Τι κοινό έχουν Κνωσός, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη; Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Χαμένοι κόσμοι της Αρχαίας και Σύγχρονης Ελλάδας…


Τι κοινό έχουν
Κνωσός, Κωνσταντινούπολη
και Σμύρνη;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Χαμένοι κόσμοι
της Αρχαίας και Σύγχρονης Ελλάδας…


Ο Ιταλο-Καναδός αρχαιολόγος Gilbert Forrest Bagnani (1900-1985)* εσπούδασε αρχαιολογία στην Ελλάδα. Συναναστράφηκε με την ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας.
Γράφοντας για την «Morning Post» του Λονδίνου, έγινε μάρτυρας και της Αθήνας το 1921 και της καταστροφικής κατάρρευσης του χριστιανικού πολιτισμού στην δυτική Ανατολία το 1922.
Όπως λέει, «ενώ υπήρξαν πολλές αναφορές από πρόσφυγες της καταστροφικής πτώσης της Σμύρνης, λίγες έχουν γραφτεί από την προοπτική της δυτικής πλευράς του Αιγαίου. Η πλημμύρα ενός εκατομμυρίου[1] προσφύγων στην Ελλάδα προκάλεσε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αθήνα, την εξορία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και την εκτέλεση ή φυλάκιση πολιτικών, τους οποίους εγνώριζε ο Μπανιάνι.
Οι εβδομαδιαίες επιστολές του Μπανιάνι προς την μητέρα του, στην Ρώμη, αποκαλύπτουν τις περιπέτειές του με την «οδύσσειά» του, σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των αρχών του δυτικού πολιτισμού. Ως αρχαιολόγος στην Ελλάδα, ταξίδεψε στο πέρασμα του χρόνου και είδε την ιστορία να επαναλαμβάνεται: Η μινωική Κνωσός, η βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και η οθωμανική Σμύρνη κατεστράφησαν βίαια, αλλά οι επιζήσαντες έφυγαν στους νέους κόσμους - της Μυκηναϊκής Ελλάδας, της Αναγεννησιακής Βενετίας και της σύγχρονης Ελλάδας, αντίστοιχα.

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ, ΕΔΩ.

Στην Σμύρνη τον 20ό αιώνα, η ιστορία γράφτηκε όχι μόνον από τους νικητές, αλλά καταγράφηκε και από τα θύματα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο 20ός αιώνας ήταν γεμάτος με γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, σε τέτοια κλίμακα, ώστε οι εκθέσεις να εξαπατούν την ανθρωπότητα του δήθεν πολιτισμένου λαού που διαβάζει γι' αυτές… Η τραγωδία της Σμύρνης δεν είναι μέσα στα τραγικά γεγονότα που ευαισθητοποιούν το κοινό… Είναι όμως μια κατακλυσμιακή αναταραχή μεταξύ του Α΄ και του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου»…

Το βιβλίο του Ian Begg «Lost Worlds of Ancient and Modern Greece: Gilbert Bagnani: The Adventures of a Young Italian Archaeologist in Greece, 1921-1924» «Χαμένοι κόσμοι της Αρχαίας και Σύγχρονης Ελλάδας: Gilbert Bagnani: Οι περιπέτειες ενός νεαρού Ιταλού αρχαιολόγου στην Ελλάδα, 1921-1924» (με 380 σελ., 8.25 x 5.75, 14 εικ. 5 χάρτες), ISBN: 9781789694529, εκδ. Archaeopress Archaeology, στην σειρά Archaeological Lives, αναμένεται να εκδοθεί το 2020, με μεγάλο ενδιαφέρον…

Δυο από τα πιο γνωστά έργα του πολυγραφότατου Μπανιάνι.

(*) Ο Gilbert Bagnani εγεννήθη στην Ρώμη από Ιταλό πατέρα (τον στρατηγό Ugo Bagnani) και Καναδή μητέρα (την Florence Dewar, από το Cobourg του Οντάριο). Υπηρέτησε στον ιταλικό στρατό κατά την διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ολοκλήρωσε διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Φοίτησε στην Ιταλική Σχολή Αρχαιολογίας στην Αθήνα. Εργάσθηκε για αρκετά χρόνια με την Βασιλική Αρχαιολογική Αποστολή στην Αίγυπτο, μέχρι το 1937, όταν έφυγε από την Ιταλία, με την σύζυγό του (Mary Augusta Stewart) λόγω της αυξανόμενης παλίρροιας του φασισμού και μετακόμισε στο Port Hope του Οντάριο. Εκεί άρχισε να διδάσκει αρχαία ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο το 1945, όπου και έμεινε καθηγητής από το 1958 μέχρι την συνταξιοδότησή του το 1965. Μέχρι το 1975, εδίδασκε αρχαία ιστορία στο πανεπιστήμιο Trent. Στο Τορόντο, ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Oriental Club της πόλης.

ΠΗΓΗ: Πανεπ. Τρεντ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.1.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Σ.σ.: Για την ακρίβεια, ήταν 4.500.000 οι Έλληνες πρόσφυγες…


ΛΕΞΕΙΣΚνωσος, Κωνσταντινουπολη, Σμυρνη, ιστορια, Χαμενοι κοσμοι, Αρχαια Ελλαδα, ΙταλοΚαναδος αρχαιολογος, αρχαιολογια, αθηνα, Μορνινγκ Ποστ, Λονδινο, 1921, χριστιανοι, Ανατολια, 1922, μικρασιαστικη καταστροφη, προσφυγες, Αιγαιο, στρατιωτικο πραξικοπημα, εξορια, βασιλιας, βασιλικη οικογενεια, εκτελεση, πολιτικοι, Μπανιανι, επιστολη, Ρωμη, δυτικος πολιτισμος, Μινωικη Κρητη, Μινωικος πολιτισμος, Βυζαντιο, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, βια, Μυκηναικη Ελλαδα, Μυκηναικος πολιτισμος, Αναγεννηση, Βενετια, 20ος αιωνας, θυμα, εθνοκαθαρση, γενοκτονια, απατη, τραγωδια, Α Παγκοσμιος Πολεμος, Β Παγκοσμιος Πολεμος, Μπεγκ, Χαμενος κοσμος, Ιταλος, Ονταριο, Αιγυπτος, 1937, φασισμος, Πορτ Χοουπ, αρχαια ιστορια, Τοροντο, Τρεντ, Κνωσσος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ