Η Αγιά Σοφιά είχε εξ αρχής αντισεισμική θωράκιση - Κτισμένη με ειδικό τούβλο, ειδική λάσπη, και ασβέστη ζυμωμένο με λάδι… Άντεξε 65 σεισμούς! - του Κλ. Σαματιάδη


Η Αγιά Σοφιά είχε εξ αρχής
αντισεισμική θωράκιση

Κτισμένη με ειδικό τούβλο, ειδική λάσπη,
και ασβέστη ζυμωμένο με λάδι

Άντεξε 65 σεισμούς…

Του Κλ. Σαματιάδη

Μερικά χρόνια πριν στο πλαίσιο της διατήρησης και συντήρησης της παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείων, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Henry Ford, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε τότε στην μελέτη προστασίας της Αγιάς Σοφιάς Κωνστατινουπόλεως στην περίπτωση σεισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

Την εν λόγω μελέτη είχε αναλάβει και ολοκληρώσει:
- το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου,
- το Αστεροσκοπείο Καντήλι / Kandilli,
και
- το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών Κωνσταντινουπόλεως.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

Στις μετρήσεις που έγιναν, με τεχνολογία που αποτυπώνει τους κραδασμούς, που θα εγίνοντο σε περίπτωση σεισμού σε διάφορες κλίμακες Ρίχτερ, απεκαλύφθη ότι η Αγιά Σοφιά είχε εξ αρχής αντισεισμική θωράκιση και προστασία, επειδή προνοήθηκε ένας εξειδικευμένος τρόπος τοποθέτησης και χρησιμοποίησης υλικών, που έδιναν την δυνατότητα να μετακινείται το ειδικό βάρος των κραδασμών από τομέα σε τομέα και να «παθητικοποιείται».

Αυτά τα υλικά ήταν ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, που είχε διπλάσια αντοχή και ήταν 12 φορές ελαφρύτερο του τότε κανονικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για την σχέση του αριθμού 12

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού.

Επίσης ο ασβέστης ζυμώθηκε με λάδι αντί για νερό.

Η Αγιά Σοφιά άντεξε έκτοτε σε 65 σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ

ΠΗΓΗ: Κλ. Σαματιάδης, 16.2.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣΑγια Σοφια, αντισεισμικη θωρακιση, τουβλο, λασπη, ασβεστης, λαδι, σεισμος, Σαματιαδης, Ιδρυμα Φορντ, Ιδρυμα Χενρυ Φορντ, βραβειο, Ιερος ναος Αγιας Σοφιας Κωνστατινουπολεως, Πανεπιστημιο Βοσπορου, Αστεροσκοπειο Καντηλι, Καντιλι, Βοσπορος, Ινστιτουτο Σεισμολογικων Ερευνων Κωνσταντινουπολεως, κραδασμος, κλιμακα Ριχτερ, Ιερος ναος Αγιας Σοφιας Κωνστατινουπολης, αντισεισμικη προστασια, κραδασμοι, πυριμαχο τουβλο, 12, ημιαποκρυσταλλοποιημενο υλικο, κρυσταλλος, ενεργεια, ζυμωμα, ελαιολαδο, νερο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ