Ξεκάθαρη ομολογία απόπειρας υποκατάστασης της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτιδών Θηβών…


Ξεκάθαρη ομολογία
απόπειρας υποκατάστασης
της αρμόδιας
Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,
στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτιδών Θηβών…

ἕκαστος ἐφ' ᾧ ἐτάχθη:
σχετικά με τη διάκριση των αρμοδιοτήτων και την παρέμβαση των ιδιωτικών συμφερόντων στα του Δημοσίου

Η ανοικτή επιστολή που εστάλη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη από μέλος του Σωματείου «Διάζωμα», σχετικά με την δήθεν κωλυσιεργία της προϊσταμένης της ΕΦΑ Μαγνησίας στην σύνταξη Τεχνικού Δελτίου στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της αναστήλωσης του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών, περιγράφει μία δυσάρεστη πραγματικότητα για τη δημόσια ζωή και την αντίληψη ορισμένων για τους θεσμούς.

Το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών Μαγνησίας - αρχαίων Φθιωτιδών Θηβών.

Η επιστολή συνιστά ξεκάθαρη ομολογία για την απόπειρα υποκατάστασης της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο μιας γενικότερης τάσης πρωτόγνωρων παρεμβάσεων στο έργο της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία. Αυτή τη φορά η παρέμβαση προέρχεται από το Σωματείο «Διάζωμα», δηλαδή έναν ιδιωτικό φορέα, που διαχειρίζεται τεράστια ποσά εκτός δημόσιου λογιστικού, και το οποίο εμμένει όχι μόνον να ασκεί δημόσια πολιτική, αλλά και να κατασυκοφαντεί δημόσιους λειτουργούς, επειδή πράττουν το καθήκον τους!
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Το έργο στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με περισσή σύνεση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ακριβώς επειδή όχι μόνον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα σε αυτό, ή δεν διαθέτει όλες τις απαραίτητες μελέτες, αλλά, κυρίως, επειδή δεν υφίσταται βατή πρόσβαση προς τον αρχαιολογικό χώρο, για την μετακίνηση προσωπικού και μηχανημάτων. Το έργο της διάνοιξης αγροτικού δρόμου, σε υπό απαλλοτρίωση αγροτεμάχια, προς το θέατρο, έχει αναλάβει η αρμόδια για αυτό Περιφέρεια Θεσσαλίας, περνώντας πάνω από παρακείμενο χείμαρρο και γεφυράκια!
Προσφάτως, μέλος του «Διάζωματος», το οποίο εδώ και χρόνια με όχημα τα αρχαία θέατρα επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό «πολιτιστικής» δράσης, «μοχλεύοντας» πόρους με απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε «εθελοντές» του, στρέφεται κατά προϊσταμένης Δημόσιας Υπηρεσίας με υποτιμητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας προφανώς να ασκήσει ψυχολογική βία σε βάρος της, σε μια κακόβουλη και ανακριβή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία. Την επιστολή αυτή καταδικάζουμε ως απαράδεκτη και εκφράζουμε σε όλους τους τόνους την συμπαράστασή μας προς την συνάδελφο Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο συντάκτης της επιστολής δεν επικαλείται επιστημονική ή άλλη θεσμική σχέση με τα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπογράφει απλά ως μέλος του Σωματείου «Διάζωμα» αναφέροντας σειρά θέσεων που κατέχει και κατείχε στον επαγγελματικό του κλάδο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για μία ακόμη φορά ξεκαθαρίζουμε ότι η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής είναι ζήτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και εκτελείται κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών του. Σε όσους δεν το γνωρίζουν, δηλώνουμε ότι αναγνώριση της θεσμικής αρμοδιότητας είναι βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μέσα στην κοινωνία.
Η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί και η κατασυκοφάντηση συναδέλφων που αντιδρούν στην απαράδεκτη υποκατάσταση της κρατικής προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αντιδρούν μη «συνεργαζόμενοι» με το «Διάζωμα», θα μας βρίσκει διαχρονικά απέναντι, υπερασπιζόμενους την άσκηση δημόσιας πολιτικής για τα μνημεία από την μόνη αρμόδια για αυτό Υπηρεσία, την Αρχαιολογική, πάντα με χρηστή διαχείριση των πόρων, ισονομία και διαφάνεια.

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, 7.1.2020, αρ. πρωτ.: 1. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.1.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΑρχαιολογικη Υπηρεσια, αρχαιο θεατρο Φθιωτιδων Θηβων, Θηβα, Θηβαι, ανοικτη επιστολη, Υπουργος Πολιτισμου, Μενδωνη, Σωματειο Διαζωμα, κωλυσιεργια, ΕΦΑ Μαγνησιας, Μαγνησια, αναστηλωση, Φθιωτιδαι Θηβαι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ