Ένα κλεμμένο αναγεννησιακό αριστούργημα επέστρεψε στην πατρίδα του καλλιτέχνη που το ζωγράφισε, στην Ιταλία, μετά από 30 χρόνια…


Ένα κλεμμένο
αναγεννησιακό αριστούργημα
επέστρεψε
στην πατρίδα του καλλιτέχνη
που το ζωγράφισε,
στην Ιταλία,
μετά από 30 χρόνια…


Χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια, αλλά η ιταλική αστυνομία ανέκτησε το αριστούργημα του Pinturicchio[1] «Madonna και παιδί».

Pinturicchio, Madonna and Child.
ΠΗΓΗ: Galleria Nazionale dell'Umbria.

Η μονάδα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της ιταλικής αστυνομίας βρήκε το ζωγραφικό έργο, το οποίο εκλάπη από ιδιωτικό σπίτι, το 1990, και έκτοτε εμφανίσθηκε ελάχιστα. Σύντομα θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του, αλλά πρώτα θα εκτεθεί στην Galleria Nazionale dell'Umbria, στην πόλη της Περούτζια, πόλη του ζωγράφου του, Pinturicchio.
«Αυτή η τελευταία ανακάλυψη με κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένο», εδήλωσε ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, Αλμπέρτο ​​Μπονισόλι, για την αποκάλυψη του ζωγραφικού έργου, στις 10 Αυγούστου 2019, «γιατί ένα ακόμη κομμάτι της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πίσω στην χώρα μας».
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με έργα άλλων δύο καλλιτεχνών της σχολής της Περούτζια, του Bartolomeo Caporali και του Fiorenzo di Lorenzo, τους οποίους, πιστεύεται ότι, ο Pinturicchio έχει μελετήσει.
«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τον όλο και πιο διακρατικό χαρακτήρα των εγκληματικών δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό», εδήλωσε ο Fabrizio Parrulli, διοικητής της αστυνομικής μονάδας, κατά την αποκάλυψη της ζωγραφικής. Και εκάλεσε τις Αρχές των χωρών να δημιουργήσουν «ένα ενοποιημένο σύστημα διεθνούς συνεργασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Το έργο "Madonna Col Bambino” του Pinturicchio θα βρίσκεται στην Galleria Nazionale dell'Umbria, Corso Vannucci, 19, στην Περούτζια της Ιταλίας, έως τις 26 Ιανουαρίου 2020.

ΠΗΓΗ: Art Net News, 23 Αυγούστου 2019.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Στοιχεία για το πού ευρέθη, ποιος το έκλεψε, σε ποιο σημείο το φυλούσε και γιατί, δεν εδόθησαν στην δημοσιότητα... Φαίνεται... αγαπά η αστυνομία τον νοικοκύρη, αλλά αγαπά και τον κλέφτη...


[1] Ο Bernardino di Betto, γνωστός ως «Pinturicchio» κέρδισε το ψευδώνυμό του, που σημαίνει "μικρός ζωγράφος", λόγω του μεγέθους του. Ο καλλιτέχνης εργάσθηκε ως βοηθός του Pietro Perugino, στις τοιχογραφίες του πιο διάσημου ζωγράφου στο παρεκκλήσι Sistine. Σήμερα, οι δύο καλλιτέχνες είναι ανάμεσα στα αστέρια της συλλογής της Galleria Nazionale dell'Umbria. Αργότερα, ανατέθηκε στον Pinturicchio να δημιουργήσει δικά του έργα στο Βατικανό, ζωγραφίζοντας τοιχογραφίες σε μια σουίτα έξι δωματίων, στα διαμερίσματα Bogia, του Αποστολικού Παλλατιού του Βατικανού, που τώρα αποτελούν μέρος της Βιβλιοθήκης του Βατικανού. Πέντε από τα έξι αυτά έργα ζωγραφικής μπορούν ακόμα να θεαθούν σήμερα!


ΛΕΞΕΙΣκλοπη, αναγεννηση, επαναπατρισμος, καλλιτεχνης, ζωγραφος, Ιταλια, αστυνομια, Πιντουρικιο, Μαντονα, Χριστος, πολιτιστικη κληρονομια, ζωγραφικη, Περουτζια, Καποραλι, Λορεντσο, ντι Μπετο, Μπεττο, Περουτζινο, τοιχογραφια, παρεκκλησι Σιστινε, Βατικανο, διαμερισματα Μποτζια, Αποστολικο Παλατι του Βατικανο, Βιβλιοθηκη του Βατικανο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ