Το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ στις ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - «Λακεδαιμόνιοι άπαντα μετά μουσικής ποιούσιν»

Το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ
στις ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


«Λακεδαιμόνιοι άπαντα μετά μουσικής ποιούσιν»


«Το μνημείο των Καρυάτιδων δεσπόζει πάνω στην κατά τους ιστορικούς αρχαία ακρόπολη των Καρυών  και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερεχθείου στην Ακρόπολι των Αθηνών.
Κατασκευάσθηκε με δαπάνη πολλών δωρητών και με πρωτοβουλία του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών. Εγκαινιάστηκε το 1983. Αποτελεί πλέον σύμβολο των σύγχρονων Καρυών και σηματοδοτεί την σύνδεση του παρόντος με το ένδοξο παρελθόν του τόπου.
Οι Καρυάτιδες, κόρες των Καρυών, ήταν ιέρειες, παρθένοι, που χόρευαν λατρευτικό χορό κάθε χρόνο στα Καρυάτεια, γιορτή προς τιμή της Αρτέμιδος Καρυάτιδος.


Ο Λουκιανός («Περί Ορχήσεως». 10) έγραψε: «Λακεδαιμόνιοι μεν άριστοι Ελλήνων είναι δοκούνται παρά Πολυδεύκους και Κάστορος καρυατίζειν μαθόντες... άπαντα μετά μουσικής ποιούσιν άχρι του πολεμείν προς αυλόν και ρυθμόν». Δηλαδή: «Οι Λακεδαιμόνιοι οι θεωρούμενοι άριστοι των Ελλήνων, αφού έμαθαν να καρυατίζουν (δηλ. να χορεύουν το χορό των  Καρυάτιδων) από τον Πολυδεύκη και τον Κάστορα... κάνουν το κάθε τι με μουσική μέχρι και τον πόλεμο με συνοδεία αυλού και ρυθμού»...
Όταν αργότερα στον χορό αυτό πήραν μέρος και κοπέλες από άλλες πόλεις της Λακωνίας, ονομάσθηκαν και αυτές Καρυάτιδες.
Οι κόρες των Καρυών έγιναν περίφημες για τον καλλιτεχνικό χορό και την αρμονική κορμοστασιά τους, ώστε όλες οι αρμονικές γυναικείες μορφές στην γλυπτική τέχνη των αρχαίων χρόνων, άρχισαν να ονομάζονται Καρυάτιδες. Στην αρχιτεκτονική είναι γλυπτά που έχουν γυναικεία μορφή και χρησιμεύουν είτε στην στήριξη κτηρίων - αντί για κίονες - είτε για διακοσμητικό στοιχείο σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους και σκεπές».
Αύγουστος 2012
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ

Χωριό Καρυές στον Πάρνωνα, στην Λακωνία: Ένα χωριό που τιμά το παρελθόν του!
Μακάρι όλα τα χωριά της Ελλάδος να είχαν κάτι ανάλογο σχετικό με την Ιστορία τους!

ΠΗΓΕΣ: Γ. Λεκάκης «Λακώνων Γη» και «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣμνημειο Καρυατιδων, ακροπολη Καρυων, ναος, Ερεχθειο, Ακροπολις Αθηνων, Καρυες, Καρυαι, Καρυατιδες, ιερεια, παρθενος, χορος, Καρυατεια, γιορτη, Αρτεμις Καρυατις, Αρτεμη, Λουκιανος, Περι Ορχησεως, Λακεδαιμονιοι, αριστος,  Ελληνες, Πολυδευκης, Καστωρ, καρυατιζειν, μουσικη, αυλος, ρυθμος, καρυατιζω, χορευω, Καστορας, Διοσκουροι, πολεμος, κοπελα, καλλιτεχνικος χορος, αρμονια, κορμοστασια, γλυπτικη τεχνη, αρχιτεκτονικη, γλυπτο, διακοσμηση, πυλη, προσοψη, γεισο, ζωφορος, σκεπη, Λακεδαιμονιος, Λακεδαιμονες, Λακωνια, Παρνωνας, Παρνων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ