Το υπόγειο ποτάμι του Καϊμακιά στα Θεσσαλικά Άγραφα - Ο Καϊμακιάς είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο της Καρδίτσας


Το υπόγειο ποτάμι του Καϊμακιά
στα Θεσσαλικά Άγραφα

Ο Καϊμακιάς είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο
της Καρδίτσας

Ο υπόγειος ποταμός του Καϊμακιά ευρίσκεται αρκετά κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, σε υψόμετρο 1.450 μ. στην περιοχή Μέγα Ρέμα.
Τα νερά που εξέρχονται από το στόμιο της εισόδου, κυρίως τους μήνες της Άνοιξης, τροφοδοτούν το ρέμα Μπούνου και αυτό με την σειρά του το Καριτσιώτικο Ρέμα.
Ο Καϊμακιάς είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας, με μήκος διαδρόμων κοντά στα 500 μέτρα και το όνομα του προήλθε από κάποιον λήσταρχο της περιοχής. Παράλληλα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια ποτάμια της Θεσσαλίας. 


Εξερευνήθηκε πλήρως το 2005 κατά την 8η πανελλήνια σπηλαιολογική συνάντηση στην Καρδίτσα. Σημαντική η συμβολή του ΣΟΚ για την εξέλιξη της εξερεύνησης.
Χαρακτηρίζεται ως υπόγειο ποτάμι που αποτελείται από μία ανενεργή κοίτη, ενώ η ενεργή διακόπτεται από ένα πλημμυρισμένο τμήμα (σιφόνι) στην μέση περίπου χωρίζοντάς την σε δύο μέρη.

Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι τα μέρη του σπηλαίου είναι:

Α. Η πάνω ανενεργή κοίτη, η οποία βρίσκεται 15 μέτρα ψηλότερα από την ενεργή. Έχει δύσκολη πρόσβαση και απαιτεί την χρήση σχοινιού και σπηλαιολογικού εξοπλισμού. Θα χρειαστεί να προσεγγίσουμε το σπήλαιο από υψηλότερα, να δέσουμε σε μεγάλο έλατο και να γίνει κατάβαση 40 μέτρων περίπου. Στο επάνω σπήλαιο υπάρχει ένας κεντρικός αγωγός με δύο μικρές διακλαδώσεις. Παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά παλαιάς κοίτης και τα ίχνη της διάβρωσης από το νερό που άνοιξε τον αγωγό είναι εμφανή. Υπάρχει αρκετός διάκοσμος, αλλά και σημεία όπου μεγάλοι σταλαγμίτες έχουνε σπάσει από την ανθρώπινη ανοησία. Στο τέλος η οροφή χαμηλώνει και το σπήλαιο κατηφορίζει για να καταλήξει σε σιφόνι, αφήνοντας ερωτηματικά για την συνέχειά του. Στα μισά του αγωγού υπάρχει βάραθρο που μας κατεβάζει στην κάτω κοίτη.

Κι όμως ζει εκεί μέσα!!!

Β1. Η κάτω κοίτη πίσω από το σιφόνι είναι το πιο όμορφο κομμάτι του σπηλαίου. H πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι γίνεται από το βάραθρο του επάνω αγωγού. Πρόκειται για ένα μικρό υπόγειο φαράγγι με πολύ στενά τοιχώματα και μικρές καταβάσεις, όπου η προώθηση γίνεται με αντιστηρίξεις. Το πλάτος του είναι στο 1 μ. και η κοίτη έχει όμορφο ασβεστιτικό υλικό καφέ χρώματος που άφησε η ροή νερού στο παρελθόν, ενώ τα τοιχώματα αποτελούνται από μαύρο μάρμαρο γεμάτα γλυφές. Μετά από 60 μ. περίπου συναντάμε το πλημμυρισμένο τμήμα το οποίο δεν μας αφήνει να βγούμε από την σημερινή είσοδο.


Β2. Η κοίτη πριν το σιφόνι είναι ο ενεργός ποταμός και το πιο εύκολα προσβάσιμο κομμάτι του σπηλαίου. Η εντυπωσιακή είσοδος έχει ύψος 8 μ. περίπου και πλάτος 1 μ. Την άνοιξη εξέρχεται αρκετή ποσότητα νερού σχηματίζοντας μικρό καταρράκτη. Στο κομμάτι αυτό θα χρειαστεί να βραχούμε προκειμένου να προχωρήσουμε ανάποδα από την ροή του νερού. Μετά από μία διαδρομή 80 μ. περίπου συναντάμε το σιφόνι. Στο σημείο αυτό έχει πραγματοποιηθεί σπηλαιοκατάδυση από το ΣΕΛΑΣ που ένωσε τα δύο κομμάτια του υπόγειου ποταμού.

Φωτογραφίες από επίσκεψη μελών του Πρωτέα και του ΣΟΚ
στις 16.8.2019 μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

 ΛΕΞΕΙΣυπογειο ποταμι, Καιμακιας, Θεσσαλικα Αγραφα, σπηλαιο, Καρδιτσα, υπογειος ποταμος, Καιμακια, ορειβατικο καταφυγιο Αγραφων, Αγραφα, Μεγα Ρεμα, νερα, στομιο, Ανοιξη, ρεμα Μπουνου, Μπουνος, Καριτσιωτικο Ρεμα, Καριτσα, νομος Καρδιτσας, διαδρομος, λησταρχος, Θεσσαλια, πανελληνια σπηλαιολογικη συναντηση, εξερευνηση, κοιτη, σιφονι, σπηλαιολογια, ελατο, διαβρωση, διακοσμος, σταλαγμιτης, βαραθρο, φαραγγι, ασβεστιτικο υλικο, μαυρο μαρμαρο, καταρρακτης, σπηλαιοκαταδυση, καταδυση, Πρωτεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ