ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΡΑΦΗ 8.000 ΧΡΟΝΩΝ στην ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ - ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥΣ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ


ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΡΑΦΗ 8.000 ΧΡΟΝΩΝ στην ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ
ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥΣ
ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ
ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ


 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γραφή στην ΘΡΑΚΗ 8.000 χρόνων.
Φαντασμαγορική παρουσίαση της έντεχνης αποτύπωσης ιδεογραμμάτων, που σήμαιναν υψηλά νοήματα και απέδιδαν με αρμονία και σε βάθος πολλαπλές αποδόσεις εννοιών. Στην έκθεση, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εντυπωσίασε όσους την επισκέφθηκαν, οι οποίοι θαύμασαν την καλλιτεχνική δεξιοτεχνία των δημιουργών ,κυρίως χαρακτών ,αφού η Κίνα κατέχει εξέχουσα θέση, ως πατρίδα της τυπογραφίας .Στον χώρο της έκθεσης λειτουργούσε εργαστήριο επεξεργασίας χαρακτικών έργων ,που μετείχαν οι επισκέπτες, οι οποίοι τύπωναν το δικό τους έργο .Εκπληκτική ήταν επίσης η ψηφιακή απεικόνιση της μαγικής γέννησης της κινεζικής γραφής ,καθώς αριστοτεχνική ήταν η ιδεογραμματική απεικόνιση ελληνικών λέξεων, συμβόλων της σχέσεως των δύο χωρών .
 Η έκθεση φιλοξενήθηκε στη χώρα μας, στο Ζάππειο Μέγαρο από 1-3 Νοεμβρίου 2019.Παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου .Διοργανώθηκε από την Κινεζική Πρεσβεία και την Οικονομική Κινεζική Εφημερίδα, China Greece Times,η οποία μας απέστειλε τα στοιχεία του κειμένου ,την ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια στις ποιοτικές εκδηλώσεις της .


 1. Η ΟΜΙΛΙΑ και η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, σε όλα τα έθνη, αποτελούν το καταστάλαγμα της ανθρώπινης σοφίας και τη σπουδαιότερη αφορμή για την ανάπτυξη του πολιτισμού στις ανθρώπινες κοινωνίες. Στη μακρά ιστορική περίοδο, οι πρόγονοί μας ,όπως και οι λαοί σε όλο τον κόσμο, είχαν δημιουργήσει μια ποικιλία τύπων αρχαίων ιδεογραμματικών χαρακτήρων, που συνιστούν σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
 Σαν από τους παλαιότερους κινεζικούς τρόπους γραφής, οι κινεζικοί χαρακτήρες χρησιμοποιούνται συνεχώς από τη στιγμή της εμφάνισής τους. Κληρονομούν και κουβαλούν τον κινεζικό πολιτισμό και διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξής του και στη διαμόρφωση και λειτουργία της πολυεθνικότητας της χώρας.
 Οι κινεζικοί χαρακτήρες έχουν γίνει το ζωντανό απολίθωμα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού με τους μοναδικούς τους τρόπους έκφρασης ιδεών και ήχων. Αντιμέτωποι με τις τεράστιες αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας, με την επίμονη ζωτικότητά τους, έχουν κερδίσει μια νέα ζωή στην εποχή της πληροφοριακής τεχνολογίας. Σήμερα ,είναι ως μια από τις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί τη γλώσσα, που χρησιμοποιείται λόγω του πολυπληθυσμικού στοιχείου, με τη μεγαλύτερη ευρύτητα σε όλον τον κόσμο.


 Η έκθεση «Οι κινεζικοί χαρακτήρες» αναφέρεται κυρίως στην προέλευση, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των κινεζικών χαρακτήρων. Παρουσιάζει τη μαγική γοητεία της γραφής και τη συσσωρευμένη δυναμική της. Συμπυκνώνει την εξαιρετική συμβολή τους στην προώθηση -όχι μόνο του κινεζικού πολιτισμού- αλλά και του παγκόσμιου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ.

 2. Η Προέλευση και η Ανάπτυξη των Κινεζικών Χαρακτήρων
 Οι κινεζικοί χαρακτήρες προήλθαν από αρχέγονα σύμβολα και οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Shang (1600-1100 π.Χ). Μέσα από τα διάφορα στάδια ανάπτυξης, όπως οι επιγραφές σε μαντικά οστά, οι χάλκινες επιγραφές, η γραφή σε μικρές σφραγίδες, η κληρική γραφή και η κοινή .Η κινεζική σοφία έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, αποτελώντας την επιτομή του πλούσιου κινεζικού πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Πριν 8.000 χρόνια...

 Στην αχανή χώρα της Κίνας, οι Κινέζοι πρόγονοι μας είχαν περάσει από μια μακρά διαδικασία: από τον συνδυασμό σχημάτων, επιγραφών και εικονογραφημένων συμβόλων για την επινόηση λέξεων. Από τον αρχαία παράδοση της δημιουργίας των χαρακτήρων από τον Cangjie , μέχρι την ανακάλυψη των επιγραφών σε μαντικά οστά, πάνω από 100 χρόνια πριν, οι λόγιοι όλων των δυναστειών είχαν αφιερωθεί στην ανακάλυψη του μυστηρίου της προέλευσης των κινεζικών χαρακτήρων.
Σύμβολα π.χ. του Πολιτισμού Peiligang στη Λίμνη JiahuWuyang, Henan,υπήρχαν περίπου πριν από 8.000 χρόνια.


Τα είδη γραφών είναι:

 Α) Γραφή σε μαντικά οστά
Οι γραφές σε μαντικά οστά είναι χαραγμένες σε κελύφη χελώνων και οστά ζώων. Είχαν γραφτεί στις Δυναστείες Yin Shang από τον 14ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ και ανακαλύφθηκαν κυρίως στα ερείπια Yin στην Anyang, της Επαρχίας Henan. Ως τώρα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 100.000 κομμάτια με συνολικό αριθμό περίπου 5.000 λέξεων, από τις οποίες, προς το παρόν, έχουν ερμηνευτεί μόλις οι 1.500.
 Οι προφητείες σε μαντικά οστά κατά τη διάρκεια των Δυναστειών Yin Shang είναι πλούσιες σε περιεχόμενο, περιλαμβάνοντας όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως η θυσία, ο πόλεμος, το κυνήγι, η μετεωρολογία, η γονιμότητα, τα ατυχήματα κ.α. Οι άνθρωποι πραγματοποιούσαν όλες τις κινήσεις τους με τη βοήθεια της προφητείας, καθώς ήθελαν να διασφαλίσουν την προστασία των προγόνων και των θεών. Στην έκθεση θαυμάσαμε αξιόλογα φωτογραφικά τεκμήρια της ιστορικής εξέλιξης της γραφής ,αριστοτεχνικά τοποθετημένα σε κατάλληλα πλαίσια.


 Β) Επιγραφές σε χάλκινα αντικείμενα
Οι επιγραφές σε χάλκινα αντικείμενα, γνωστές και ως επιγραφές σε τρίποδα και επιγραφές σε καμπάνες, εμφανίζονται κυρίως χαραγμένες σε χάλκινα αντικείμενα των Δυναστειών Shang και Zhou (17ος αι. π.Χ- 221 π.Χ). Το περιεχόμενό τους αφορά κυρίως την καταγραφή θυσιαστήριων τελετών, διαταγμάτων, πολέμων, συμβολαίων και άλλων γεγονότων, καθώς και εγκώμια για τα κατορθώματα των προγόνων και των αριστοκρατών, αντανακλώντας το σπουδαίο περιεχόμενο της κοινωνικής ζωής εκείνης της εποχής.

 Γ) Η γραφή σε μικρές σφραγίδες
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Άνοιξης και του Φθινοπώρου και της περιόδου των Εμπόλεμων Βασιλείων (770-221 π.Χ), τόσο ο προφορικός όσο και ο γραπτός λόγος παρουσίαζαν διαφορές από κράτος σε κράτος. Μετά την ενοποίηση των Έξι Βασιλείων (221 π.Χ), η Δυναστεία Qin υιοθέτησε το μέτρο: «ο ίδιος τρόπος γραφής με το ίδιο σύστημα γραφής» με σκοπό να δημιουργήσει κείμενα σε μικρές σφραγίδες και να ενοποιήσει τους πολύμορφους εθνικούς χαρακτήρες, γεγονός που οδήγησε στην εξαιρετική πρόοδο στην ιστορία της ανάπτυξης των κινεζικών χαρακτήρων..Ως παράδειγμα αναφέρουμε:
 «Οι χαραγμένες επιγραφές στο Όρος Yi» αποτελούν αντιπροσωπευτικό έργο της γραφής σε μικρές σφραγίδες. Δημιουργήθηκαν τον 28ο χρόνο της Δυναστείας Qin (219 π.Χ) και γράφτηκαν από τον Li Si. Το περιεχόμενό τους αφορά το εγκώμιο των επιτευγμάτων του Qin Shihuang, του Πρώτου Αυτοκράτορα της Δυναστείας Qin.


 Δ) Κληρική γραφή
 Η κληρική γραφή προέρχεται από την Περίοδο των Εμπόλεμων Βασιλείων και αποτέλεσε τον κυρίαρχο τρόπο γραφής στη Δυναστεία Han. Η κληρική γραφή εξελίχθηκε από τη γραφή σε μικρές σφραγίδες, αλλάζοντας και μετατρέποντας τις καμπύλες πινελιές της γραφής , σε τετραγωνικές πινελιές , που διπλώνουν, επιτρέποντας έτσι στους κινεζικούς χαρακτήρες να περάσουν από το αρχαίο στάδιο γραφής στο τωρινό. Από τότε τα εικονογραμματικά χαρακτηριστικά των κινεζικών χαρακτήρων έχουν εξαφανιστεί εντελώς, ενώ οι πινελιές των κινεζικών χαρακτήρων έχουν σταδιακά διαμορφωθεί.

 Ε) Κοινή γραφή
 Η κοινή γραφή ονομάζεται και Αυθεντική γραφή. Διαθέτει τετράγωνο σχήμα και ίσιες πινελιές. Η κοινή γραφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Δυναστείας Han (25-220 μ.Χ), βίωσε αλλαγές στη Δυναστεία Wei, τη Δυναστεία Jin, τις Νότιες και Βόρειες Δυναστείες (220-581 μ.Χ) και οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Δυναστειών Sui και Tang (581-907 μ.χ.)

 3. Έρευνα και διάδοση των κινεζικών χαρακτήρων
 Η μελέτη και η έρευνα των κινεζικών χαρακτήρων ξεκίνησε κατά την Ανατολική Δυναστεία Han. Από την έκδοση του «Εξήγηση της Γραφής και Ανάλυση των Χαρακτήρων», γραμμένο από τον Xu Shen στην Ανατολική Δυναστεία Han, οι λόγιοι όλων των δυναστειών είχαν αφιερώσει τον εαυτό τους στη μελέτη των κινεζικών χαρακτήρων, με τα ερευνητικά τους αποτελέσματα να έχουν πραγματοποιήσει σημαντική συμβολή στη διδασκαλία των κινεζικών χαρακτήρων και την διάδοση του πολιτισμού τους. Η ανακάλυψη της τυπογραφίας και η εισαγωγή των κινεζικών χαρακτήρων στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχει μια αναγκαία τεχνική εγγύηση για την περαιτέρω διάδοση των κινεζικών χαρακτήρων
 Η «Εξήγηση της Γραφής και Ανάλυση των Χαρακτήρων» γραμμένη από τον Xu Shen στην Ανατολική Δυναστεία Han είναι το πρώτο σημαντικό έργο στην Κίνα που εξηγεί συστηματικά τη διαμόρφωση των κινεζικών χαρακτήρων. Ο Xu Shen χρησιμοποίησε την παραδοσιακή θεωρία των «Έξι τρόπων κατανόησης», που αποτέλεσε το θεμέλιο της κινεζικής φιλολογίας. Εκτύπωση με ξύλινο καλούπι
 Η εφεύρεση της τυπογραφίας άλλαξε την χειροκίνητη αντιγραφή σε μηχανική αντιγραφή, αύξησε τη διάδοση των πληροφοριών των γραπτών κειμένων και τη γνώση και προώθησε την αύξηση της δημοτικότητας των κινεζικών χαρακτήρων και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η εκτύπωση με χαρακτική προήλθε από τη Δυναστεία Sui και τη Δυναστεία Tang (581-907 μ.Χ) και αποτελούσε την μέθοδο εκτύπωσης που μετέφερε την εικόνα και τα κείμενα από το καλούπι στο χαρτί με μελάνι.

 Φορητός τύπος εκτύπωσης

Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Song (1041-1048 μ.Χ.) ο Bi Sheng εφηύρε τον φορητό τύπο εκτύπωσης Clay, που έκανε την εκτύπωση των βιβλίων πιο πρακτική.

 Η εποχή της Πληροφορίας
 Από το 1950 και μετά από εντατική έρευνα από τους επιστήμονες, οι αρχαίοι κινεζικοί χαρακτήρες έχουν τελικά εισαχθεί στην Εποχή του Υπολογιστή και επιδεικνύουν για άλλη μια φορά ισχυρή ζωτικότητα. Ανυπομονώντας για το μέλλον, η άνοιξη των κινεζικών χαρακτήρων θα είναι ακόμα πιο πολύχρωμη!


 4. Η τέχνη και η Δημιουργικότητα των Κινεζικών Χαρακτήρων
 Οι κινεζικοί χαρακτήρες δεν είναι μόνο ο φορέας του κινεζικού πολιτισμού αλλά και ο θησαυρός της κινεζικής τέχνης. Η τέχνη της καλλιγραφίας και η εγχάραξη σε σφραγίδες προέρχονται από τη γραφή των κινεζικών χαρακτήρων αλλά και οι τρόποι γραφής δημιουργήθηκαν στη βάση των χαρακτηριστικών των κινεζικών χαρακτήρων .
 Η κινεζική καλλιγραφία αποτελεί μια τέχνη αρχαίας γραφής και ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό του πολιτισμού τους. Αναπαριστά την ανάπτυξη της αισθητικής, από τα άτομα που ασχολούνται με τη γραφή κινεζικών χαρακτήρων. Για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι μας ανέπτυξαν μέσω της κινεζικής γλώσσας την καλλιτεχνική δημιουργία, με μοναδική αισθητική αξία .Εξάλλου αυτή
 βασίζεται στους κινεζικούς χαρακτήρες, οι οποίοι μέσα από την εξέλιξή της καλλιτεχνίας τους έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη των Καλών Τεχνών σε κάθε ιστορική περίοδο.
 Οι σφραγίδες, που υπάρχουν για πάνω από 3.000 χρόνια, έχουν σταδιακά εξελιχθεί σαν μια μοναδική τέχνη καλλιγραφίας, εγχάραξης και χύτευσης και αποτελούν θαυμάσιο θησαυρό στην ιστορία ανάπτυξης των κινεζικών χαρακτήρων. Δημιουργούν ποικίλα όμορφα εικαστικά σχέδια και μορφές των χαρακτήρων μεταξύ των κύκλων και των τετραγώνων , όσο και μεταξύ του κόκκινου χρώματος και του άσπρου χαρτιού.
 Η Κίνα διαθέτει έναν αρχαίο πολιτισμό με μια μακρά ιστορία. Έχει δημιουργήσει θαυμάσιους κινεζικούς χαρακτήρες και μια εξαίρετη κουλτούρα.
 Για χιλιάδες χρόνια, οι κινεζικοί χαρακτήρες, με τη μοναδική τους γοητεία, έχουν αναδείξει τη σοφία και δημιουργικότητα του κινεζικού έθνους. Δεν έχουν μόνο προωθήσει την ενότητα και την πολιτιστική ανάπτυξη του κινεζικού έθνους, αλλά έχουν επιτύχει ανεξίτηλη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι κινεζικοί χαρακτήρες θα επηρεάζουν με την παρουσία τους βαθιά την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού τόσο στο παρόν ,όσο και στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΙΝΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΡΑΦΗ, ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ, ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, Κινα, γραφη, καλλιγραφια, Τρουμπουκη, ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ