Οι πυραμίδες της Μερόης του Σουδάν (όπου ελατρεύετο ο Ζευς και ο Διόνυσος), η ιστορία και οι πολιτισμοί του Σουδάν από την Προϊστορία μέχρι σήμερα - του Γ. Λεκάκη

Οι πυραμίδες της Μερόης
του Σουδάν,
(όπου ελατρεύετο ο Ζευς και ο Διόνυσος)
η ιστορία και οι πολιτισμοί
του Σουδάν
από την Προϊστορία μέχρι σήμερα

Histoire et civilisations du Soudan de la Préhistoire à nos jours


Τις πυραμίδες της Μερόης (*) του Σουδάν τις έχουν ονειρευτεί γενιές και γενιές ταξιδιωτών…
Αλλά το ιστορικό έμβλημα του Σουδάν παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο…


...........................


Στο ΣΟΥΔΑΝ υπάρχουν πολλές ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
...........................

Ως εκ τούτου, κυκλοφόρησε το εγκυκλοπαιδικό αυτό έργο, η πρώτη σύνθεση των λαμπρών πολιτισμών που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον, από την Προϊστορία έως την σύγχρονη εποχή, και σηματοδότησε, παρά τις δυσκολίες, μια πραγματική καλλιτεχνική γονιμότητα.
Ο πρόλογος είναι του Olivier Rolin, συγγραφέα του έργου «Méroé et de Port-Soudan».
Το βιβλίο αυτό χρησιμοποιεί αναγνωρισμένους ειδικούς, που αναφέρουν τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις στην αφρικανική χώρα. Είναι εύκολη η πρόσβασις στις πληροφορίες χάρις στην σαφήνεια των συγγραφέων, την αφθονία της εικονογραφίας και την ακρίβεια των δεικτών.
Οι Claude Rilly, Vincent Francigny και Marc Maillot παρουσιάζουν, σε σχεδόν 500 σελίδες, τα γεγονότα του πολιτισμού της χώρας, από την προϊστορία μέχρι το 1820.
Ο Bernard François ασχολείται με το Σουδάν μεταξύ 1820 και την πιο πρόσφατη περίοδο.
Ο Odile Nicoloso γράφει για την σύγχρονη ζωή.
Υπάρχει και η συλλογή «Μελέτες Αιγυπτιολογίας» / «Études d’ égyptologie», του Nicolas Grimal, καθηγητού στο College de France.

Ένας τόμος, μεγέθους 195 x 245 χλστ. με σκληρό εξώφυλλο, 960 σελίδες, σχεδόν 800 φωτογραφίες και εικονογραφήσεις, 6 χάρτες, 3 σχέδια και μια αναθεωρημένη λίστα ηγετών των Koush / Κους και οι ταφές τους.

ΔΕΙΤΕ το βιβλίο Soleb-Blue, ISBN 978-2-358480-92-5
Harmonia Mundi.


ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:
Υπενθυμίζω πως η Μερόη, πρωτεύουσα της Νουβίας, είναι ελληνικό όνομα.
Ήταν περίφημος αρχαία πόλις της Αιθιοπίας, στον 16ο παράλληλο - 16°56′00″N 33°43′35″E - με νεολιθική κατοίκηση, αλλά συμβατικώς ιδρυθείσα τον 8ο π.Χ. αι., στην δεξιά όχθη του ποταμού Νείλου, μεταξύ Χαρτούμ και του 5ου καταρράκτη. Ελατρεύετο ο Ζευς και ο Διόνυσος. Έδρα ισχυρού ιερατικού και εμπορικού κράτους, μια από τις κυριώτερες πόλεις του βασιλείου Κους. Όταν το βασίλειο των Κους απεκόπη από την Αίγυπτο, η Μερόη έγινε πρωτεύουσα στην θέση των Ναπάτων (τέλος 5ου-αρχές 4ου π.Χ. αι.). Την κυβερνούσε βασίλισσα, υπό τον τίτλο κανδάκη ή καντάκη. Από εδώ άρχισε η ιερογλυφική γραφή (βλ. Ηρόδ.). 

.............
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΗ ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ.
....................

Η Μερόη παρήκμασε τον 3ο π.Χ. αι. Υπέκυψε στο βασίλειο του Αξούμ.

Αναφέρεται και στο αρχαίο ελληνικό έργο «Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης».
Μια στήλη ευρεθείσα στο Ge'ez, ενός ανώνυμου ηγεμόνα του Αξούμ / Aksum (< Αξός Κρήτης;) που θεωρείται Αιζανός / Ezana (< Αιζανοί, αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας, με εμβληματικό ναό του Διός!) βρέθηκε στον χώρο της Μερόης / Meroë και από την περιγραφή του, η οποία ήταν στην ελληνική γλώσσα, έλεγε ότι ήταν «βασιλιάς των Αξουμιτών / Aksumites και των Ομεριτών / Omerites» (Ακσούμ / Aksum και Χιμάρ / Himyar).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΟΥΔΑΝ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΟΥΒΙΑ, ΕΔΩ.

πυραμιδες, Μεροη, Σουδαν, Προιστορια, πυραμιδα, Αιγυπτιολογια, Κους, Νουβια, νεολιθικη εποχη, Νειλος, Χαρτουμ, καταρρακτης, Ζευς, Διονυσος, ιερατικο, εμποριο, Αιγυπτος, Ναπατοι, βασιλισσα, κανδακη, καντακη, ιερογλυφικη γραφη, ιερογλυφικα, Ηροδοτος, Περιπλους Ερυθρας Θαλασσης, Ερυθρα Θαλασσα, στηλη, Γκεζ, Αξουμ, Αξος, Αιζανος, ελληνικη γλωσσα, Αξουμιτες, Ομεριτες, Χιμιαρ 16ος παραλληλος 8ος 3ος πΧ αιωνας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ