Εθνικές Επάλξεις – Περιεχόμενα 129ου τεύχους


Εθνικές Επάλξεις
Περιεχόμενα 129ου τεύχους

Το 129ο τεύχος (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019) του περιοδικού ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ εκυκλοφόρησε. Ανάμεσα στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του διαβάζουμε:



ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
«Η πατρίδα των Άλλων»
«…Θα μπορούσε να διαμηνυθεί στους γείτονες, ότι δεν θα πρέπει εσκεμμένως να συγχέουν την ισχύ του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, με το δήθεν Δίκαιο της Ισχύος. Τούτο διότι ορισμένες πτυχές του, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικές για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην συγκεκριμένη Συνθήκη»…

Σημείωμα εκδότη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΟΝΤΟ, ΕΔΩ.

Υβριδικές Επιχειρήσεις: Προς μια Νέα Επιχειρησιακή Αντίληψη
Υπό κ. Κωνσταντίνου Γκίνη, Στρατηγού ε.α. και Επιτίμου Α/ΓΕΣ
«…Η χρησιμοποίηση των στοιχείων της ισχύος, θα προσαρμοσθεί στις δυνατότητες του διεξάγοντος τις υβριδικές επιχειρήσεις εναντίον των θεωρουμένων τρωτών σημείων του αντιπάλου στους αποφασισθέντες τρόπους ενεργείας και στους τεθέντες πολιτικούς αντικειμενικούς σκοπούς…»

Ο Υβριδικός Πόλεμος: Κυρίαρχα δόγματα στον 21ο αιώνα και η αναβαθμισμένη τουρκική απειλή
Υπό κ. Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ειδικού επιστήμονα Άμυνας και Ασφάλειας.
«…Ο σύγχρονος Υβριδικός Πόλεμος είναι ασύμμετρης υφής, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα σ’ ένα συγχρονισμένο μοτίβο, διαφορετικά εργαλεία ισχύος σε πολλαπλές διαστάσεις και επίπεδα κλιμάκωσης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα, την μη προβλεψιμότητα, την αδυναμία απόδοσης ευθυνών και στοχεύει πρωτίστως στο γνωσιακό υπόβαθρο του Πολέμου…»

Η Στρατηγική του Υβριδικού Πολέμου στην σημερινή πραγματικότητα
Υπό κ. Μήτσιου Βασιλείου, Συνταγματάρχη (ΠΖ)
«…Το πρόβλημα με τον υβριδικό πόλεμο, ουσιαστικά έγκειται στη δυσκολία ή ακόμη και στην αδυναμία να προσδιοριστεί η επιθετικότητα και ως εκ τούτου να επιβληθεί η όποια απαγόρευση προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο…»

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Το νέο Ευρωενωσιακό Τοπίο της Τουρκίας του Ερντογάν
Υπό κ. Γεωργίου Ε. Σέκερη, πρέσβεως ε.τ.
«…εάν τα μικρομεσαία πλέον, με τα παρόντα παγκόσμια μέτρα, κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν κατορθώσουν να συγκρατήσουν μια, εκ των πραγμάτων ιδιόμορφη, «ευρωπαϊκή συμπολιτεία», ικανή να προβάλει διεθνώς, όχι μόνο την ήπια δύναμη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και σκληρή ισχύ αντίστοιχη προς το συνολικό δυναμικό τους, η περιθωριοποίηση, ή ακόμη και η φινλανδοποίησή τους…».

Η κινούμενη άμμος των Διεθνών εξελίξεων
Υπό κ. Ηλία Κλή, πρέσβεως επί τιμή
«…πρέπει πρωτίστως να επισημανθεί είναι ο υπέρμετρος πολλαπλασιασμός των κρίσεων, που μπορούν να έχουν επικίνδυνες συνέπειες ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης ή διάχυσης ανά την υφήλιο…».

ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Τελετή Αποφοίτησης 9ης Ε.Σ. Διαδικτυακής Μάθησης (ΔΙΜΑ)

Ομιλία του Διοικητού της ΣΕΘΑ Αντιπτεράρχου (Ι) κ. Λαμπράκη Δημητρίου
«…έχετε αναπτύξει την ικανότητα κριτικής και πρωτότυπης σκέψης, αναλύοντας τις σταθερές και δυναμικές παραμέτρους του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αντιλαμβάνεσθε σφαιρικά τους παράγοντες εθνικής ισχύος και την εφαρμογή τους για την ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, έτσι ώστε να συμμετέχετε με αυτό τον τρόπο αποτελεσματικά, στη διαμόρφωση λήψης αποφάσεων στρατηγικού επιπέδου…».

Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου (Ι) κ. Χριστοδούλου Χρήστου
«…Οι αμυντικές μας δυνατότητες βασίζονται πρωτίστως στο προσωπικό μας, το οποίο όπως λέω πάντα αποτελεί τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι είναι συνεχής επιδίωξή μας, η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα στελέχη μας και γι’ αυτό τον σκοπό έχουμε αναπτύξει σειρά εκπαιδεύσεων, με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας να αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων…».

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

Οι Ρωσοτουρκικές Σχέσεις 1919-2019 και η επίδρασή τους σε Ελλάδα - Κύπρο
Υπό κ. Στρατή Χαραλάμπους, Αντγου ε.α., Μέλους του ΣΕΕΘΑ
«…Το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας, όπως και πριν ένα αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση του Έθνους, έτσι και σήμερα αποτελεί «αντίβαρο» στις πιέσεις που δέχεται το καθεστώς Ερντογάν από τη Δύση (κυρίως τις Η.Π.Α.), ώστε να παρέχεται στην Τουρκία «διπλωματική ευελιξία…»

Κατευθυνόμενα Βλήματα Cruise στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο
Υπό κ. Εμ. Χ. Μουρτζάκη, Πλωτάρχη ΠΝ
«…Η κατασκευή και εξέλιξη ενός πυραύλου Cruise δεν είναι τόσο περίπλοκο εγχείρημα, όπως αρκετά χρόνια πριν, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός της ανάπτυξης τέτοιων οπλικών συστημάτων από χώρες με πολύ μικρότερο ΑΕΠ συγκριτικά με τις Ευρωπαϊκές και τις ΗΠΑ, όπως την Ινδία και το Πακιστάν…».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΠΥΡΑΥΛΩΝ,

Υπό το φως και το πρίσμα των αιτιών ριζοσπαστικοποίησης του Ισλαμικού Κινήματος
Υπό κ. Δημητρίου Δρόσου, Υπτχου (Ο) ε.α. (MBA, MSc, PM, MA, LLB) Μέλους ΔΣ/ΣΕΕΘΑ
«…Η παρουσία της Ελλάδος και του άξονα με Κύπρο και Ισραήλ κυρίως, λόγω της θέσεώς των, θα ενισχύσει την Γεωπολιτική της θέση, δίνοντάς της ερείσματα και δυνατότητες να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο…».

Περί κράτους και Διεθνούς Πολιτικής:
Η Γνώση και Επίγνωση ως Προϋπόθεση Εθνικής Στρατηγικής
Υπό κ. Παναγιώτη Ηφαίστου, Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
«…Πρωτίστως, η διαλεκτική σχέση ισορροπίας-ανισορροπίας και σταθερότητας-αστάθειας στη διεθνή πολιτική της οποίας οι κύριοι δρώντες είναι τα κυρίαρχα κράτη, γεγονός που απαιτεί επαρκή γνώση και επίγνωση για τον ρόλο και την αποστολή του κράτους ενός έθνους:…».

ΙΣΤΟΡΙΚΟΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ελλάδα, το Ανατολικό ζήτημα και η Βρετανική Πολιτική τον 19ο αι.
Υπό κ. Δημήτρη Μαλέση, Διδάκτορος Ιστορίας, διδάσκοντος στην ΣΣΕ.
«…Ανατολικό Ζήτημα ολοένα και περισσότερο περιπλεκόταν, ο ανταγωνισμός των Δυνάμεων οξυνόταν και τα εθνικά θέματα για την Ελλάδα συνυφαίνονταν ολοένα και περισσότερο με τις επιδιώξεις των ισχυρών της Ευρώπης…».

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαλόγου ανίσων επιπτώσεις
Υπό κ. Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη, Ομ. Καθηγητού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επιχειρήσεις Πολιτικής Επιρροής στην Ευρώπη
Υπό των κ. Δημήτρη Κωστόπουλου και Πέτρου Σιούσιουρα

Ο Μίτος της Γεωπολιτικής των Εντάσεων και των Σχεδίων Οικονομικής Ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή
Υπό κ. Αλεξάνδρου Κούτση, Ομοτίμου Καθηγητού Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια: Προκλήσεις-Προοπτικές
Υπό κ. Ζαχαρία Ι. Βερίγου, Αντγου ε.α., Επιτίμου Δκτού του Β΄ ΣΣ και Μέλους ΣΕΕΘΑ

Η «Νέα Θεωρία» της Γαλάζιας Πατρίδας και το Διεθνές Δίκαιο
Επιμέλεια: Επιτροπή Μελετών Ερευνών ΣΕΕΘΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μικρή Ανασκόπηση της Ρωσικής Οικονομίας
Υπό κ. Κωνσταντίνου Μελά, Καθηγητού Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
«…Αποτιμώντας την αξία του ρωσικού ΑΕΠ σε δολάρια, το 2018, βλέπουμε ότι έχει παραμείνει στο επίπεδο του 2008 και το ποσοστό του στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί στο 3,0% έναντι στο 3,8% δέκα χρόνια πριν. Οι επενδύσεις δεν έφθασαν ποτέ, ως το 27,0% του ΑΕΠ παραμένοντας στο 20-22%...».

ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ
Μυστήρια σταυρόλεξα
Υπό κ. Χρήστου Μπολώση, Υπτγου ε.α. - ΓΓ/ΣΕΕΘΑ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ιωάννης Χρ. Αγαπάκης: «Μελανές Οπές»
Βιβλιοκριτική υπό κ. Μπολώση Χρήστου, Υπτγου ε.α., ΓΓ/ΣΕΕΘΑ

Τα Νέα του ΣΕΕΘΑ

ΛΕΞΕΙΣ: περιοδικο ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ, Δικαιο, Δικαιο της Ισχυος, Δικαιο της Θαλασσας, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, Ποντος, Ποντιοι, Υβριδικες Επιχειρησεις, Επιχειρηση, Γκινης, υβριδικη επιχειρηση, Υβριδικος Πολεμος, δογμα, τουρκια, Λαμπροπουλος, Αμυνα, Βασιλειου, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, Ερντογαν, Σεκερης, ΕΕ, Κλης, Δημητριου, κριτικη, Χρηστου, Σχολη Εθνικης Αμυνας, ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, Ρωσοτουρκικες Σχεσεις, Ρωσια, Ελλαδα, Κυπρος, Χαραλαμπους, κατευθυνομενα Βληματα Cruise, Αιγαιο, Μεσογειος, Μουρτζακης, πυραυλος Cruise, Ισλαμικο Κινημα, ισλαμ, Δροσος, Ισραηλ, Γεωπολιτικη, Ηφαιστος, Ανατολικο ζητημα, Βρετανια, Μαλεσης, Γιαλλουριδης, Κωστοπουλος, Σιουσιουρας, Κουτσης, Κινα, Βαλκανια, Βεριγος, Γαλαζια Πατριδα, Μελας, ΑΕΠ, Μπολωσης, Αγαπακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ