Από πού προέρχονται οι Έλληνες; Τι σχέση έχουν με τους πληθυσμούς που έζησαν στην Ελλάδα 1.000, 3.000, και 10.000 χρόνια πριν; Ο άνθρωπος εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Μεσόγειο και όχι αποκλειστικά στην Αφρική - Απορρίπτεται τελεσίδικα η θεωρία του Φαλμεράυερ για τη φυσική καταγωγή των Ελλήνων - Το μυστήριο της καταγωγής Μινωιτών και Μυκηναίων - Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους

Από πού προέρχονται οι Έλληνες;
Τι σχέση έχουν με τους πληθυσμούς,
που έζησαν στην Ελλάδα
1.000, 3.000, και 10.000 χρόνια πριν;

Ο άνθρωπος εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Μεσόγειο και όχι αποκλειστικά στην Αφρική.

Απορρίπτεται τελεσίδικα
η θεωρία του Φαλμεράυερ
για την φυσική καταγωγή των Ελλήνων

Το μυστήριο της καταγωγής
Μινωιτών και Μυκηναίων

Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι
με τους Μυκηναίους

Το νέο βιβλίο «Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Το DNA των Ελλήνων», του καθηγητού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, κυκλοφόρησε ήδη.



Το έναυσμα για την συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε το ερώτημα:

- Από πού προερχόμαστε;

- Τι σχέση έχουμε με τους πληθυσμούς που έζησαν στην Ελλάδα 1.000, 3.000, και 10.000 χρόνια πριν;

Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν τους ανθρώπους εδώ και αιώνες, εν τούτοις για πάρα πολλά χρόνια απάντηση μπορούσαν να δώσουν οι μύθοι, τα ιερά βιβλία, και αργότερα επιστήμες όπως η παλαιοντολογία, η ανθρωπολογία, η αρχαιολογία, η ιστορία και η γλωσσολογία. Τα τελευταία 30 χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας εκρηκτικής προόδου σε DNA τεχνολογίες και της χρησιμοποίησής τους σε μελέτες καταγωγής πολλών πληθυσμών.

Μάλιστα, πρόσφατα η επιστήμη της γενετικής προσέθεσε νέα εντυπωσιακά στοιχεία στο ψηφιδωτό της εξέλιξης του ανθρώπου και της γενετικής κληρονομιάς και καταγωγής των κατοίκων της Ελλάδας, αλλά και όλης της Γης. Με αρωγό λοιπόν τα πολυπληθή γενετικά στοιχεία, στο βιβλίο επιδιώκεται ένα ταξίδι στο προϊστορικό και ιστορικό βιολογικό παρελθόν μας, καθώς παρουσιάζεται ένα σενάριο της γενετικής καταγωγής των Ελλήνων με βάση τα έως σήμερα επιστημονικά στοιχεία.

 Ειδικότερα, πριν από περίπου 320.000 χρόνια άνθρωποι καθόλα όμοιοι με εμάς ήταν ένα μικρού πληθυσμιακού μεγέθους βιολογικό είδος που ζούσε στην Αφρική. Εκείνη την εποχή οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων συνυπήρχαν μαζί με τουλάχιστον άλλα 7 συγγενικά είδη του γένους Άνθρωπος (Homo). Από αυτά τα 7 συγγενικά είδη του γένους του Ανθρώπου, μόνο ο ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος, ο Homo sapiens, επικράτησε τελικά στη Γη, εξ αιτίας των ιδιαίτερων βιολογικών, νοητικών και κοινωνικών ικανοτήτων του. Έκτοτε, ο Homo sapiens, δηλαδή «Άνθρωπος ο σοφός», είναι ο απόλυτος ρυθμιστής και κυρίαρχος κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη Γη. Οπότε το βιβλίο διατρέχει το σύνολο της ιστορίας του γένους του Ανθρώπου, και ιδιαίτερα του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι βιολογικές ρίζες μας, τα γεγονότα δηλαδή που μας οδήγησαν στη σύγχρονη δημογραφική πραγματικότητα. Ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι και τα ακόλουθα:

•            Παλαιοντολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία υποδεικνύουν την πιθανότητα το γένος του ανθρώπου να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής λεκάνης και όχι αποκλειστικά στην Αφρική.

•            Παλαιοντολογικά, ανθρωπολογικά, αρχαιολογικά και γενετικά στοιχεία υποδεικνύουν πως οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου εμφανίστηκαν στην Αφρική 320.000 και όχι 200.000 χρόνια πριν.

•            Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη στην Ελλάδα στη θέση Απήδημα, στη Δυτική Μάνη κρανίου του Homo sapiens που χρονολογήθηκε πριν περίπου 210.000 χρόνια!

•            Δημοσιεύτηκαν στοιχεία που επιτρέπουν την ανασύσταση της γονιδιωματικής ιστορίας προϊστορικών πληθυσμών της Ευρασίας και ιδιαίτερα της ΝΑ Ευρώπης.

•            Ολοκληρώθηκε η μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοίκων της Κρήτης. Υπήρξε μικρή γενετική συνεισφορά στους σημερινούς κατοίκους του νησιού από την Αραβική κατοχή. Παρόμοια, ανιχνεύτηκαν μόνο ίχνη γενετικής κληρονομιάς των Ενετών στο σημερινό Κρητικό πληθυσμό.

•            Ολοκληρώθηκε η μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοίκων της Πελοποννήσου. Με βάση αυτά τα στοιχεία απορρίπτεται τελεσίδικα η θεωρία του Φαλμεράυερ για τη φυσική καταγωγή των Ελλήνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΦΑΛΜΕΡΑΫΕΡ, ΕΔΩ.

•            Συγκρίθηκε η γενετική σύσταση των Ελλήνων με τη γενετική σύσταση των Ελληνο-Κυπρίων, καθώς επίσης των Ελληνο-Κυπρίων με τους Τουρκο-Κυπρίους.

•            Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής των Μινωιτών και των Μυκηναίων. Από τα εντυπωσιακά στοιχεία της ανάλυσης του DNA συμπεραίνεται ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι σε μεγάλο βαθμό με τους Μυκηναίους.

 Τέλος, θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι το βιβλίο είναι προσιτό όχι μόνο στον μέσο αναγνώστη που ενδιαφέρεται να μάθει για την προέλευση των Ελλήνων, αλλά του δίνει και τις βάσεις για στοιχειώδη κατάρτιση και κατανόηση της Γενετικής επιστήμης. Αποκαλύπτει τις γενετικές σχέσεις πληθυσμών της Ελλάδας με άλλους στη γειτονιά του ελλαδικού γεωγραφικού χώρου, αλλά και του ευρύτερου Μεσογειακού. Δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα της προέλευσής μας, από την Παλαιολιθική εποχή έως και σήμερα. Η «υπογραφή» του DNA των Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα, την εξάπλωσή τους και αποδεικνύει τη συνέχεια στον χώρο και στον χρόνο από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη συνέχεια της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Συμπερασματικά, τα γενετικά ευρήματα αντανακλούν τα ιστορικά γεγονότα του ελλαδικού χώρου» και ότι «η εικόνα της ιστορικής/γενετικής συνέχειας των Ελλήνων είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρο επίσης είναι το γεγονός ότι δια μέσου των αιώνων οι Έλληνες εξελίχθηκαν δεχόμενοι γενετικές επιδράσεις από άλλους πληθυσμούς, αλλά ποτέ δεν έσβησε η γενετική κληρονομιά των πληθυσμών του Αιγαίου, πριν και μετά την εποχή των πρώιμων πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού».

Εκδόσεις Κυριακίδη, Παναγίας Δέξιας 7, 54635 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-200.376

Το βιβλίο εκτείνεται σε 478 σελίδες, επιμερίζεται σε 17 κεφάλαια, περιέχει βιβλιογραφία (Κεφάλαιο 18) και ευρετήριο όρων (Κεφάλαιο 19).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.2.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κείμενα του Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣπροελευση, Ελληνες, Ελλαδα, ανθρωπος, Μεσογειος, Αφρικη, αφροκεντρικη θεωρια, Φαλμεραυερ, καταγωγη των Ελληνων, μυστηριο, Μινωιτες, Μυκηναιοι, γενετικη, DNA, Τριανταφυλλιδης, μυθος, ιερο βιβλιο, παλαιοντολογια, ανθρωπολογια, αρχαιολογια, ιστορια, γλωσσολογια, βιολογια, 320.000 χρονια πριν, πληθυσμος, Χομο, Homo, ανατομια, Χομο Σαπιενς, νοητικη ικανοτητα, κοινωνικοτητα, Σοφος Ανθρωπος, ζωη, ανθρωπινο γενος, Απηδημα Μανης, Μανη, κρανιο, 210.000 χρονια πριν, γονιδιωματικη ιστορια, προιστορια, Ευρασια, Ευρωπη, Κρητη, αραβια, αραβες, Ενετοι, Πελοποννησος, Φαλμεραιερ, καταγωγη Ελληνων, γενετικη συσταση, ΕλληνοΚυπριοι, ΤουρκοΚυπριοι, Κυπρος, Παλαιολιθικη εποχη, Ιβηρικη χερσονησος, Μαυρη Θαλασσα, Ποντος, γλωσσα, πολιτισμος, γενετικη κληρονομια, Αιγαιο, Εποχη Χαλκου, Εκδοσεις Κυριακιδη, αφροκεντρισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ