ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ της Αιγαιίδος πριν από 12.000.000 χρόνια - Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ της Αιγαιίδος
πριν από 12.000.000 χρόνια

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Κατά το Μειόκαινο, πριν από 12.000.000 έως 2.000.000 χρόνια περίπου, δημιουργούνται στα βυθίσματα της Αιγαιίδος μεγάλες λίμνες.


Η μεγαλύτερη σχηματίζεται στο σημερινό Κρητικό Πέλαγος, βορειότερα της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στο ΜΕΙΟΚΑΙΝΟ στην Κρήτη

Μικρότερες λίμνες αναφαίνονται στα βόρεια και στα ανατολικά των Σποράδων ή ανατολικά της Εύβοιας.


Από τις λίμνες αυτές, όσες δεν είχαν στερεά προχώματα πλημμύριζαν από θαλάσσιο νερό, με αποτέλεσμα να γίνονται υφάλμυρες.
Ήταν λίμνες ασταθείς όπως η Κορινθιακή, των Μεγάρων, του Αργολικού κόλπου και της Ήλιδος.

Αντιθέτως οι εσωτερικές λίμνες κι εκείνες που είχαν ανθεκτικά προχώματα προς την θάλασσα θα διατηρήσουν τα γλυκά νερά επί μακρότατο χρονικό διάστημα. «Ενδοχώριες» λίμνες αυτού του τύπου ήταν η κοιλάδα του Ευρώτα, οι πεδιάδες της Μεγαλοπόλεως, της Λοκρίδας και ολόκληρη η Θεσσαλία πριν από την διάνοιξη της χαράδρας των Τεμπών.

Εν τω μεταξύ, οι γεωλογικές αναστατώσεις συνεχίζονται.

Η Αιγαιίς αλλού κατακερματίζεται, αλλού καταποντίζεται.
Πολλά τμήματα βυθίζονται κι άλλα ανυψώνονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα νερά της Μεσογείου εισχωρούν στην λίμνη του Κορινθιακού από το στενό Ρίου-Αντίρριου και σχηματίζουν τον σημερινό κόλπο. Υψώνεται ο Ισθμός της Κορίνθου, καταβυθίζεται η βόρεια πλευρά του Κορινθιακού και προβάλλουν οι απότομες ακτές της Βοιωτίας και της Φωκίδας.

Αναδύονται από την θάλασσα οι βόρειες περιοχές της Πελοποννήσου, καταποντίζονται οι ακτές της Αργολικής χερσονήσου και αποχωρίζεται η Αίγινα από την στεριά.

Στο Ιώνιο πέλαγος, υποχωρεί η θάλασσα, μεγαλώνουν τα νησιά και γίνονται στεριά οι περιοχές της Ήλιδος της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Αγαιίδος μια μεγάλη λίμνη σχηματίζεται μεταξύ Εύβοιας και Μικράς Ασίας
Μέσα σ’ αυτήν την απέραντη λίμνη ξεχωρίζουν η Σκύρος και η Λέσβος.

Έτσι κατά το τέλος αυτής της εποχής (του Πλειόκαινου) έχει, στις γενικές γραμμές της, οριστικοποιηθεί η σημερινή ανάγλυφη όψη και η μορφολογία της Ελληνικής Γης.

ΠΗΓΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.5.2019.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

- Η Κρήτη ήταν 4 νησιά.
- Η Πελοπόννησος ήταν 2 νησιά.
- Ο νυν Νέστος χώριζε την Μακεδονία από την Θράκη.
- Η ελληνική μυθολογία τα θυμάται όλα αυτά... και τα έχει διηγηθεί...


 ΛΕΞΕΙΣΛΙΜΝΕΣ, Αιγαιις, 12.000.000 χρονια, ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, Μειοκαινο, 2.000.000 χρονια, βυθισμα, λιμνη, Κρητικο Πελαγος, Κρητη, Σποραδες, Ευβοια, θαλασσινο νερο, υφαλμυρη λιμνη, ασταθης λιμνη, Κορινθος, Κορινθιακη λιμνη, Μεγαρα, Αργολικος κολπος, Ηλιδα, Ηλις, εσωτερικη λιμνη, θαλασσα, γλυκο νερο, Ενδοχωρια λιμνη, κοιλαδα Ευρωτα, Ευρωτας, Λακωνια, πεδιαδα της Μεγαλοπολεως, Μεγαλοπολη, Αρκαδια, Λοκριδα, Θεσσαλια, χαραδρα Τεμπών, κοιλαδα Τεμπων, Τεμπη, γεωλογια, κατακερματισμος, καταποντισμος, Μεσογειος, λιμνη Κορινθιακου, στενο Ριου Αντιρριο, Ριο, Αντιρριο, Κορινθιακος κολπος, Ισθμος Κορινθου, Βοιωτια, Φωκιδα, Πελοποννησος, Αργος, Αργολικη χερσονησος, Αιγινα, Ιωνιο πελαγος, Ιονιο πελαγος, νησια, Ηλεια, Μεσσηνια, Λακωνια, Μικρα Ασια, Σκυρος, Λεσβος, Πλειοκαινο, γεωμορφολογια ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ, ελληνικη μυθολογια, Νεστος, Μακεδονια, Θρακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ