Ο πατέρας του 2ου προέδρου του Ισραήλ υπήρξε δάσκαλος και μέντορας του Κεμάλ! Ben-Gurion, Ben-Zvi, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και οι Σχολές Φωτός - του Κλ. Σαματιάδη

Ο πατέρας του 2ου προέδρου
του Ισραήλ
υπήρξε δάσκαλος και μέντορας
του Κεμάλ!

Ben-Gurion, Ben-Zvi,
Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη
και οι Σχολές Φωτός

Του Κλ. Σαματιάδη

Μια ιστορική φωτογραφία δυο φοιτητών της Νομικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως[1], το έτος 1912.

Αριστερά διακρίνεται ο David Ben-Gurion[2], ο μετέπειτα ιδρυτής, πρώτος πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης του κράτους του Ισραήλ και θεμελιωτής των βασικών αξιών και κανόνων του κοινωνικού ιστού της χώρας του.

Δεξια, ο Yitzhak Ben-Zvi, ο μετέπειτα δεύτερος πρόεδρος του Ισραήλ.
Αμφότεροι σπούδασαν Νομικά στην Πόλη τότε και υπήρξαν συμφοιτητές.



Όλα αυτά ήταν γνωστά.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό και δημοσιοποιήθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την δημοσιοποίηση των ιστορικών αρχείων της Τουρκίας, είναι ότι ο πατέρας του δεύτερου, δηλαδή του Yitzhak Ben-Zvi, με το όνομα Zvi Shimshelevich, είχε καταγωγή και ζούσε στην Θεσσαλονίκη και υπήρξε δάσκαλος και μέντορας του Μουσταφά Κεμάλ[3].

Στην τουρκική ιστορία αναφέρεται με το όνομα Semsi efendi και απογορευόταν έως προσφάτως η δημοσιοποίηση της καταγωγής του.

Τα αρχεία αναφέρουν ότι ήταν μέλος της θρησκευτικής σέκτας του Σαμπετάι Σεβή.
Ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής, στα τέλη του 18ου αιώνα, των αποκαλουμένων «Σχολών Φωτος - isik okullari»[4], οι οποίες από τους Τούρκους θεωρούνται οι πρώτες ΜΚΟ που έδρασαν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σήμερα τα εν λόγω Σχολεία Φωτός, με αυτοτελή χρηματοδότηση αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της παιδείας της γείτονος.

ΠΗΓΗ: Κλ. Σαματιάδης, 6.2.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.2.2020.

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Η Νομική Σχολή της Πόλης τότε είχε αρκετούς Γερμανούς καθηγητές και ήταν φημισμένη.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

[2] Από το Plonsk της Πολωνίας, τότε επαρχία της τσαρικής Ρωσίας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γ. Λεκάκης "Κωνσταντινούπολη
και Αγία Πετρούπολη".

[3] Η «αποκεμαλοποίηση» ήταν στα σχέδια του κυβερνώντος σήμερα κόμματος στην Τουρκία, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, το 2002. Ωστόσο πήρε μεγάλη διάσταση από την στιγμή που έγινε το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον πιστό στα ιδεώδη του Κεμάλ στρατό, ο οποίος υποχώρησε τότε ατάκτως, πριν 8 χρόνια. Έκτοτε έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η «αποκεμαλοποίηση» και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου μετακινήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό ο χαρακτήρας της εκτελεστικής με την νομοθετική εξουσία και ενσωματώθηκαν σε μια κεντρική εξουσία. Παραμένουν φυσικά ακόμη αρκετοί θεσμικοί κοσμικοί θύλακες, για τους οποίους έχει επιλεγεί η τμηματική παθητικοποίηση, όπως ο γνωστός νόμος 5816, που προστατεύει την υστεροφημία του Κεμάλ από τους ίδιους τους Τούρκους με βαριές ποινές και με ειδικές παραπομπές απαγορεύεται να καταργηθεί, ούτε να συζητηθεί να καταργηθεί.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΕΜΑΛ, ΕΔΩ.

[4] Οι εν λόγω σχολές και η παιδεία που προσέφεραν, ήταν εμπνεομένη από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Οι ιδρυτές ήταν στο σύνολό τους τέκτονες.

ΛΕΞΕΙΣΙσραηλ, δασκαλος, μεντορας, Κεμαλ, Μπεν Γκουριον, Μπεν Ζβι, Θεσσαλονικη, Κωνσταντινουπολη, Σχολη Φωτος, Σαματιαδης, Νομικη Σχολη Κωνσταντινουπολεως, 1912, Νομικα, Πολη, Τουρκια, Ζβι Σιμσελεβιτς, Θεσσαλονικη, Σεμσι, απαγορευση, καταγωγη, θρησκευτικη σεκτα, Σαμπεται Σεβη, Σαμπεται Σεβι, 18ος αιωνας, Βαλκανια, παιδεια, Γερμανοι, Πλονσκ, Πολωνια, τσαρικη Ρωσια, αποκεμαλοποιηση, Συνταγμα, νομος 5816, υστεροφημια, λογοκρισια, Διαφωτισμος, τεκτονες, τεκτονισμος, μασονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ