Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ θα παρουσιασθεί στον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, για να φορεθεί από την Προεδρική Φρουρά


Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
θα παρουσιασθεί
στον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
για να φορεθεί
από την Προεδρική Φρουρά

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων / ΠΟΘΣ με τους υπευθύνους της Προεδρίας και τους ειδικούς, επιλέχθηκε να φορεθεί από την Προεδρική Φρουρά η μαύρη θρακιώτικη φορεσιά.



Η φωτογραφία που αποτέλεσε το πρότυπο είναι από την Συλλογή του Εθνολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Εικονιζόμενος είναι ο Αδάμ Μερικίδης του Μόσχου, που είχε γεννηθεί στα Πετρωτά του βόρειου Έβρου το 1889, και εκτελέσθηκε στις 23 Μαρτίου 1944 στην Φιλιππούπολη, με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Βουλγαρίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 σε επίσημη εκδήλωση, θα παρουσιαστεί η θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου από τον Ιανουάριο 2020 να ενταχθεί στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς και να εμφανιστεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την επέτειο της απελευθέρωσης της Θράκης..
Στην παρουσίαση στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι καλεσμένα συνολικά 60 άτομα, συμπεριλαμβανομένου όλου του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, το οποίο ως φορέας κίνησε και δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και των δημάρχων του Διδυμότειχου και της Αλεξανδρούπολης μαζί με τους Συλλόγους που χρηματοδότησαν τις φορεσιές. Στους επίσημα προσκεκλημένους, θα έχουμε την τιμή ως Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης να είναι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Πολυμένης Απόστολος.

ΠΗΓΗ: ΒΟΡΕΑΣmagazin / Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.
....................................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Έτσι, η Προεδρία και Προεδρική Φρουρά καλύπτει – αν και με μεγάλη καθυστέρηση – μια τεράστια και αναίτια παράλειψή της, ενώ έχει ακόμη πολύ δρόμο για να διορθώσει παραλείψεις του παρελθόντος, που έχουν αφήσει εκτός ιματιοθήκης της ιστορικές ελληνικές φορεσιές…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.11.2019.


ΛΕΞΕΙΣΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ φορεσια, Προεδρικη Φρουρα, Πανελληνια Ομοσπονδια Θρακικων Σωματειων, ΠΟΘΣ, Προεδρια, θρακη, Εθνολογικο Μουσειο Αλεξανδρουπολης, Μερικιδης, Πετρωτα, νομος Εβρου, εκτελεση, 1944, Φιλιππουπολη, κατασκοπια, κατασκοπος, Βουλγαρια, Προεδρος της Δημοκρατιας, ιματιοθηκη, μνημειο Αγνωστου Στρατιωτη, Αγνωστος Στρατιωτης, Αλεξανδρουπολη, Εβριτες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ