Ένα αρχαίο ελληνικό ρυτόν, με το ζαρκάδι, από την Θράκη, τον Πόντο ή την Μικρά Ασία στην… Ιαπωνία!


Ένα αρχαίο ελληνικό ρυτόν,
με το ζαρκάδι
από την Θράκη, τον Πόντο
ή την Μικρά Ασία
στην… Ιαπωνία!


Πρόκειται για ένα μπρούντζινο ρυτόν του 4ου αιώνα π.Χ.
Οι διαστάσεις του είναι 37 Χ 12 Χ 25,5 εκατ.


Στην άκρη του σχηματίζεται η μορφή ενός ελαφιού!
Το κρασί που θα υπήρχε στο ρυτόν, θα έρρεε κάτω από το στόμα του ελαφιού!

Όποιος τυχερός έπινε από αυτό, θα έμοιαζε σαν να τον φιλούσε στα χείλη το ιερό ζώο της Αρτέμιδος και του Διονύσου!..

Αυτό το ελάφι έχει κάπως παχειά κέρατα με πολύπλοκα κλαδιά. Έτσι θεωρείται ότι απεικονίζει έναν τύπο ελαφιού γνωστό και ως ζαρκάδι (Reh deer / roe deer, αλλά και ρέω, ροή, ρύση > ρυτό!!!). Τα μάτια του, που σήμερα είναι τρύπες, θα ήταν αρχικώς επενδεδυμένα με πέτρινα ή υάλινα μάτια, πιθανώς και από πολύτιμους λίθους! Σε μωσαϊκό που ανασκάφηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας δείχνει δύο άνδρες να κυνηγούν ένα ελάφι με αυτά τα παχειά κέρατα…

Αυτό το ρυτόν έχει απεικονισθεί πολλά χρόνια πριν στην ελληνική αγγειοπλαστική. Η εικονογραφία δείχνει είτε ένα κυνηγημένο ελάφι, είτε ένα ελάφι προσφοράς. Αυτή η εικονογραφία συνοδεύει εικόνες είτε της Αρτέμιδος, θεάς του κυνηγιού, είτε του Διονύσου, θεού του κρασιού. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι αυτό το ρυτόν είχε κάποια σχέση με την λατρεία αυτών των θεών. Το χείλος του είναι διακοσμημένο με μοτίβο αυγών και βελανιδιών. Το κέντρο καθ’ ενός από τα αυγά διατρυπάται με μια μικρή τρύπα, η οποία θα είχε επίσης ένθετο με άλλη μικρή ίνα! Ίσως για προσκόλληση κάποιου στολιδιού, ίσως με την μορφή αμπέλου. Εικόνες αμπέλου παρατηρούνται συχνά στα χείλη ή τους ώμους της ελληνικής κεραμικής από την ελληνική Δύση[1], την ελληνική Ασία και την Θράκη, και συχνά έχουν σχέδια φύλλων κισσού και φρούτων, επίσης σύμβολα του Διονύσου.

Σήμερα ευρίσκεται (;) στο Μουσείο Μίχο της Ιαπωνίας!!!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.12.2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] λ.χ. μεταξύ των θησαυρών του Τάραντα της Ιταλίας, αποικία Σπαρτιατών και Κρητών από τον Τάρα της Κρήτης, υπάρχει επίσης ένα χάλκινο αγγείο, από αυτή την περίοδο, που έχει τρισδιάστατη διακόσμηση κισσού.


ΛΕΞΕΙΣρυτον, Θρακη, Ποντος, Μικρα Ασια, Ιαπωνια, μπρουντζινο ρυτο, 4ος αιωνας, ελαφι, κρασι, ρυτο, στομα, φιλι, χειλη, κερατα, ζαρκαδι, ματια, πετρα, υαλι, πολυτιμος λιθος, μωσαικο, ανασκαφη, Πελλα, Μακεδονια, κυνηγι, κερας, ματι, αγγειοπλαστικη, προσφορα, εικονογραφια, Αρτεμις, Αρτεμη, Διονυσος, λατρεια, χειλος, αυγο, βελανιδι, αμπελος, αμπελι, κεραμικη, κισσος, φρουτα, συμβολο, Μουσειο Μιχο, Ταραντας, Ιταλια, χαλκινο αγγειο, τρισδιαστατη διακοσμηση, Σπαρτη, Κρητη, Ταρας, Ταρρας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ