Ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάσθηκε με ακόνιτον, όπως και ο δάσκαλός του, Αριστοτέλης! - του Χ. Σπυρίδη


Ο Μέγας Αλέξανδρος
δηλητηριάσθηκε με ακόνιτον,
όπως και ο δάσκαλός του,
Αριστοτέλης!


Θεωρώ εμαυτόν δεδικαιωμένον δια της διαλέξεως του κυρίου Μικρογιαννάκη, τέως κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όταν προ τεσσάρων ετών εις διάλεξίν μου εν τῷ Πνευματικῷ Κέντρῳ του Δήμου Αθηναίων ωμίλησα για το δηλητήριον «ακόνιτον» δια του οποίου εδηλητηριάσθη υπό του Αριστοτέλους, χειρί Ιόλλα, απαξάπαντες εξεσηκώθησαν εναντίον μου, εναντίον εμού του φυσικού (!) και ουχί ιστορικού τινός.
Ο κ. Μικρογιαννάκης ανεφέρθη σήμερον εις τα γεγονότα ταύτα λέγων ότι πρώτη φορά αναφέρονται δημοσίως.
Πρώτη φορά ανεφέρθησαν υπ’ εμού προ τετραετίας!

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου,
ο οποίος ευρίσκεται σε ένα κρεβάτι στο κέντρο,
περιτριγυρισμένος από τους θλιμμένους στρατιώτες του,
σε ένα υψηλό δωμάτιο, διακοσμημένο με αγάλματα.
Έργο του Samuel Boissière (1655-1680 ).
Βρετανικό Μουσείο (αρ. 1972,0617.4).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κείμενα του κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΗ, ΕΔΩ.

Εκ της προσωπικής μου ερεύνης προκύπτει ότι ουδεπώποτε ο Αλέξανδρος ησθένη πυρέσσων, διότι το δηλητήριον «ακόνιτον» ΔΕΝ θανατώνει δια του πυρετού. Θανατώνει δι’ ακατασχέτου διαρροίας. Δια τούτο εκοιμάτο εντός του λουτρού του και ουχί εις την κρεββατοκάμαράν του.
Θεωρώ ότι δεν ήτο δυνατόν εις τας βασιλικάς ανακοινώσεις να αναγράφεται ότι ο Μέγας Βασιλεύς απέθανε εξ αυτής της αιτίας. Ο πυρετός ήτο βολικός. Ερευνήσατε, παρακαλώ, για το αντίδοτο αυτού του δηλητηρίου, το «απήγανον», τον γλυκύν οίνον και τας ευτραφείς όρνιθας. Τότε θα κατανοήσετε διατί ο Ηφαιστείων κατεβρόχθησεν μίαν ολόκληρον όρνιθα, ευελπιστών εις την διάσωσίν του και ουχί ότι του «ήνοιξεν η όρεξις», ως ιστορούσί τινες!
Η ειρωνεία είναι ότι δια του ιδίου δηλητηρίου εδηλητηριάσθη εν Χαλκίδι και αυτός ούτος ο Αριστοτέλης εν συντόμῳ χρονικῷ διαστήματι.
Ολυμπιάς γαρ η μήτηρ του Αλεξάνδρου.

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Εμμ. Μικρογιαννάκη, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΜεγας Αλεξανδρος, δηλητηριαση, ακονιτον, Αριστοτελης, Σπυριδης, Μικρογιαννακης, δηλητηριο, ακονιτο, Ιολλας, πυρετος, διαρροια, λουτρο, απηγανον, απηγανο, απηγανος, οινος, ορνιθα, Ηφαιστειων, Χαλκιδα, Ολυμπιας, Ολυμπιαδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ