Τενέα – Τροία – Τένεδος - Αγαμέμνων. Η μυθολογία συναντά την ανασκαφή


Τενέα – Τροία – Τένεδος - Αγαμέμνων 

Η μυθολογία συναντά την ανασκαφή  



Ομιλία με θέμα το μυθολογικό υπόβαθρο της αρχαιολογικής ανασκαφής της αρχαίας πόλης της Τενέας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κόρινθο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήταν Τρώες αιχμάλωτοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, κατόπιν άδειας που τους παραχώρησε ο Αγαμέμνονας. Σύμφωνα με τον μύθο, οι Τενεάτες ήταν συγγενείς με τους Τενέδιους μέσω του γιού του Κύκνου, Τέννη, γεγονός που δικαιολογεί τη μεταφορά της λατρείας του Απόλλωνα από την Τένεδο στην Τενέα.


Στην Τενέα, επίσης, κατά την αρχαία γραμματεία, ανατράφηκε ο Οιδίποδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΟΙΔΙΠΟΔΟΣ, ΕΔΩ.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην Τενέα παρέχουν ενδείξεις περί της υπόστασης των ανωτέρω μύθων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΕΝΕΑ, ΕΔΩ.

Η ομιλία θα γίνει στην Ε.Μ.Α.Ε.Μ. (Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας), την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, στις 18.00, στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών. Ομιλήτρια: κ. Έλενα Κόρκα, αρχαιολόγος, επί τιμή Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.



ΛΕΞΕΙΣ: μυθολογια, αρχαιολογια, ανασκαφη, Τενεα, Κορινθος, Τρωες, αιχμαλωτος, Τρωικος Πολεμος, Αγαμεμνονας, Αγαμεμνων, Τενεατες, Τενεδιοι, Κυκνος, Τεννης, Απολλωνας, Απολλων, Τενεδος, Οιδιποδας, Οιδιπους, Κορκα, ΕΜΑΕΜ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ