ΤΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ με τους τριγωνικούς βράχους! Ο ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ ΘΡΑΚΗΣ - του Απ. Τσακρίδη


ΤΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΤΕΙΧΗ
ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
με τους τριγωνικούς βράχους!

Ο ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ ΒΡΑΧΟΣ
ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ ΘΡΑΚΗΣ


Κατά την προϊστορική εποχή οι πανάρχαιοι Θράκες έκτιζαν τα τείχη περιμετρικά των Ακροπόλεων τους. Τα τείχη αυτά κατασκευάζονταν με τεράστιους λίθους που αρχικά ήταν στη φυσική τους μορφή και ακατέργαστοι (αποσπασμένοι βράχοι).
Αργότερα οι βράχοι αυτοί, υφίσταντο κάποια επεξεργασία, έτσι ώστε, να πάρουν μορφή ορθογώνιων ή πολυγωνικών σχημάτων (τριγωνικών).



Οι λοιποί Έλληνες των ιστορικών χρόνων αποκαλούσαν «Κυκλώπεια» τα τείχη των προϊστορικών ακροπόλεων που ήταν χτισμένα με πελώριες πέτρες (λίθους), πιστεύοντας ότι τα είχαν κατασκευάσει οι μυθικοί τέκτονες Κύκλωπες.


Σήμερα, η εξερεύνηση έγινε, πριν την είσοδο του χωριού Εργάνη και στους δύο ψηλούς λόφους οι οποίοι διακρίνονται μέσα από το χωριό με κατεύθυνση προς τον Ποταμό Λίσσο.

Στο διπλανό χωριό, Νέα Πέτρα βρίσκεται λατομείο, το οποίο έχει καταγραφεί ανάμεσα στα προϊστορικά λατομεία του ελλαδικού χώρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΔΩ.


Τα μεγαλοπρεπή ερείπια της οχυρώσεως την προϊστορικής ακροπόλεως εντοπίζονται σε δύο λόφους στο Δυτικό τμήμα προς τον Ποταμό Λίσσο. (Το αρχαίο όνομα του ποταμού που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο). Οι γήλοφοι που βρίσκονται οι αρχαίες οχυρώσεις πιθανόν να έχουν τάφους ή να έχουν κτίσματα προϊστορικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, πως παραποτάμια του Λίσσου έχουν εντοπιστεί αρχαίοι τάφοι.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΤΕΙΧΗ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, τριγωνο, τριγωνικος βραχος, ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ ΒΡΑΧΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ ΘΡΑΚΗΣ, Τσακριδης, προιστορικη εποχη, αρχαιοι Θρακες, Ακροπολις, λιθος, Κυκλωπεια τειχη, μυθολογια, τεκτονας, Κυκλωπας, Ποταμος Λισσος, Νεα Πετρα, λατομειο, προιστορικο λατομειο, οχυρωση, Ηροδοτος, γηλοφος, ταφος, νομος Ροδοπης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ