Κούλογλου, Αρμένιος ελληνικής καταγωγής και επιχειρηματίας στην Jena Γερμανίας, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο κ. Γεώργιος Παππάς, και πολλοί νέοι και νέες των Συλλόγων Ποντίων Κολωνίας και Ντίσσελντορφ.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης στον Ναό, οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, όπου τους υποδέχθηκε εγκάρδια ο κ. dr. Harry Stein, υπεύθυνος διευθυντής για την ιστορία του KZ-Buchenwald.
Στην αναμνηστική πλάκα στον εσωτερικό χώρο του τόπου του μαρτυρίου κατέθεσαν στεφάνια ο πρέσβυς κ. Δασκαρόλης και η γενική πρόξενος κ. Κωνσταντινοπούλου μαζί με τον κ. Τσορακλίδη. Η Ποντιακή Νεολαία έψαλλε σε κλίμα συγκίνησης το άσμα „Tην πατρίδα μ' έχασα..“.
Ακολούθησε ωριαία ξενάγηση στο χώρο του Στρατοπέδου.
Όλοι όσοι μετείχαν της Ημέρας Μνήμης στην Βαϊμάρη ανεχώρησαν, φορτωμένοι με μνήμες ανατριχιατικών γεγονότων και οδύνης για όλα τα θύματα του ναζισμού και ιδιαίτερα και για τους Έλληνες συμπατριώτες μας, στην κόλαση του Μπούχενβαλντ.ΛΕΞΕΙΣΓενοκτονια Ελληνων του Ποντου, Ποντιοι, Ποντος, Γενοκτονια Αρμενιων, Γενοκτονια Ασσυριων, Βαιμαρη, Γερμανια, Στρατοπεδο Συγκεντρωσης Μπουχενβαλντ, Αρμενιοι, Ασσυριοι, Αρμενια, Ασσυρια, Μπουχενβαλτ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ