Ημερίδα «Κοινωνική Οικονομία και Τοπική Ανάπτυξη - Πρόταση Ανάπτυξης και Ανάδειξης της περιοχής Κονιάκου, Λευκαδιτίου, Συκέας Δωρίδος»


Ημερίδα «Κοινωνική Οικονομία
και Τοπική Ανάπτυξη
Πρόταση Ανάπτυξης και Ανάδειξης
της περιοχής Κονιάκου, Λευκαδιτίου,
Συκέας Δωρίδος»

Στην πορεία προς την κατάρτιση μιας Αειφόρου Αναπτυξιακής Δράσης όπως κατέληξαν συμπερασματικά τα 2 τελευταία Πανδωρικά Συνέδρια της Δ.Α. είναι απαραίτητη η συμβολή και η συνεργασία όλων (φορέων, συλλόγων, κατοίκων).


Στις 13 Αυγούστου 2019 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου στο Λιδωρίκι, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, «Κοινωνική Οικονομία & Τοπική Ανάπτυξη, Πρόταση Ανάπτυξης & Ανάδειξης της περιοχής Κονιάκου, Λευκαδιτίου, Συκέας Δωρίδος». Πρόταση – ιδέα η οποία γεννήθηκε στον Κονιάκο το 2016 από την Δ.Α. και την ασπάστηκαν οι Αδελφότητες Λευκαδιτίου και Συκιάς.

Οι Υποστηρικτές αυτής της σύστασης του Δωρικού Τριπόλου της ρεματιάς των Βαρδουσίων – Γκιώνας είναι ο Δήμος Δωρίδος, η Δωρική Αδελφότητα, η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα». Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Δωρίδος, η ομάδα του Δωρικού Τρίπολου αποτελούμενη από τους προέδρους των συλλόγων και των χωριών αυτών και η Κοι.Σ.Π.Ε. Ν.Φωκίδας – Γ. Βολίκας.

Η ημερίδα δομήθηκε σε 3 μέρη:

- Στο 1ο μέρος έγινε απεικόνιση της σημερινής εικόνας των τριών χωριών όπως επίσης και εμπεριστατωμένη SWOT Ανάλυση από τους προέδρους των συλλόγων. Το λόγο είχαν με τη σειρά οι:

1) Δημήτρης Χολέβας, Πρόεδρος Αδελφότητας Κονιακιωτών

2) Ευθύμιος Κυριανάκης, Πρόεδρος Αδελφότητας Λευκαδιτιωτών

3) Διονύσης Βλάχος, Πρόεδρος Συλλόγου Συκεωτών

Το συντονισμό των ομιλητών όπως επίσης και την αρχική παρουσίαση αλλά και χαιρετισμό ανέλαβε ο Γεώργιος Παπαθανασίου, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.Επ.)

- Στο 2ο μέρος ακολούθησαν εισηγήσεις για το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο παρόμοιων δράσεων στην περιοχή μας αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτών με τους ακόλουθους εισηγητές:

1) Γεωργία Γεωργίου, Δασοπόνος, Υπεύθυνη Επαγγελματικής Κατάρτισης – Κοι.Σ.Π.Ε Ν. Φωκίδας – Γ.Βολίκας, η οποία παρουσίασε τη φιλοσοφία της δημιουργίας τέτοιων δράσεων αλλά και την αποτελεσματικότητά τους

2) Ευθύμιος Καραχάλιος, Λογιστής-Φοροτεχνικός – Στέλεχος Κέντρου Στήριξης Κ.Αλ.Ο. Ν. Φωκίδας ο οποίος ανέφερε την στήριξη στα νομικά ζητήματα της σύστασης αυτής της ομάδας

3) Ματίνα Κανάκη, Γεωπόνος, Γραμματέας ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) οι οποία αναφέρθηκε στις δυνατότητες στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών με κοινωνικοοικονομικό πρόσημο

4) Γεώργιος Αποστολίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων ο οποίος διεξοδικότατα ανέφερε τα οφέλη από την αξιοποίηση οικιστικών χώρων με την πλατφόρμα AIRBNB.

Το συντονισμό των εισηγήσεων στο 2ο και 3ο μέρος είχε ο Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» Ιωάννης Σάρρος.

- Στο 3ο μέρος παρουσιάστηκε η επί της ουσίας πρόταση για την ανάπτυξη και ανάδειξη αυτής της περιοχής της Δωρίδας με τους ακόλουθους εισηγητές:

1) Γεώργιος Παπαθανασίου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.Επ.) ο οποίος παρουσίασε το Δωρικό Τρίπολο και εξήρε τη σημασία της δημιουργίας αυτού του φορέα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

2) Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός-Οικονομολόγος (ΜΒΑ), Αντιπρόεδρος Δ.Α. ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε αρκετά παραδείγματα Ελλάδας και Εξωτερικού προβολής τοπικών δράσεων και προϊόντων με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις εν λόγω περιοχές.

Η ημερίδα έκλεισε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις του κοινού αλλά και του προεδρείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί μια κοινωνικά συλλογική επιχείρηση που στηρίζεται στην συνεργατικότητα και δεν προσδοκά στο καθαρό οικονομικό όφελος, αλλά στο ανταποδοτικό κοινωνικό όφελος και στη δημιουργία κοινωνικής αξίας. Πίσω από την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσει ο Κοι.Σ.Π.Ε υπάρχει μια ιδιαίτερα αυξημένη ανθρώπινη ευαισθησία και προσέγγιση, έναντι της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας, με βασικό στόχο την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άλλης ευαλωτότητας.

Το Κέντρο Στήριξης Κ.Αλ.Ο. έχει σκοπό την υποστήριξη σύστασης, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφώνων.

ΠΗΓΗ: ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ.


ΛΕΞΕΙΣΗμεριδα, Κοινωνικη Οικονομια, Τοπικη Αναπτυξη, Αναπτυξη, Αναδειξη, Κονιακο, Κονιακος, Λευκαδιτι, Συκεα, Δωριδα, Λιδωρικι, Συκια, Δωρικο Τριπολο, ρεματια, Βαρδουσια, Γκιωνα, Δημος Δωριδος, Δωρικη Αδελφοτητα, Δωριεις, Φωκιδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ