Η φιλοσοφία του Επίκουρου: Επιστήμη, Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία: Στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας


Η φιλοσοφία του Επίκουρου: Επιστήμη, Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία

Στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο
Επικούρειας Φιλοσοφίας

Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την χώρα μας και διεθνώς, διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά στον Δήμο Παλλήνης. Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης των αξιών κάποιοι φιλοσοφικά σκεπτόμενοι συμπολίτες μας αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου 2020. Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον αρχαίο Γαργηττό, τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου και με την συμμετοχή των Κήπων Τρικκάλων και Χαλκίδος.


Στο εφετινό επετειακό 10ο Συμπόσιο έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν:

Ο ακαδημαϊκός-καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στις ΗΠΑ, Σταμάτης Κριμιζής «Η σύγχρονη εξερεύνηση για την πιθανή ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως είχε προβλέψει ο Επίκουρος».

Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Λιόλιος «Η ατομική φυσική του Επίκουρου».

Ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης «Ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας της Επικούρειας φιλοσοφίας».

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης «Η επικούρεια βιολογική ηθική (βιοηθική)».

Ο επί τιμή διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος «Η επικούρεια αντίληψη για την ύπαρξη πολλών κόσμων στο Σύμπαν».

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Χρούσος «Η επικούρεια προσέγγιση της διαχείρισης του στρες».


Την έναρξη θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.

Την συζήτηση που θα ακολουθήσει στο τέλος της πρώτης μέρας του Συμποσίου θα συντονίσει ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κήπου Αθηνών, Χρήστος Γιαπιτζάκης.

Την ευθύνη των υπόλοιπων εισηγήσεων την έχουν αναλάβει τα μέλη των Κήπων τα οποία αναφέρονται εδώ με τη σειρά εκφώνησης των εργασιών τους και την θεματολογία τους. Η δικηγόρος Μαρτέλα Σινάνη «Εισαγωγή στην επικούρεια φιλοσοφία» , ο πληροφορικός Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο δικηγόρος Αντώνης
Μπιλίσης για την «Συνεισφορά του Επίκουρου στην φιλοσοφία», η διατροφολόγος dr. Κλέα Νομικού «περί φιλοσοφικής διερεύνησης της διατροφής», ο ιατρός Δημήτρης Άλτας «Η επιστήμη ως μέσο και ως αυτοσκοπός», ο εκδότης (εκδ. ΘΥΡΑΘΕΝ ) Γιάννης Αβραμίδης «Οι πολύτιμες πέτρες της φιλοσοφίας», ο ασφαλιστής Ευάγγελος Μίχος «Περί του σκοπού της ζωής», ο Μηνάς Πατσουράκης και ο Αριστοτέλης Κερασοβίτης «Περί “ηθικής φιλοσοφίας”», ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης «Περί της επικούρειας φιλοσοφικής κληρονομιάς».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Αντώνης Μπιλίσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΕΠΙΚΟΥΡΟ, ΕΔΩ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει την θεατρική απόδοση μίας σκηνής από το φιλοσοφικό έργο του Χρήστου Γιαπιτζάκη «Ένας ευτυχισμένος
Έλληνας», που αναφέρεται στον Επίκουρο.

Για δέκατη συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δίνεται η ευκαιρία για βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, η οποία προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά αδιέξοδα. Το επιστημονικό, ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, που διαφέρει ουσιωδώς από το πρόταγμα και την απαίτηση της "ευημερίας" όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στη χώρα μας και διεθνώς.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, Κλειτάρχου και Αριστείδου, τηλ. 2106619937.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2020.


ΛΕΞΕΙΣφιλοσοφια του Επικουρου, Επιστημη, Ανθρωπισμος, Ευδαιμονια, Πανελληνιο Συμποσιο Επικουρειας Φιλοσοφιας, Δημος Παλληνης, Επικουρος, Παλληνη, Επικουρεια Φιλοσοφια, Κηπος του Επικουρου, Θεσσαλονικη, Γερακας, Γαργηττος, φιλοσοφος, Τρικκαλα, Χαλκιδα, Διαστημικη Φυσικη, Κριμιζης, εξερευνηση, εξωγηινη ζωη, πλανητης, εξωγηινοι, Πυρηνικη Φυσικη, Λιολιος, ατομικη φυσικη, Πελεγρινης, ανθρωπιστικος, Πρωτοπαπαδακης, βιολογικη ηθικη, βιοηθικη, Σιμοπουλος, κοσμος, Συμπαν, Χρουσος, στρες, αγχος, Ζουτσος, Γιαπιτζακης, Σινανη, Παναγιωτοπουλος, Μπιλισης, Νομικου, διατροφη, Αλτας, εκδοσεις ΘΥΡΑΘΕΝ, Αβραμιδης, Μιχος, ηθικη φιλοσοφια, Αλεξανδριδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ