ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ που βρέθηκε στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, είναι από ΗΛΕΚΤΡΟ του 650 π.Χ. και προέρχεται από την Λυδία!


ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
που βρέθηκε στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,
είναι από ΗΛΕΚΤΡΟ του 650 π.Χ.
και προέρχεται από την Λυδία!




Τα νομίσματα θεωρείται ότι εφευρέθηκαν στην αρχαία Λυδία της Μικράς Ασίας.


Αυτό το νόμισμα που βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της αρχαίας ελληνικής Απολλωνίας Ποντικής, μετέπειτα Σωζοπόλεως, στην Μαύρη Θάλασσα, είναι, πιθανόν, το αρχαιότερο νόμισμα, που ανακαλύφθηκε ποτέ έως τώρα στην Βουλγαρία - και ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου!
Κόπηκε από το αρχαίο ελληνικό βασίλειο της Λυδίας στην Μικρά Ασία τον 7ο αιώνα π.Χ. Βρέθηκε από τον δύτη Dimitar Kutsev, σε βάθος… ενός μέτρου!
Το νόμισμα είναι από ήλεκτρο (κράμα χρυσού και αργύρου).
«Η Λυδία έκοψε τα πρώτα νομίσματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Μέχρι τότε, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μεταλλικές ράβδους, βέλη, καμπάνες, δρεπάνια, κλπ. ως αφηρημένα σύμβολα αγαθών», λέει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας.
Το 2.650 χρόνων νόμισμα ζυγίζει 0,63 γραμμάρια και είναι το 1/24 ενός στατήρα.
Κανένα άλλο νόμισμα από την αρχαία Λυδία δεν έχει βρεθεί, μέχρι σήμερα, στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Σόφιας.
Ταυτόχρονα, όμως, το Μουσείο επισημαίνει ότι η ανακάλυψη του νομίσματος Λυδίας στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, Σωζόπολη, δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η Απολλωνία, ήταν αρχαία ελληνική αποικία της που ιδρύθηκε από εποίκους από την αρχαία ελληνική Μίλητο, η οποία έκειτο στις ακτές του Αιγαίου της Ανατολίας, το 620-611 π.Χ. 

.............
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
και η οποία ιδρύθη από Κρήτες, από την Μίλατο!
                                                       .............................
Η ίδια η Μίλητος ήταν μια αρχαία ελληνική πόλις που ήταν γείτονας του αρχαίου βασιλείου της Λυδίας. Γι' αυτό είναι λογικό οι Έλληνες άποικοι να έφερναν τα λυδικά κέρματα, τα πρώτα στον κόσμο, στο καινούργιο τους σπίτι, στην Απολλωνία Ποντική, ήδη από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ.

ΠΗΓΕΣ: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας, AiB, 10.9.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.9.2019.


ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Η εύρεσις του νομίσματος της Λυδίας, του 7ου αι. π.Χ. στον αρχαίο θρακικό Πόντο αποδεικνύει και την στενή και ακμάζουσα οικονομική, εμπορική και επικοινωνιακή πολιτισμένη σχέση Κρήτης - Μικράς Ασίας - Θράκης - Πόντου, ήδη από τον 7ο αι. π.Χ.

ΛΕΞΕΙΣ: ΝΟΜΙΣΜΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟ, Λυδια, νομισματα, εφευρεση, Μικρα Ασια, Απολλωνια Ποντικη, Σωζοπολις, Μαυρη Θαλασσα, δυτης, ηλεκτρον, κραμα, χρυσος, αργυρος, μεταλλικη ραβδος, βελος, καμπανα, δρεπανι, συμβολο, στατηρας, Σωζοπολη, Μιλητος, Αιγαιο, Ανατολια, Κρητες, Κρητη, Μιλατος, κερμα, Θρακη, Ποντος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ