Λίγα λόγια για το νησάκι Μαθράκι των Διαποντίων…


Λίγα λόγια για το νησάκι Μαθράκι
των Διαποντίων…


Το Μαθράκι είναι το νοτιότερο και το μικρότερο σε έκταση (3,1 τ. χλμ.) από τα τρία Διαπόντια Νησιά. Έχει 100 κατοίκους και μεγαλύτερο υψόμετρο τα 161 μ. στο Μεροβίγλι. Απέχει 4 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι Αρίλλας της Κέρκυρας. Μία από τις εξηγήσεις για την ονομασία του νησιού αναφέρει ότι πριν από πολλά χρόνια το Μαθράκι είχε καεί, και έτσι πήρε το όνομά του από το κάρβουνο (αθράκι < άνθρακας)

Το νησί χωρίζεται σε δύο τμήματα, την Κάτω Πάντα προς τα Βόρεια και την Άνω Πάντα προς τα Νότια. Από τον οικισμό Χωριό μπορεί κανείς να φτάσει ως το ΝΑ σημείο του νησιού, στο ακρωτήριο Αρβανίτικο μέσω ενός χωματόδρομου, ο οποίος φτάνει σε έναν ηρεμότατο ορμίσκο με λεπτή άμμο, ενώ ένα απλό ταβερνάκι λίγα μόλις μέτρα από την θάλασσα προσφέρει τη δυνατότητα για μια ευχάριστη στάση ξεκούρασης.

Οι πρώτες μαρτυρίες για παρουσία κατοίκων στα Διαπόντια νησιά ξεκινούν από τη μεσαιωνική εποχή, όμως μόνιμοι κάτοικοι αναφέρονται τον 17ο αιώνα, όπου παρουσιάζονται δείγματα πληθυσμού στο νησί Οθωνοί. Αφού εγκαταστάθηκαν στο νησί, κάποιες οικογένειες μεταπήδησαν αργότερα στα άλλα δυο νησιά (Ερείκουσα - Μαθράκι).

Όταν κάποιο πλοίο με τρόφιμα ή επιβάτες από την Κέρκυρα έφτανε στα Διαπόντια νησιά, και περισσότερο στο Μαθράκι λόγω του μικρού του μεγέθους, κάποιος κατέβαινε στο λιμάνι να μάθει τα νέα, και μετά ανέβαινε σε ένα ύψωμα από όπου και διαλαλούσε σε Πάνω και Κάτω Πάντα τα μαντάτα. Σε πέντε λεπτά από στόμα σε στόμα, τα νέα είχαν εξαπλωθεί σε όλο το νησί.







ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΑΘΡΑΚΙ, ΕΔΩ.

 ΛΕΞΕΙΣΜαθρακι, Διαποντια Νησια, Μεροβιγλι, Αριλλας, Κερκυρα, καρβουνο, αθρακι, Κατω Παντα, Ανω Παντα, Χωριο, Αρβανιτικο, Διαποντιοι νησοι, Οθωνοι, Οθρωνοι, Ερεικουσα, μαντατο, τελαλης, ανθρακας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ