Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!


Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας
ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι
της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!


Υποβρύχια έρευνα, από αρχαιολογική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και ομάδα γεωφυσικών από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διενεργήθη στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Αρχαίο νόμισμα της Ιεράπυτνας / νυν Ιεράπετρας, με φοίνικα και πουλί.
Δηλώνει την πόλι: Γράφει ΙΕΡΑ, ως έχουσα σχέση
με την ιερογένεση του Διός.

Ήταν τριήμερη αναγνωριστική έρευνα για την κατανόηση των καταλοίπων λιμενικών έργων και φυσικών σχηματισμών που εντοπίζονται στην περιοχή.
Η σύντομη έρευνα, υποστηριζόμενη από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ιεράπυτνα», βοήθησε στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για την κατανόηση του χώρου.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεώτερης γραμματείας που αναφέρονται στο λιμάνι, βοηθούν στην αποσαφήνιση των σχετικών αναφορών σε τρεις λιμενολεκάνες και την ομοιότητα του αρχαίου λιμανιού με αυτό της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη του σημαντικού αυτού λιμανιού της ρωμαϊκής(*) Κρήτης και τον προγραμματισμό εκτενέστερης υποβρύχιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 31.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.1.2020.

(*) Να ξανα-επισημάνω στο υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος, πως η σωστή έκφραση δεν είναι «ρωμαϊκή Κρήτη», αλλά η «Κρήτη των ρωμαϊκών χρόνων», ή «της Κρήτης κατά την ρωμαϊκή κυριαρχία».

Ποια άλλη σχέση διέπει ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιο λιμανι, Ιεραπετρα, Αλεξανδρεια Αιγυπτου, Υποβρυχια έρευνα, Εφορεια Εναλιων Αρχαιοτητων, γεωφυσικη, νομος Λασιθιου, νομος Λασυθιου, Ιεραπυτνα, λιμενολεκανη, ομοια λιμανια, Αιγυπτος, Κρητη, υποβρυχια γεωαρχαιολογικη ερευνα, Λασιθι, Λασυθι, Διας, Ζευς, φοινικας, πουλι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ