ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΑΚΙΚΗ ΓΗ, προσβάσιμα μέσω δύσβατου χωματόδρομου - του Απ. Τσακρίδη


ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΘΡΑΚΙΚΗ ΓΗ,
προσβάσιμα μέσω δύσβατου χωματόδρομου

Του Απόστολου Τσακρίδη


Τα «Μετέωρα της Θράκης», ονομάστηκαν έτσι, επειδή τα πετρώματα τους είναι από ψαμμίτη, όπως και των Μετεώρων της Θεσσαλίας!


Τα Θρακικά μετέωρα είναι μια βραχώδης περιοχή φυσικού κάλλους. Ανήκουν στο Νομό Ροδόπης και βρίσκονται βορείως του Ιάσμου στην ορεινή Ροδόπη κοντά στα σύνορα με το Νομό Ξάνθης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΔΩ.

Οι ορεινοί αυτοί όγκοι περιτριγυρίζονται από τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της Αστραίας, του Πολύαρνου και του Εύθυμου.
Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω ενός δύσβατου χωματόδρομου ο οποίος ξεκινά ανατολικά του Ιάσμου.

Ο ποταμός Ίασμος.

Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως εδώ ζουν άγρια άλογα, ο σπάνιος λευκός γυπαετός, σταυραετοί και ο μαύρος πελαργός.
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε πεζοπορία προς την κορυφή των Μετεώρων με τον ορειβατικό σύλλογο Κομοτηνής.
Ήταν μια πρόκληση η οποία ήθελα να καταφέρω από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το σημείο αυτό.


Όταν φτάσαμε στο λιβάδι, κάτω από τον πρώτο βράχο των Μετεώρων, παρατήρησα όμοιες λαξευτές τρύπες , οι οποίες μου θύμισαν μια περιοχή της Βουλγαρίας στην επαρχία Ardino που ονομάζεται «Orlovi Scali».
Εκεί υπάρχει ένας βράχος με αρχαία Θρακική θρησκευτική ιστορία. Στο εν΄ λόγω σημείο βρίσκονται περίπου 90 λαξευτές όμοιες αυλακώσεις οι οποίες συνδέονται με αρχαία Θρακική λατρεία για τη μεταθανάτια ζωή. Μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις έχουν εντοπιστεί βωμοί για θυσίες. Πολύ κοντά στον βράχο αυτό υπάρχουν ερείπια αρχαίας Θρακικής οχύρωσης.

Εκτός από το Orlovi Scali στο Ardino της Βουλγαρίας, ομοιότητες υπάρχουν και  στα Κουμουτζά Λακωνίας στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στην κορυφή του οποίου υπήρχε το ιερό του Διός Ταλετού...

Ένα ακόμα συγκλονιστικό θέαμα που παρατήρησα όταν ανέβηκα στην περιοχή των Μετεώρων, ήταν οι διπλανές κορυφές. 
Ένας βράχος είχε σχήμα προσωπείου, όταν εστίασα την προσοχή μου σε αυτόν, έμοιαζε πολύ με την Μάσκα του προσωπείου του Αγαμέμνονος!
Ένας ακόμα πελώριος βράχος, είχε σχήμα νεκροκεφαλής.

Καλώς τον άρχοντα αετό!

Από πηγές, αναφέρεται πως στη περιοχή της Κίρκης (Νομός Έβρου) υπάρχουν βράχοι με λαξευτά μάτια.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Ιδού μια από τις σπηλιές με τα λαξευτά μάτια, κοντά στην Κίρκη Έβρου,
που αναφέρει ο συγγραφέας...

Ο μύθος της περιοχής αναφέρει πως οι Αρχαίοι Θράκες συνήθιζαν να λαξεύουν μεγάλα προσωπεία για να τρομάζουν τους εχθρούς.

Λεύτερα άλογα...

Οι αναφορές αυτές φαίνονται συναρπαστικές. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε καμμία επίσημη τοποθέτηση από τους αρχαιολόγους. Όπως και να έχει , οι μύθοι πάντα γοητεύουν και σου δημιουργούν φαντασίες , ειδικά, όταν έχουν να κάνουν με την μεγαλειώδη πανάρχαια Θρακική Ιστορία.
Με αγάπη για την ανάδειξη της Ελληνικής Θράκης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣ: ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΑ, ΘΡΑΚΗ, χωματοδρομος, Τσακριδης, Μετεωρα της Θρακης, ψαμμιτης, Μετεωρα Θεσσαλιας, βραχος, φυσικο καλλος, Νομος Ροδοπης, Ιασμος, Ροδοπη, Νομος Ξανθης, Αστραια, Πολυαρνος, Ευθυμο, αγρια αλογα, λευκος γυπαετος, σταυραετος, μαυρος πελαργος, Ορειβατικος συλλογος Κομοτηνης, λιβαδι, Βουλγαρια, Αρντινο, Ορλοβι Σκαλι, μεταθανατια ζωη, βωμος, θυσια, οχυρωση, προσωπειο, Μασκα, προσωπειο Αγαμεμνονος, Αγαμεμνων, νεκροκεφαλη, Κιρκη, Νομος Εβρου, λαξευτα ματια, μυθος, Κουμουτζα Λακωνιας, Λακωνια, Ταυγετο, Ζευς Ταλετος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ