Η Τροία ιδρύθηκε 600 χρόνια πριν από τις αρχικές θεωρήσεις! Ανεκτίμητης αξίας εργαλείο στον άνθρωπο της τεχνολογίας η σκέψη!!! - της Μ. Φουντοπούλου


Η Τροία ιδρύθηκε 600 χρόνια πριν
από τις αρχικές θεωρήσεις!

Ανεκτίμητης αξίας εργαλείο
στον άνθρωπο της τεχνολογίας
η σκέψη!!!

καθηγήτριας ΕΚΠΑ,
Μεθοδολογία της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών


Και πάλι η Τροία στο προσκήνιο με αφορμή νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που τοποθετούν χρονικά την ίδρυσή της 600 χρόνια πριν από τις αρχικές θεωρήσεις! Και πάλι ο παππούς Όμηρος στο προσκήνιο!!!
Συνειρμικά, ανακαλώ στη μνήμη μου το ευχάριστα έκπληκτο βλέμμα των μαθητών της εκάστοτε Β' Γυμνασίου, όπου και όποτε έχω κάνει η ίδια δειγματικές διδασκαλίες, όταν συζητάμε το «πού» των μαχών Αχαιών-Τρώων και τους εξηγώ ότι η πόλη της Τροίας απείχε από 10 έως 15 χλμ. από την ακτή και ότι οι Τρώες είχαν φτιάξει στρατόπεδο στην πεδιάδα, απέναντι από τους Αχαιούς, έμεναν εκεί, πολεμούσαν, προστάτευαν τα εδάφη τους και δεν ανεβοκατέβαιναν στην πόλη τους καθημερινά αλλά μόνο για συγκεκριμένους λόγους!

- Κυρία, τώρα που το ακούω, το βρίσκω λογικό! μου είχε αναφέρει ένας γλυκύτατος μικρός σε σχολείο του Αγρινίου. Δεν θα μπορούσα όμως να το σκεφτώ μόνος μου!


Και έτσι κάπως αρχίζει το μαγικό ταξίδι στα ομηρικά έπη, αλλά και σε όλη την αρχαία ελληνική γραμματεία! 
Εκλογικεύοντας, συνδέοντας με το σήμερα και προσεγγίζοντας με οικειότητα, βίωμα και πολύ μεγάλο σεβασμό έναν κόσμο που έχει να δώσει ανεκτίμητης αξίας εργαλείο στον άνθρωπο της τεχνολογίας: Την σκέψη!!!

Δεν θα άλλαζα το επιστημονικό πεδίο αναφοράς μου ακόμα και αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω!!!


ΛΕΞΕΙΣ: Τροια, ιδρυση, Ομηρος, Γυμνασιο, μαχη, Αχαιοι, Τρωες, Ιλιον, Τρωικα, στρατοπεδο, Αγρινιο, αρχαια ελληνικη γραμματεια, λογικη, σκεψη, Φουντοπουλου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ