ΕΝΑ ερειπωμένο σήμερα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στον ΚΑΥΚΑΣΟ, με βάση ελληνικά πρότυπα για να θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό! Κι όμως μπορεί να (ξανα)γίνει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Αρτσάχ - της Ελ. Θεοχάρους


ΕΝΑ ερειπωμένο σήμερα
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
στον ΚΑΥΚΑΣΟ,
με βάση ελληνικά πρότυπα
για να θυμίζει
αρχαίο ελληνικό ναό!

Κι όμως μπορεί να (ξανα)γίνει
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών,
στο Πανεπιστήμιο του ΑρτσάχΤο κτήριο που φαίνεται στις φωτογραφίες βρίσκεται στην πόλη Shushi του Αρτσάχ (ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1.500 ΜΕΤΡΑ) και κτίστηκε κατά το τέλος του 19ου αιώνος.
Κατά την αντίληψη του αρχιτέκτονα, κτίστηκε με βάση Ελληνικά πρότυπα για να θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό. Μπορεί κάποιος και να τα δει, με λίγη φαντασία και καλή θέληση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΜΕΝΙΑ, ΕΔΩ.

Εν πάση περιπτώσει, το οίκημα ήταν γνωστό ως Ελληνικό Σχολείο και ήταν ένα από τα πρώτα σημεία της πόλης, στα οποία πήγα αμέσως μετά την απελευθέρωση μετά από μακροχρόνιο τουρκικό ζυγό. 
Το Shushi είναι η πνευματική πρωτεύουσα του Αρτσάχ και απελευθερώθηκε μετά από πολυαίμακτες μάχες τον Μάιο του 1992.
Το σχολείο σήμερα είναι ερειπωμένο λόγω και των πολλών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Αρτσάχ.


Σκεφθείτε αν οι Κυβερνήσεις μας αποφάσιζαν να το ανακαινίσουν και ιδρύσουν σ' αυτό ένα Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Αρτσάχ.

Στις περιπέτειες μου ανά τον κόσμο, έχω συναντήσει δεκάδες "τουρκικά πανεπιστήμια".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΑΥΚΑΣΟ, ΕΔΩ.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βλ. Γ. Λεκάκης "Αγία Πετρούπολη
και Κωνσταντινούπολη".

ΛΕΞΕΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΚΑΥΚΑΣΟΣ, αρχαιος ελληνικος ναος, Κεντρο Ελληνικων Σπουδων, Πανεπιστημιο Αρτσαχ, Θεοχαρους, Σουσι, Ελληνικο Σχολειο, 1992, Αρμενια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ