ΤΟ ΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ» ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ


ΤΟ ΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
«ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ»
ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  

Στο κέντρο της Λήμνου και ανάμεσα στα χωριά Λιβαδοχώρι και Καρπάσι υπάρχει ένα Αγρόκτημα με το όνομα «Παλλημνιακή Μητρόπολη» το οποίο είναι περιουσία των κατοίκων της Λήμνου.
Η κτητορική επιγραφή στο υπέρθυρο του ναού στο Αγρόκτημα «Μητρόπολη» αναφέρει το έτος 1078 μ.Χ.
Στο χώρο υφίσταται μοναστήρι από την εποχή αυτή αλλά παράλληλα, εκτάσεις βασιλικών γαιών παραχωρούνται από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο «στους κατοίκους της Λήμνου, ώστε από τα έσοδά τους να εξυπηρετούνται οι εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες».
Το έτος 1800, μετά από διεκδίκηση του Μητροπολίτη, εκδίδεται Φιρμάνι, το οποίο κατοχυρώνει το Αγρόκτημα ως Κοινή Περιουσία των κατοίκων της Λήμνου. Από τότε το η τέως περιουσία του μοναστηριού και το Κοινοτικό Αγρόκτημα αποτελούν μία οντότητα.
Κατά τη διάρκεια της οθωμανοκρατίας, η Κοινή αυτή Περιουσία χρηματοδοτεί την ίδρυση και λειτουργία σχολείων και ναών στη Λήμνο, διοικούμενη από Επιτροπή, εκλεγόμενη δημοκρατικά από τους προκρίτους της Λήμνου.
Μετά την απελευθέρωση του νησιού, το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε με το νόμο 3437 του 1927, κληρονομεί την Κοινή Περιουσία της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Λήμνου και τα κεφάλαια, τα οποία ήταν κατατεθειμένα από ευεργέτες ομογενείς, σε τράπεζες της Αιγύπτου και ξεκινά ένα μεγαλεπίβολο πρόγραμμα ανοικοδόμησης νέων διδακτηρίων σε όλο το νησί.



Διοικείται από δημοκρατικά εκλεγόμενη Παλλημνιακή Επιτροπή. Τη δεκαετία του 1930 Γενικός Γραμματέας υπήρξε ο Ηλίας Ηλιού.
Άλλες προσωπικότητες που σχετίζονται με το Παλλημνιακό Ταμείο είναι ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Ελ. Βενιζέλος και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο τελευταίος μάλιστα ανακηρύχθηκε ισόβιος επίτιμος πρόεδρός του, για τη συμβολή του, ως υπουργός Παιδείας, στην ανοικοδόμηση νέων εκπαιδευτηρίων.
Τη δεκαετία του 1920 περιθάλπει τους μικρασιάτες πρόσφυγες, ιδρύοντας ιατρεία και φαρμακεία.
Παράλληλα διαχειρίζεται τα εμβάσματα των ομογενών της Αμερικής και κατασκευάζει το Νοσοκομείο Λήμνου.
Αγοράζει και δωρίζει στο Ελληνικό Δημόσιο μέγαρο, για ίδρυση Μουσείου Λήμνου και αναλαμβάνει αποκλειστικά με δικά του κεφάλαια την οικοδόμηση Πρακτικής Γεωργικής Σχολής στο Αγρόκτημα «Μητρόπολη».
Αγοράζει επίσης οικόπεδα και ιδρύει το πρώτο Γυμναστήριο στη Μύρινα για την άθληση των παιδιών της Λήμνου.
Μεταπολεμικά, με τροποποίηση του Διατάγματος περί λειτουργίας του ΠΣΤ, ξεκινά η αυτοκαλλιέργεια του Αγροκτήματος «Μητρόπολη», από τη Διοικητική-Παλλημνιακή Επιτροπή και απογειώνεται η παραγωγή εκλεκτών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το Αγρόκτημα λειτουργεί πλέον ως πρότυπο και ερευνητικό κέντρο για προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το αμπέλι και άλλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΗΜΝΟ, ΕΔΩ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού επεκτείνεται τότε, σε υποτροφίες μαθητών και σπουδαστών που έχουν ανάγκη και παράλληλα χρηματοδοτεί, με το 10% των εσόδων του, τη λειτουργία του Νοσοκομείου Λήμνου.
Σήμερα προσφέρει δωρεάν προς χρήση το κεντρικό του κτίριο στη Μύρινα, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μέγαρο «Αντωνιάδη» στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου, σύμφωνα με όρο της δωρεάς του ακινήτου αυτού προς το Παλλημνιακό Ταμείο.
Επίσης προσφέρει στο Δήμο Λήμνου, έναντι χαμηλού ενοικίου, το Γυμναστήριο Μύρινας και φροντίζει το εκκλησάκι της Αγοράς, το οποίο συγκαταλέγεται στην περιουσία του.
Επίσης ενισχύει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Λήμνου, με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και άλλα εφόδια.
Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σήμερα, μετά ακριβώς από την ψήφιση του νέου νόμου 4589/2019, με την καταλυτική παρέμβαση του ίδιου του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι πολύ σημαντικός, σε θέματα παιδείας, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού, έρευνας και καινοτομίας και με τον τρόπο αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Λήμνου και πνευματικό και πολιτιστικό φάρο στο Βόρειο Αιγαίο. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΕΔΩ.


ΛΗΜΝΙΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
ΠΗΓΗ: Αγρόκτημα Παλλημνιακής Μητρόπολης, Οκτώβρης 2019 - Παλλημνιακό Ταμείο, τηλ: 22540-31204, 6973811096, email. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.1.2020.

ΛΕΞΕΙΣΠΑΛΛΗΜΝΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ