Οι Νεάντερνταλ, πριν 100.000 χρόνια, ήξεραν κολύμπι!

Οι Νεάντερνταλ,
πριν 100.000 χρόνια,
ήξεραν κολύμπι!


Οι Νεάντερνταλ συνέλεγαν κογχύλια από την ακτή και βουτούσαν κάτω από το νερό για να ανακτήσουν ζωντανά αχιβάδες, για να τις διαμορφώσουν αργότερα σε κοφτερά εργαλεία και ξύστρες, σύμφωνα με νέα μελέτη!

«Τα ευρήματά μας διευρύνουν τις γνώσεις μας για το εύρος δυνατοτήτων που είχαν οι Νεάντερταλ», δήλωσε ο Sylvain Soriano, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού και συγγραφέας του paper. «Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ήταν σε θέση να βουτήξουν (έστω) σε ρηχά νερά»


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΚΟΓΧΥΛΙΑ, ΕΔΩ.

Το συμπέρασμα βασίζεται σε περισσότερα από 170 εργαλεία από κελύφη, που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο της Ιταλίας. Τα ευρήματα παρέχουν μια εικόνα για το πώς οι Νεάντερνταλ, που κυνηγούσαν ελάφια με λόγχες και χρησιμοποιούσαν την φωτιά κατά βούληση για να παράγουν πίσσα από σήμυδα, εκμεταλλεύονταν και τους υδάτινους πόρους τους για τις ανάγκες τους.


Οι ερευνητές αποκάλυψαν την Grotta dei Moscerini στο Λάτιο, στην δυτική ακτή της Ιταλίας στην βάση ενός ασβεστολιθικού βράχου, στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Κατά την διάρκεια μιας ανασκαφής το 1949, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δεκάδες κογχύλια. Οι Νεάντερνταλ του σπηλαίου είχαν ακονίσει ή τροποποιήσει πολλά από τα κελύφη και τα είχαν κάνει εργαλεία για λεπτές κοπές, παρόμοια με τις πέτρινες λεπίδες. Μερικά από τα εργαλεία αυτά είναι περίπου 100.000 χρόνων


Η Paola Villa, αρχαιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και κύριος συγγραφέας της μελέτης, μελέτησε τα εργαλεία από κελύφη, του χώρου. Σχεδόν 170 από αυτά προέρχονταν από ένα είδος αχιβάδας, που ζει ακόμα στην περιοχή, Callistachione.

Πήγε τα εργαλεία στον Carlo Smriglio, ειδικό στα κελύφη, στο Πανεπιστήμιο Roma Tre, ο οποίος τα ανάλυσε με μικροσκόπιο. Ο δρ. Smriglio βρήκε διαφορές στα όστρακα. Διέκρινε νεκρά κογχύλια που είχαν πάρει οι Νεάντερνταλ από την παραλία και κάποια που ήταν ζωντανά, που τα είχαν πάρει μέσα από το θαλασσινό νερό!
«Όσα ήταν ζωντανά μέσα στην θάλασσα όταν πάρθηκαν, είχαν ακόμη ένα γυαλιστερό κέλυφος», δήλωσε η δρ. Villa. «Τα άλλα είχαν εξωτερικά κελύφη αδιαφανή και όχι τόσο λαμπερά». Το ένα τέταρτο των κελυφών είχε προέλθει από ζωντανά, που ανακτήθηκαν μέσα από το νερό!
Οι Νεάντερνταλ, εδήλωσε η δρ. Βίλα, μπορεί να έκαναν κατάδυση, έως και 4 μ.!
Τα ευρήματα υποστηρίζουν και προηγούμενες σχετικές έρευνες.


ΠΗΓΗPaola Villa, Sylvain Soriano, Luca Pollarolo, Carlo Smriglio, Mario Gaeta, Massimo d’Orazio, Jacopo Conforti, Carlo Tozzi «Neandertals on the beach: Use of marine resources at Grotta dei Moscerini (Latium, Italy)», doi.org/10.1371/journal.pone.0226690 στο PLOS One, 15.1.2020. NY Times, 15 Ιανουαρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.1.2020.



ΛΕΞΕΙΣΝεαντερνταλ, Νεαντερταλ, 100.000 χρονια, κολυμπι, κογχυλι, βουτια, αχιβαδα, εργαλειο, ξυστρα, Σοριανο, Παρισι, κελυφος, σπηλαιο, Ιταλια, ελαφι, λογχη, φωτια, πισσα, πισα, σημυδα, υδατινοι ποροι, Μοσκερινι, Λατιο Ιταλιας, ασβεστολιθος, 1930, ανασκαφη, 1949, κοχυλι, ακονι, κοπη, πετρινη λεπιδα, 100.000 χρονων, Βιλλα, Κολοραντο, Γκαλιστα, Σμιριλιο, οστρακο, καταδυση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ