ΟΧΙ στην μετατροπή των Αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ, λένε οι εργαζόμενοι στο υπ. Πολιτισμού…


ΟΧΙ στην μετατροπή
των Αρχαιολογικών Μουσείων
σε ΝΠΔΔ,
λένε οι εργαζόμενοι στο υπ. Πολιτισμού…

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στα γραφεία του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, σύσκεψη εκπροσώπων ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ σχετικά με την κυβερνητική πρόθεση μετατροπής των δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΔΣ:
- του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων
- της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ)
- του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ
- του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ),
καθώς και μέλη του ΓΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).


Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση, πως η ενδεχόμενη υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για μετατροπή σε ΝΠΔΔ των δημόσιων μουσείων που λειτουργούν ως Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Επιγραφικό, Νομισματικό, Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Ασιατικής Τέχνης) θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην προστασία και την ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαχειρίζονται τα μουσεία, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτά.

Η επιλογή αυτή

- υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων,
- αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο,
- θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, τέλος
- ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους με τον διορισμό για παράδειγμα εξω-υπηρεσιακών παραγόντων στα Διοικητικά Συμβούλια, κατά τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικού οργάνου για την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διεύρυνση με συμμετοχή εκπροσώπων από άλλους Συλλόγους και Σωματεία, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρώτες κοινές δράσεις.

ΠΗΓΗ: Κοινό Δελτίο Τύπου, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, 22.11.2019, Ερμού 136, 10553 Αθήνα, τηλ.: 2103252214. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΣΕΑ

ΛΕΞΕΙΣΑρχαιολογικα Μουσεια, ΝΠΔΔ, υπουργειο Πολιτισμου, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο, Βυζαντινο και Χριστιανικο Μουσειο, Επιγραφικο Μουσειο, Νομισματικο Μουσειο, Μουσειο Νεωτερου Ελληνικου Πολιτισμου, Μουσειο Ελληνικων Λαικων Μουσικων Οργανων Φοιβος Ανωγειανακης, Κεντρο Εθνομουσικολογιας, Θεσσαλονικη, Μουσειο Βυζαντινου Πολιτισμου, Ηρακλειο, Μουσειο Ασιατικης Τεχνης, αρχαιολογοι, ΣΕΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ