Θέρμα - Φεγγάρι - Χώρα, στο Σάος – Μια απαιτητική πεζοπορία στην Σαμοθράκη


Θέρμα - Φεγγάρι - Χώρα,
στο Σάος

Μια απαιτητική πεζοπορία στην Σαμοθράκη

Διάσχιση 15 χιλιομέτρων, μια πεζοπορία που κινείται στο ΒΔ. κομμάτι του όρους Σάος της Σαμοθράκης.
Η εκκίνηση γίνεται είτε μέσα από τα Θέρμα, είτε από το τέλος του χωματόδρομου που ξεκινάει πάνω από τα Θέρμα.


Από εκεί μπαίνουμε στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. Αρχικά ανηφορίζει με σεβαστή κλίση και έπειτα από λίγο τραβερσάρει προς δασωμένη πλαγιά, όπου συναντά το μονοπάτι από τα Θέρμα. Συνεχίζουμε στο δάσος Μαρτίνι με τα υπεραιωνόβια δένδρα του, με το μονοπάτι να ελίσσεται στην δασωμένη και σκιερή πλαγιά και μας ανεβάζει ομαλά μέχρι το ρέμα Τσιβδογιάννη και την πηγή Καλαμίθρια στα 1.080 μ. υψόμετρο.
Κατόπιν τραβεράσρουμε αφήνοντας την ράχη του δάσους Μαρτίνι και μετά από λίγη ανάβαση και ένα κομμάτι με ψηλές φτέρες βγαίνουμε στην ράχη ανατολικά του ρέματος Τσιβδογιάννη. Είμαστε στα 1.150 μ. σε χαρακτηριστικό σημείο με τα τελευταία δένδρα.
Συνεχίζουμε σε χαμηλή βλάστηση πλέον και μετά από λίγη ώρα στα 1.300 μ. θα συνεχίσουμε σε βραχώδες πεδίο.
Μένει ένα τελευταίο κομμάτι και βγαίνουμε κορυφογραμμή στο σημείο διασταύρωσης με το μονοπάτι από την Χώρα. Η κορυφή θέλει άλλη μισή ώρα και προσοχή γιατί υπάρχουν κάποια βράχινα περάσματα. Πολύ καλή θέα στην Λεκάνη της Γριάς και του Καραγιάννακη.
Η επιστροφή-κατάβαση προς την Χώρα ξεκινά μέσα από την λεκάνη απορροής του Ξηροπόταμου. Το έδαφος είναι σαθρό από την διάβρωση που έχει υποστεί και το πρώτο κομμάτι είναι άχαρο και θέλει προσοχή. Κατόπιν τραβερσάρουμε σε πλαγιά για να φτάσουμε μετά από ώρα σε χωματόδρομο και να διανύσουμε τα τελευταία 3,5 χιλιόμετρα σε αυτόν, μέχρι να φτάσουμε στην Χώρα κλείνοντας μία απαιτητική διάσχιση.

Η διαδρομή και στο wikiloc, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: canyoning-caving.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ,

ΛΕΞΕΙΣ: ορειβατικο μονοπατι Ε6, Θερμα, δασος Μαρτινι, Μαρτινη, αιωνοβιο δενδρο, ρεμα Τσιβδογιαννη, πηγη Καλαμιθρια, φτερη, Χωρα, λεκανη της Γριας, Γρια, Λεκανη του Καραγιαννακη, Ξηροποταμος, Σαος, Σαμοθρακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ