Στράτης Μυριβήλης: «Είναι λογής παλληκαριές, είναι και λογής παλληκάρια» - Εκδήλωση στην Ξάνθη


Στράτης Μυριβήλης:
«Είναι λογής παλληκαριές,
είναι και λογής παλληκάρια»
Εκδήλωση στην Ξάνθη

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, πραγματοποιεί αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και πεζογράφους της Γενιάς του 1930, τον Στράτη (και όχι Στρατή) Μυριβήλη με τίτλο, «Στράτης Μυριβήλης “Είναι λογής παλληκαριές, είναι και λογής παλληκάρια”».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΕΔΩ.


O Στράτης Μυριβήλης (1890 - 1969), ο μεγάλος αυτός μάστορας του λόγου και της μυθοπλασίας από την Συκαμιά της Λέσβου, με την ισχυρή ιστορική μνήμη και συνείδηση, είναι και ο γενάρχης της λογοτεχνίας της «γενιάς του Τριάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΣΒΟ, ΕΔΩ.

Στα έργα του διαρκώς παρούσα η ιστορία, η αντιπολεμική διάθεση και οι τραγικές περιπέτειες του νέου ελληνισμού στον 20ό αιώνα. Και μόνο οι τίτλοι των έργων του αρκούν για να θυμηθούμε την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα: «Η ζωή εν τάφω», «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Η Παναγιά η Γοργόνα». Ο βίος και η πολιτεία των ηρώων του Μυριβήλη δίνουν το έναυσμα στον ομιλητή Στέλιο Παπαθανασίου για μια οντολογική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον. Γιατί «είναι λογής παλληκαριές είναι και λογής παλληκάρια».
Για τον Μυριβήλη και το πολύτιμο έργο του θα μιλήσει ο δάσκαλος-φιλόλογος Στέλιος Παπαθανασίου[1], την δε εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Φρατζολάς, φιλόλογος-μουσικός.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣΟδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων, Καπνεργατών 9, τηλ.: 25410 29282 – 26635, email.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Ο φιλόλογος και συγγραφέας Στέλιος Παπαθανασίου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι διδακτορικές του διατριβές έχουν ως θέμα το έργο του Στράτη Μυριβήλη και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Άρθρα του δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με την κοινωνιολογία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, την θεωρία της λογοτεχνίας και τη θεολογία. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως και έχει επιμεληθεί δύο τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη.


ΛΕΞΕΙΣ: συγγραφεας, πεζογραφος, Μυριβηλης, παλληκαρια, παλληκαρι, Συκαμια, Λεσβος, λογοτεχνια, ιστορια, αντιπολεμικο εργο, Η ζωη εν ταφω, Αρβανιτης, δασκαλα, Παναγια, Γοργονα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ