Βρέθηκε βάτραχος 99.000.000 χρόνων!


Βρέθηκε βάτραχος
99.000.000 χρόνων!



Περίπου 99.000.000 χρόνια πριν, στην γη όπου είναι τώρα η Μιανμάρ, ξαφνικά ένας μικρός νεαρός βάτραχος επιτίθεται σε ένα σκαθάρι, ίσως, το επιδιωκόμενο επόμενο γεύμα του. Άτυχος για τον εαυτό του ο βάτραχος, συνελήφθη από την ρητίνη, αλλά τυχερός για την επιστήμη...

Διότι διετηρήθη μέσα σε αυτήν και ένα εξαφανισμένο είδος, που τώρα ονομάζεται Electrorana limoae, είναι ένα από τα 4 απολιθώματα που παρέχουν τις πρώτες άμεσες ενδείξεις βατράχων, που ζούσαν σε υγρά τροπικά δάση και είναι τα αρχαιότερα γνωστά δείγματα βατράχων που έχουν διατηρηθεί σε κεχριμπάρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΗΛΕΚΤΡΟ / ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ, ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ, ΕΔΩ.

«Είναι σχεδόν πρωτάκουστο να βρεθεί ένας απολιθωμένος βάτραχος αυτής της χρονικής περιόδου, και μάλιστα μικρός, και να έχουν συντηρηθεί και τα οστά του! Αυτό είναι πολύ ξεχωριστό», λέει ο κ. David Blackburn, συνεργάτης της μελέτης και συνεργάτης-επιμελητής Ερπετολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα. «Αλλά αυτό που είναι πιο συναρπαστικό για αυτό το ζώο είναι ότι αυτοί οι βατράχοι ήταν μέρος ενός τροπικού οικοσυστήματος το οποίο, ίσως να μην ήταν τόσο διαφορετικό από αυτό που βρίσκουμε σήμερα»…

Οι βάτραχοι έχουν ύπαρξη τουλάχιστον 200.000.000 χρόνων, αλλά δεν έχουμε καλά διατηρημένα δείγματά τους.

Οι κεχριμπαρένιες αποθέσεις του βόρειου Μυανμάρ στην Νοτιοανατολική Ασία παρέχουν ένα μοναδικό ιστορικό των αρχαίων δασικών οικοσυστημάτων, με απολιθωμένα στοιχεία από βρύα, φυτά (που μοιάζουν με μπαμπού), υδρόβιες αράχνες και «βελούδινα» σκουλήκια.

Η ανακάλυψη του Electrorana, βοηθά στην κατανόηση των βατράχων, κατά την κρητιδική περίοδο, αποδεικνύοντας ότι έχουν κατοικήσει σε τροπικά δάση. για τουλάχιστον 99.000.000 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Και ΦΙΔΙ 99.000.000 ΧΡΟΝΩΝ

Οι βάτραχοι στο κεχριμπάρι είναι αρκετά σπάνιοι. Προηγούμενα δείγματα που βρέθηκαν στην Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό, χρονολογούνται… μόλις πριν 40.000.000 και 25.000.000 χρόνια αντίστοιχα.

Με μήκος λιγότερο από 2,5 εκατ., ο Electrorana είναι το πιο καλά διατηρημένο δείγμα του είδους του. Σαφώς ορατά στο κεχριμπάρι είναι το κρανίο του βάτραχου, τα εμπρόσθια άκρα του, μέρος της σπονδυλικής στήλης του, ένα μερικό οπίσθιο άκρο και το άγνωστο σκαθάρι. Τα άλλα απολιθώματα περιέχουν δύο χέρια και ένα αποτύπωμα ενός βατράχου που πιθανώς αποσυντέθηκε μέσα στην ρητίνη.

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο της Φλώριδας, 5.6.2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.6.2018.

ΛΕΞΕΙΣ: βατραχος, 99.000.000 χρονων, 99.000.000 χρονια, Μιανμαρ, βατραχι, σκαθαρι, ρητινη, ελεκτρορανα, απολιθωματα, τροπικο δασος, κεχριμπαρι, απολιθωμενος βατραχος, οστα, Ερπετολογια, Φλοριντα, τροπικο οικοσυστημα, 200.000.000 χρονια, Νοτιοανατολικη Ασια, δασικο οικοσυστημα, απολιθωμα, βρυα, φυτα, μπαμπου, υδροβια αραχνη, σκουληκι, κρητιδικη περιοδος, Δομινικανη Δημοκρατια, Αγιος Δομινικος, Μεξικο, 40.000.000 χρονια, 25.000.000 χρονια, κρανιο βατραχου, ακρα βατραχου, σπονδυλικη στηλη βατραχου, ακρο σκαθαριου, Φλωριδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ