ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΟΥΡΝΕΣ του 18ου ΑΙΩΝΑ στην ΚΥΘΝΟ, ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ, μετά από πρωτοβουλία μιας ομάδας φίλων, ενώ κάποιοι ήθελαν να τις θάψουν!!! - της Ά. Λοΐζου


ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΟΥΡΝΕΣ
του 18ου ΑΙΩΝΑ
στην ΚΥΘΝΟ,
ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ,
μετά από πρωτοβουλία μιας ομάδας φίλων,
ενώ κάποιοι ήθελαν να τις θάψουν!!!

Της Άννας Λοΐζου
  

Πολιτιστικά μνημεία για την όμορφη Κύθνο, αποτελούν τρία πλυσταριά, με πέτρινες γούρνες – πλύστρες, του 1800, που βρίσκονται στις περιοχές του Μαθιά, στις Λεύκες και στον Πύργο.
Τις γούρνες αυτές τις έκτιζαν με πέτρα και τις σκέπαζαν με ένα υλικό, σαν τσιμεντοκονία.


Τα δυο πρώτα είναι καλοδιατηρημένα. Μάλιστα στις πλύστρες στου Μαθιά, εδώ και δυο χρόνια, η Ένωση Γυναικών Κύθνου διοργανώνει μιά ωραία εκδήλωση αναπαράστασης του πλυσίματος των ρούχων, που συνοδεύεται από γλέντι και χορό, έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο και επιτυχία .
Το πλυσταριό στον Πύργο, είναι κατασκευής του 1881. Όμως, πριν περίπου 30 χρόνια, για αδιευκρίνιστους και ακατανόητους λόγους, οι γούρνες μέσα στο πλυσταριό, καταπλακώθηκαν με ογκώδεις πέτρες, χώμα και μπάζα και στρώθηκαν με μπετόν πάχους 20 εκατ. Κάποιοι προφανώς ήθελαν να τις εξαφανίσουν!
Μια ανήσυχη παρέα όμως, έβαλε στο μυαλό της, να φέρει πάλι στο φως, τις καταπλακωμένες λαξευτές πλύστρες, να τις ξεθάψει, με την ελπίδα να τις βγάλει ακέραιες!


Κι έτσι, μια χούφτα εντόπιοι, ρομαντικοί και τολμηροί, με αγάπη για το νησί τους, την ιστορία και τις παραδόσεις του, έγινε μια δυνατή ομάδα. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαχαίρα, ο Τζώρτζης  Μάνεσης, ο Γιώργος Ευσταθίου, ο Αντώνης Καντρής , ο Θοδωρής Κλάρας , ο Γιώργος Πασχάλης , ο Κώστας Κανελλόπουλος, δούλεψαν σκληρά κι ακούραστα και έφεραν σε πέρας μια κοπιαστική «ανασκαφή», στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.
Το μπετόν που κάλυπτε τις γούρνες, έσπασε με πολύ κόπο και προσοχή, τα μπάζα απομακρύνθηκαν, όπως και οι τεράστιες κι ασήκωτες πέτρες, που βρέθηκαν κάτω από το μπετόν, οι οποίες μεταφέρθηκαν έξω από το πλυσταριό.


Το αποτέλεσμα μαγικό, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και το μήνυμα πολλαπλό:
Η ομαδική εθελοντική εργασία που είναι προϊόν έμπνευσης και αυθόρμητης επιθυμίας, οδηγεί πάντα σε επιτυχία την όποια προσπάθεια.
Ο σεβασμός στην πολιτιστική μας κληρονομιά, έχει μια δική του ομορφιά, που μας κρατάει αυθεντικούς και κοντά στις παραδόσεις μας.


Πολλά συγχαρητήρια στους «τολμηρούς» της Κύθνου!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.10.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΘΝΟ, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ την ΑΝΑΒΙΩΣΗ του ΠΛΥΣΤΑΡΙΟΥ του ΜΑΘΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΟΥΡΝΑ, ΚΥΘΝΟΣ, Κυκλαδες, Λοιζου, μνημειο, πλυσταριο, πετρινη γουρνα, πλυστρα, Μαθιας, Λευκες, Πυργος, πετρα, τσιμεντοκονια, τσιμεντοκονιαμα, πλυσιμο, Ενωση Γυναικων Κυθνου, ρουχο, 1881, λαξευτη, 2019, καταχωση, εθελοντισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ