Δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, στους Αρκιούς, επειδή δεν είχαν… πρώτες βοήθειες!!! Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Αρκιών είναι... η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, Ο ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΙΩΝ... ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ!!! Το νησί που ανήκει στο ιερό νησί της Πάτμου, που βρίθει μοναστηριών… δεν έχει ιερέα!!! - της Μ. Τσιαλέρα


Δυο άνθρωποι
έχασαν την ζωή τους,
στους Αρκιούς,
επειδή δεν είχαν…
πρώτες βοήθειες!!!

Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Αρκιών είναι... η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, Ο ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΙΩΝ... ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ!!!

Το νησί που ανήκει στο ιερό νησί της Πάτμου,
που βρίθει μοναστηριών…
δεν έχει ιερέα!!!

Της δασκάλας των Αρκιών,
Μαρίας Τσιαλέρα

Το λιμάνι των Αρκιών.
Φωτ.: Δήμου Πάτμου.

Εν μέσω του καλοκαιριού, παρ’ όλο που το Σχολείο των Αρκιών δεν λειτουργεί, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επισκευή του, αλλά και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του, γεγονός που συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει γνωστό το νησί, οι ανάγκες του και τα προβλήματά του.


Πριν από λίγες ημέρες δηλώσαμε συμμετοχή στο πρωτοπόρο πρόγραμμα «Virtual School» - (Πανεπιστημιακό) και μόνον με την συμμετοχή 12 σχολείων απ' όλη την Ελλάδα - γεγονός που θα προβάλει γενικώς και τους Αρκιούς, αλλά και την Πάτμο. Επίσης συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου των Αρκιών και περιμένω στους Λειψούς μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, θερμόμετρα, θερμοφόρες κ.τ.λ., ενώ στις αρχές του Ιουνίου, το σχολείο μας δώρισε στο Ιατρείο δύο πιεσόμετρα και πάρα πολλά ειδικά φάρμακα.

Με αφορμή τα παραπάνω, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, πως βασική προϋπόθεση για την ανακούφιση των ντόπιων, αλλά και για την ανάπτυξη και τον επανεποικισμό των Αρκιών είναι... η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, Ο ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΙΩΝ... ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ!!!
Επίσης είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί σταθερή τηλεφωνική γραμμή και ίντερνετ στον χώρο του Ιατρείου και πιστεύω πως ο νέος Δήμαρχος, ο οποίος είναι ἐμπειρος υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΤΕ, θα φροντίσει άμεσα και γι' αυτό.

Μέσα στον Μάιο, δυστυχώς έχασε την ζωή της μία αλλοδαπή τουρίστρια στους Αρκιούς, επειδή δεν είχε τις πρώτες βοήθειες! Τον Ιούνιο, ένας Έλληνας, συχνός επισκέπτης του νησιού από την Κάλυμνο, άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί, μετά από πάρα πολλές ώρες αδιαθεσίας! Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα μακάβρια γεγονότα δεν τιμούν καθόλου το νησί μας ούτε και τον Δήμο Πάτμου, που το πιο απλό που θα μπορούσε να κάνει, είναι ένα ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΚΙΟΥΣ! Θυμίζω πως ανάλογο αίτημα δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, από καμία δημοτική Αρχή.

Η ύπαρξη ενός ΙΕΡΕΑ επίσης είναι μία επιτακτική ανάγκη των κατοίκων, που δεν λειτουργούνται σχεδόν ποτέ κατά την διάρκεια του έτους. Είναι οξύμωρο να ανήκει το νησί στον Δήμο Πάτμου, με τέτοια θρησκευτική παράδοση... που βρίθει μοναστηριών και ιερέων... και να μην έχει ιερέα!!!

Ευελπιστώ πως η νέα Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό μας και θα συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του νησιού, αφού οι Αρκιοί και το Μαράθι θα έπρεπε να διαφημίζονται από χρόνια, ως δύο από τα πιο όμορφα προάστια του νησιού της Πάτμου, και όχι να βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης...

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στον ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, γιατί η ανάπτυξή του είναι αυτή που θα βοηθήσει καταλυτικά το νησί. Πρέπει να βρεθεί η γεωργική γη για την καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, φαρμακευτικής αλόης, φραγκόσυκων, ελαιοδέντρων κ.τ.λ., καθώς επίσης και καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών, ώστε να μειωθούν τα έξοδα και το κόστος παραγωγής από τις αγοραζόμενες ζωοτροφές. Το έδαφος των Αρκιών ενδείκνυται για ξηρές καλλιέργειες, σαν αυτές που ήδη ανέφερα.

Επίσης η δημιουργία μιας σύγχρονης μικρής τυροκομικής μονάδας, θα βοηθούσε πάρα πολύ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, γιατί παρ’ όλο που οι κτηνοτροφικές οικογένειες είναι μόνον δύο, η παραγωγή σε γάλα είναι επαρκέστατη για τυροκομικά προϊόντα, που θα θέσουν σε λειτουργία τον δευτερογενή τομέα! Θα μπορούσαν επίσης να προωθηθούν στον τουρισμό πάρα πολλά απ' αυτά τα ντόπια προϊόντα, όπως τα τυριά "σφήνα" και η "μυζήθρα" Αρκιών, καθώς επίσης και αποξηραμένα βότανα, όπως το θυμάρι και η λεβάντα.

Επίσης το νησί έχει δυνατότητες ανάπτυξης με την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ!

Για την ανάπτυξη του Τριτογενούς τομέα, είναι απολύτως απαραίτητη η προέκταση της μαρίνας, καθώς και η κατασκευή πλωτών, γιατί τα περισσότερα σκάφη που προσεγγίζουν στο νησί, βλέπουν πως δεν υπάρχει χώρος για να δέσουν κι έτσι φεύγουν. Το λιμανάκι της Αυγούστας μπορεί να δεχθεί μόνον γύρω στα 16 κότερα, και όπως καταλαβαίνετε... χάνουμε άλλα 20 με 30 σκάφη ημερησίως!

Επίσης σας υπενθυμίζω την ύπαρξη της ξενοδοχειακής μονάδας στα Τηγανάκια Αρκιών, που έμεινε ημιτελής λόγω του ξαφνικού θανάτου του επιχειρηματία Μπρεκουλάκη. Οι μεμονωμένες κατοικίες - η κάθε μία με την δεξαμενή της - πωλούνται εδώ και χρόνια από τους κληρονόμους της οικογένειας και είναι, θεωρώ, μία πάρα πολύ καλή επένδυση... για όποιον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία. Τα Τηγανάκια είναι η πιο διάσημη παραλία στο βόρειο συγκρότημα των νησιών της Δωδεκανήσου, στην οποία προσεγγίζουν πάρα πολλά σκάφη ιδιωτικά και τουριστικά, είναι όμως αναξιοποίητη.

Ευελπιστούμε πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και πως θα βρούμε ένθερμους υποστηρικτές της προσπάθειάς μας για ανάπτυξη κι επανεποικισμό των Αρκιών, και στα πρόσωπα της νέας Δημοτικής Αρχής της Πάτμου, αλλά και της νέας Κυβέρνησης! Είθε!!!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.7.2019. Και "Κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ NEWS", 28.7.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: Σχολειο, Αρκιοι, Πατμος, Αγροτικο Ιατρειο, Λειψοι, ΙΑΤΡΟΣ, ΙΕΡΕΑΣ, Μαραθι, αρωματικα βοτανα, φαρμακευτικη αλοη, φραγκοσυκα, ελαιοδεντρο, κτηνοτροφικα φυτα, ζωοτροφες, ξηρες καλλιεργειες, τυρι, σφηνα, μυζηθρα, αποξηραμενα βοτανα, θυμαρι, λεβαντα, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, μαρινα, Αυγουστα, Τηγανακια, Μπρεκουλακης, παραλια, Δωδεκανησα


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ