Τα ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ της ΚΥΠΡΟΥ - ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ - Το αποικιακό καθεστώτος των Βρετανών είχε επιβάλει βαριά φορολογία που έφερε οικονομική ανέχεια, απαγόρευση κυκλοφορίας, λογοκρισία, απαγόρευσε τις ελληνικές σημαίες, ήλεγξε την διδακσκόμενη ύλη στα σχολεία - της Ελ. Θεοχάρους


Τα ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ της ΚΥΠΡΟΥ
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Το 1931 το αποικιακό καθεστώτος των Βρετανών
επέβαλε βαριά φορολογία, που έφερε οικονομική ανέχεια, απαγόρευση κυκλοφορίας, λογοκρισία,
απαγόρευση των ελληνικών σημαιών,
ήλεγξε την διδακσκόμενη ύλη στα σχολεία…


Στις 21 Οκτωβρίου 1931 κορυφώθηκε η εξέγερση του Κυπριακού Λαού με στόχο την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1931, ΕΔΩ.Η εξέγερση κατά του αποικιακού καθεστώτος είναι γνωστή ως "Οκτωβριανά".
Ήδη από το 1925 η Κύπρος κατέστη επίσημα αποικία του Βρετανικού Στέμματος, αλλά ο Κυπριακός Λαός ζητούσε επίμονα την Ένωση με την Ελλάδα και η Βρετανία αντιδρούσε σθεναρά.


Το αποικιακό καθεστώς επέβαλε βαριά φορολογία και οι Κύπριοι ζούσαν σε καθεστώς οικονομικής ανέχειας. Το 1931 ο κυβερνήτης Ρόναλντ Στορς προσπάθησε να επιβάλει νέους φόρους και αυτό προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις έξω από το Κυβερνείο. Ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νικόδημος Μυλωνάς, παραιτήθηκε και στις 18 Οκτωβρίου με εγκύκλιο του που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς ζήτησε από τον Κυπριακό λαό εντατικοποίηση του Αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.Στις 21 Οκτωβρίου μεγάλη διαδήλωση των Κυπρίων έφθασε στο Κυβερνείο - νυν Κυβερνητικό Μέγαρο. Οι διαδηλωτές λιθοβόλησαν και πυρπόλησαν το Κυβερνείο. Οι αποικιοκράτες απάντησαν με πυρά καταφέρνοντας να διαλύσουν την πορεία. Από τα πυρά σκοτώθηκε ο 15χρονος Ονούφριος Κληρίδης.
Αμέσως λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με απαγόρευση κυκλοφορίας, λογοκρισία στα έντυπα, ενώ στις 23 Οκτωβρίου κατέφθασαν 4 πλοία με Βρετανούς στρατιώτες. Απαγορεύθηκαν οι Ελληνικές Σημαίες, ελέγχθηκε αυστηρά η διδακσκόμενη ύλη στα σχολεία και ο λαός περιέπεσε σε μαρασμό δουλείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΕΔΩ.

Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως Παλμεροκρατία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.10.2019.

ΛΕΞΕΙΣΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΕΝΩΣΗ, αποικια, Βρετανοι, φορολογια, οικονομια, απαγορευση κυκλοφοριας, λογοκρισια, ελληνικη σημαια, διδακτεα υλη, σχολειο, Θεοχαρους, 21 Οκτωβριου 1931, Κυπριοι, αποικιοκρατια, Οκτωβριανα Κυπρου, 1925, Βρετανικο Στεμμα, Βρετανια, Στορς, φορος, διαδηλωση, Κυβερνειο, Μητροπολιτης Κιτιου, Μυλωνας, Κιτιο, παραιτηση, Αγωνας, λιθοβολισμος, πυρποληση, πυρα, Κληριδης, τυπος, δουλεια, Παλμεροκρατια, Παλμερ, 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ