Διήμερο αφιέρωμα στην Ξάνθη, με ιστορικά ντοκιμαντέρ, για τον ξερριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Διήμερο αφιέρωμα στην Ξάνθη,
με ιστορικά ντοκιμαντέρ,
για τον ξερριζωμό του ελληνισμού
της Μικράς Ασίας

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα στον ξερριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.


Την Παρασκευή 14 θα παρουσιαστεί το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ανατολή Έδυσε», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαηλιού με ιστορική σύμβουλο την Ειρήνη Σαρίογλου σε μουσική Γιάννη Βοργία και αφήγηση Γιώργου Κέντρου. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή.



Το Σάββατο 15 θα παρουσιάσει το δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ίμβρος - Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου-Πάνου Αγγελόπουλου, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη πάνω σε ποίηση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και τραγούδι από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Zülfü Livaneli.


Πρόκειται για δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία υλοποιήθηκαν από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας Ελληνικής Σχολής στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την καταγραφή της ιστορία και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Οι προβολές θα γίνουν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη"Π", στην Αίθουσα "Βιργινία Τσουδερού", στις 6 μμ, στην Ξάνθη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΙΜΒΡΟ-ΤΕΝΕΔΟ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣιστορικο ντοκιμαντερ, ξερριζωμος, ελληνισμος, Μικρα Ασια, Ξανθη, ξεριζωμος, Ανατολη, Παπαηλιου, Σαριογλου, Βοργιας, Κεντρος, ντοκυμανταιρ, Ιμβρος, Τενεδος, Αγγελοπουλος, Κατσιγιαννης, Παπακωνσταντινου, Νταλαρας, Λιβανελι, ΙΔΙΣΜΕ, ΕΡΤ, Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος, ΟΥΝΕΣΚΟ, Ελληνικο Σχολειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ