Το περίφημο αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο ύδραυλις εικονίζεται σε νόμισμα του 4ου αιώνα μ.Χ.!


Το περίφημο αρχαίο
ελληνικό μουσικό όργανο
ύδραυλις
εικονίζεται σε νόμισμα
του 4ου αιώνα μ.Χ.!



Μια ύδραυλις εικονίζεται σε ένα αρχαίο χάλκινο ρωμαϊκό νόμισμα, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τα ρωμαϊκά νομίσματα μερικές φορές απεικονίζουν υδάτινα όργανα, που συνοδεύουν μονομάχους, μονομαχίες ή/και μάχες.


Το μουσικό όργανο «αυλός του νερού» (ύδωρ + αυλός, ύδραυλις > hydraulis), το οποίο ήταν γνωστό στους Έλληνες ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. (τουλάχιστον) ήταν το πιο θεαματικό μουσικό όργανο της κλασσικής αρχαιότητας.

Η αρχαία ύδραυλις του Δίου Μακεδονίας.

Ένα καλά σωζόμενο τέτοιο όργανο μπορεί να ιδεί κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου Πιερίας, της Μακεδονίας.
Αλλά σε αυτήν την καλή απεικόνιση, βλέπουμε τους σωλήνες του οργάνου, πίσω από τον μουσικό, ο οποίος κάθεται μπροστά στο ακροατήριο!
Κατά την διάρκεια του παιξίματός της, προκειμένου να βγάλει ήχο, οι αντλίες «μακράς διάρκειας», χρειάζονταν βοήθεια (πίεση) κατά την διέλευση του νερού στην δεξαμενή, μέσω διαφόρων σωληνώσεων. Αυτές οι αντλίες εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του μουσικού!
Αργότερα, η ύδραυλις συνδέθηκε με την ιστορία των δυτικών εκκλησιών, και το αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο, εγέννησε το εκκλησιαστικό όργανο (> orgel)…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2019.


ΛΕΞΕΙΣ: υδραυλις, χαλκινο νομισμα, ρωμαικο νομισμα, υδατινο οργανο, μονομαχος, μονομαχια, μαχη, μουσικο οργανο, αυλος, νερο, υδωρ, υδραυλη, μουσικη, Αρχαιολογικο Μουσειο Διου, Διον Πιεριας, Πιερια, Μακεδονια, σωληνας, μουσικος, ακροατηριο, ηχος, αντλια, πιεση, σωληνωσεις, εκκλησια, εκκλησιαστικο οργανο, οργκελ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ