Από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, έχουν κλαπεί περισσότερα από 16.000 αρχαία αντικείμενα! Βρέθηκαν μέχρι και στην Ιαπωνία, που θα κάνει εφέτος Ολυμπιακούς Αγώνες!


Από τα Κατεχόμενα της Κύπρου,
έχουν κλαπεί
περισσότερα από 16.000
αρχαία αντικείμενα!

Βρέθηκαν μέχρι και στην Ιαπωνία,
που θα κάνει εφέτος
Ολυμπιακούς Αγώνες!


Περισσότερες από 16.000 χριστιανικές εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 6ο και τον 5ο αιώνα, έχουν κλαπεί και πουλήθηκαν στο εξωτερικό, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Κατοχής και Εμπορίας Αρχαιοτήτων στην Κύπρο, Μιχάλη Γαβριηλίδη.


Σε μια διάλεξη που έδωσε την Δευτέρα το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Μιχάλης Γαβριηλίδης ανέφερε ότι μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, βυζαντινά έργα τέχνης βρέθηκαν και στο Κυότο της Ιαπωνίας  (τμήματα των Βασιλικών Θυρών από την Περιστερονοπηγή ήταν στο Kanazawa College of Arts). Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους και ελπίζει να επιστρέψουν σύντομα στην Κύπρο.

...................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Για να δούμε, εφέτος που η Ιαπωνία θα τελέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με το αθλητικό πνεύμα, θα δείξει και το ηθικό, που ήταν αναπόσπαστο στους αρχαίους ελληνικούς αγώνες;
                                                   .........................................................................

Όπως επεσήμανε ο κ. Γαβριηλίδης, η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών αποτελεί σήμερα μια από τις πιο σοβαρές μορφές εγκληματικότητας. «Ο ετήσιος τζίρος της παράνομης διακίνησης και εμπορίας αντικειμένων πολιτιστικών αγαθών παγκοσμίως, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολλάρια», ανέφερε.

«Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα διεθνές έγκλημα από το οποίο πάσχουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Πρόκειται για μάστιγα που πλήττει τις χώρες προέλευσης, τις χώρες διέλευσης και τον τελικό προορισμό των κλεμμένων έργων. Στον κατάλογο των χωρών των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά έχει λεηλατηθεί από τους διακινητές τα τελευταία χρόνια, για να διαπιστωθεί το μέγεθος του εγκλήματος, ευρίσκονται: Η Συρία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Κύπρος και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο».

...................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Όλες χώρες όπου ξέσπασαν πόλεμοι...
Άρα γε, η λεηλασία έγινε επειδή ξέσπασαν οι πόλεμοι,
ή
οι πόλεμοι έγιναν για να λεηλατηθούν οι χώρες αυτές;
                                                   .........................................................................

Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει γίνει πιο ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή στην Παλμύρα της Συρίας, η οποία έφερε και άλλες χώρες που είχαν υποστεί παρόμοια καταστροφή στο προσκήνιο, όπως η Κύπρος. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η INTERPOL, η EUROPOL και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WCO) κλπ., έχουν ευαισθητοποιηθεί, κάτι που βοηθά τις προσπάθειές μας», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: KYPE-CNA, 12 Φεβρουαρίου 2020. ORTHODOX TIMES, 12.2.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Κατεχομενα Κυπρου, κλοπη, αρχαια αντικειμενα, χριστιανικη εικονα, ψηφιδωτο, τοιχογραφια, 6ος αιωνας, 5ος αιωνας, τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, 1974, Κατοχη, Κυπρος, Γαβριηλιδης, βυζαντινα εργα τεχνης, Κυοτο Ιαπωνιας, Κιοτο Ιαπωνιας, Ιαπωνια, Βασιλικες Θυρες, Περιστερονοπηγη, Καναζαβα, επαναπατρισμος, πολιτιστικα αγαθα, εγκληματικοτητα, διακινηση, εμπορια, πολιτιστικο αγαθο, εγκλημα, τουρκια, μαστιγα, κλεμμενα εργα, πολιτιστικη κληρονομια, λεηλασια, Συρια, Αιγυπτος, Αφγανισταν, Ιρακ, Παλμυρα Συριας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ