Το καφέ «Πέρα Παλάς» της Κωνσταντινουπόλεως, νέο μέλος των Ιστορικών Καφέ


Το καφέ «Πέρα Παλάς»
της Κωνσταντινουπόλεως,
νέο μέλος
των Ιστορικών Καφέ
  

To εμβληματικό Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολή είναι το νεώτερο μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης / EHICA. Με ιστορία που ξεκινά το 1892, το «Πέρα Παλάς» διαδραμάτισε, και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον EHICA, ΕΔΩ.

Το Καφέ, το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς» βρίσκεται στην «ευρωπαϊκή» πλευρά της Πόλης, και ήταν το αγαπημένο σημείο διαμονής της πασίγνωστης συγγραφέως μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι, του Έρνεστ Χέμινγουέι, του Πιέρ Λοτί, της Γκρέτα Γκάρμπο και της Τζάκι Ωνάση. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, το ξενοδοχείο διατηρεί τα δωμάτια των διάσημων θαμώνων τους, τα οποία φέρουν το όνομά τους και αρκετά από τα στοιχεία εποχής.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα αριστουργήματα της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» φέρεται πως έχει γραφεί στο δωμάτιο 411, όπου έμενε η διάσημη συγγραφέας. Σήμερα το δωμάτιο αυτό είναι πάντα γεμάτο από επισκέπτες που σπεύδουν να περάσουν μερικά βράδια στο δωμάτιο μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς όλων των εποχών!
Αλλά και η περίπτωση του Έρνεστ Χέμινγουέι είναι ιδιαίτερη. Ο συγγραφέας έμενε κατά καιρούς (τη δεκαετία 1920) στο ξενοδοχείο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου - ανταποκριτή, εκείνη την εποχή, και συνήθιζε να περνά πολλές ώρες στο καφέ μπαρ του ξενοδοχείου, όπου και έγραφε τα κείμενά του.


Το μοναδικό Καφέ – μπαρ του «Πέρα Παλάς» έχει έντονα στοιχεία art nouveau, πολυτελείς πολυελαίους και ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια βόμβα κατέστρεψε μεγάλο μέρος του, ωστόσο το Καφέ μετά από εργασίες επανήλθε στην αρχική του κατάσταση και αρκετά από τα αντικείμενα μέσα σε αυτό χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Γ. Λεκάκης "Κωνσταντινούπολη
και Αγία Πετρούπολη".

Σήμερα, είναι χαρά και τιμή του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, το Καφέ του «Πέρα Παλάς» να είναι το 61ο μέλος του EHICA ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών όπου δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος σε 15!


Κατά την επίσκεψη του Βασίλη Σταθάκη στο Ιστορικό "Πέρα Παλάς" ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους general manager του Καφέ «Πέρα Παλάς» Murat Eti και τον Can Erol, marketing & communication manager για τις προκλήσεις του πολιτιστικού τουρισμού, την δημιουργία της νέας πολιτιστικής διαδρομής με την ονομασία "Δρόμος Ιστορικών Καφέ", τις εκδηλώσεις που φιλοξενούν στους χώρους τους αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με εμπειρίες τους στην εστίαση σε διεθνές επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.11.2019.

ΛΕΞΕΙΣκαφε Περα Παλας, Κωνσταντινουπολη, Ιστορικα Καφε, καφες, Περα Παλλας, Κωνσταντινουπολις, 1892, Κριστι, Χεμινγουει, Λοτι, Γκαρμπο, Ωναση, Εγκλημα στο Οριεντ Εξπρες, δωματιο 411, συγγραφεας, δημοσιογραφος, ανταποκριτης, Σταθακης 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ