Τι απέδειξε ο περίφημος σφραγιδόλιθος του Τάφου του Πολεμιστή της Πύλου: Μινωίτες και Μυκηναίοι, είναι κατηγοριοποιήσεις δικές μας, όχι δικές τους - Οι μύθοι του Ομήρου, είχαν ρίζες σε ένα πραγματικό παρελθόν - Υπάρχει πάντα ένας πυρήνας αλήθειας στις μυθιστορίες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά - Οι Μυκηναίοι συνδέονταν με την Ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο, την Εγγύς Ανατολή, την Μεσόγειο, την Κρήτη - του A. Curry


Τι απέδειξε
ο περίφημος σφραγιδόλιθος
του Τάφου του Πολεμιστή
της Πύλου:

Μινωίτες και Μυκηναίοι,
είναι κατηγοριοποιήσεις δικές μας,
όχι δικές τους…

Οι μύθοι του Ομήρου, είχαν ρίζες
σε ένα πραγματικό παρελθόν...

Υπάρχει πάντα ένας πυρήνας αλήθειας
στις μυθιστορίες που μεταδίδονται
από γενιά σε γενιά...

Οι Μυκηναίοι συνδέονταν
με την Ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο,
την Εγγύς Ανατολή, τα νησιά της Μεσογείου,
την Κρήτη…

World of the Griffin Warrior

Του ANDREW CURRY

Η εποχή του Ομήρου ήταν εποχή ηρώων:
- ο Αγαμέμνων, ο βασιλιάς των Μυκηνών,
- ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης,
- ο Νέστωρ, ο βασιλιάς της Πύλου,
μεταξύ άλλων, των οποίων οι πράξεις καταγράφονται στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια»…

Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν[1] ότι οι μύθοι του Ομήρου, παρ’ όλο που μιλούν για γεγονότα που συνέβησαν 500 ή περισσότερα χρόνια μετά τα γεγονότα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού[2], είχαν ρίζες σε ένα πραγματικό παρελθόν…
«Υπάρχει πάντα ένας πυρήνας αλήθειας στις ιστορίες / μύθους που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά», λέει ο αρχαιολόγος Jack Davis. Το αν αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί άνθρωποι είναι άγνωστο. Αλλά ο πολιτισμός στον οποίο ανήκαν, ο οποίος κυριάρχησε στην Εποχή του Χαλκού (περ. 1600 - 1200 π.X.), γνωστός ως Μυκηναϊκός (όνομα που δόθηκε από τους μελετητές του 19ου αιώνα) είχε σίγουρα ποιητές με πρότυπο τους ήρωες, από τους οποίους θυμούνταν ελάχιστα από το βαθύ παρελθόν τους[3]...
Κατά το παρελθόντα αιώνα, οι αρχαιολόγοι και οι γλωσσολόγοι είχαν επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις σπουδές τους στην θέση των Μυκηναίων στην πρώιμη ανάπτυξη του μεταγενέστερου κλασσικού ελληνικού πολιτισμού. Οι ανασκαφές στην Πύλο και σε χώρους σε ολόκληρην την ηπειρωτική Ελλάδα, έδωσαν πολλές αποδείξεις για τους Μυκηναίους. Αυτή η έρευνα απεκάλυψε ότι στην κορυφή τους συνδέονταν με έναν κόσμο, που περιείχε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας Αιγύπτου, των πόλεων-κρατών της Εγγύς Ανατολής και των νησιών της Μεσογείου! Ένας δεσμός, όμως, ξεχωρίζει, ίσως ο πιο σημαντικός: Η βαθειά σύνδεση με το νησί της Κρήτης, το οποίο, την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, κατοικήθηκε από τους αποκαλούμενους Μινωίτες[4], όνομα που πήρε από τον θρυλικό βασιλιά Μίνωα, που ίδρυσε έναν πολιτισμό πολύ διαφορετικό από αυτόν της ηπειρωτικής χώρας…
Οι μελετητές έχουν εδώ και καιρό συζητήσει την φύση της σχέσεως μεταξύ των Μυκηναίων και των Μινωιτών. Αυτή η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσον η μυκηναϊκή κουλτούρα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός (που χρονολογείται μισή χιλιετία αργότερα)[5], ήρθαν εισηγμένοι από την Κρήτη ή ήταν ένα εγχώριο φαινόμενο…


Αλλά η εξαιρετική ανακάλυψη του τάφου ενός ανθρώπου[6], γεμάτου με περισσότερα από 2.000 αντικείμενα, λίγο έξω από το παλλάτι του Νέστορα στην Πύλο[7], δείχνει ότι η έννοια των ανταγωνιστικών πολιτισμών μπορεί να αποκρύπτει μια πιο βαθειά διασύνδεση. «Οι αρχαιολόγοι έχουν έναν τρόπο να περιορίζουν τον κόσμο σε πολιτισμένες υπάρξεις, αλλά φαίνεται ότι στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκαν νέες ταυτότητες», λέει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Νάκασης του Πανεπιστημίου του Colorado Boulder. «Υπήρχαν σαφείς γραμμές μεταξύ των Μινωιτών και των Μυκηναίων[8], αλλά πολλές επιστημονικές εργασίες επισημαίνουν τώρα ότι αυτές είναι οι κατηγοριοποιήσεις είναι δικές μας, όχι οι δικές τους»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:

[1] σ.σ.: επί τέλους!
[2] σ.σ.: σφάλλει εδώ ο αρθρογράφος: Τα γεγονότα του Ομήρου συνέβησαν χιλιάδες χρόνια πριν την Εποχή του Χαλκού!
[3] Σ.σ.: Άρα, εάν τα γεγονότα συνέβησαν μόλις 500 χρόνια πριν, πώς ήταν δυνατόν να μην τα θυμούνται; Το «βαθύ παρελθόν» υποκρύπτει ένα πολύ μακρύ χρονικό διάστημα…
[4] Σ.σ.: Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι ο γνωστός ως Μινωικός Πολιτισμός στην Κρήτη υπάρχει 9.000 χρόνια πριν τουλάχιστον. Βλ. Αρχαιολογικό Μουσείο Μονάχου.
[5] σ.σ. σφάλλει και πάλι εδώ ο αρθρογράφος διαχωρίζοντας τον μυκηναϊκό, από τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά μάλλον το κάνει με ορισμούς «επιστημονικούς-ιστορικούς», όχι εθνικούς.
[6] Σ.σ.: του λεγμένου «Τάφου του Πολεμιστή».
[7] Σ.σ.: Για την ακρίβεια στον Εγκλειανό Μεσσηνίας.
[8] Σ.σ.: Και Μινύων, που δεν αναφέρονται στο άρθρο…


ΛΕΞΕΙΣσφραγιδολιθος, Ταφος του Πολεμιστη, Πυλος, Μινωιτες, Μυκηναιοι, μυθοι, μυθος, μυθολογια, Ομηρος, Μυκηναι, Αιγυπτος, Εγγυς Ανατολη, Κρητη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ