Η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο έχουν προστατευτική δράση και κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου


Η μεσογειακή διατροφή
και το ελαιόλαδο
έχουν προστατευτική δράση
και κατά του καρκίνου
του παχέος εντέρου

Του Γιώργου Αναγνωστούδη

Παγκοσμίως  ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 4η αιτία θανάτου, που σχετίζεται με τον καρκίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ, ΕΔΩ.

Η μεσογειακή διατροφή έδειξε να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της πρόσληψης διαφορετικών ουσιών. Το ελαιόλαδο αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της μεσογειακής διατροφής.


Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιείς και υψηλής αξίας θρεπτικά συστατικά (όπως μονοακόρεστα ελεύθερα λιπαρά οξέα, σκουαλένιο, φυτοστερόλες και φαινόλες) ). Οι φαινολικές ενώσεις ασκούν ευνοϊκές επιδράσεις στις ελεύθερες ρίζες, στην φλεγμονή, στο μικροβιακό έντερο και στην καρκινογένεση.


Η αλληλεπίδραση μεταξύ του μικροβίου του εντέρου και της κατανάλωσης ελαιολάδου θα μπορούσε να τροποποιήσει την μικροβιακή σύνθεση ή την δραστηριότητα του παχέος εντέρου, με πιθανό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Το μικροβιακό έντερο είναι ικανό να αποικοδομεί ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, παράγοντας δραστικούς μεταβολίτες με χημειοπροληπτική δράση.

ΔΕΙΤΕ για την ΕΛΙΑ, ΕΔΩ.

Πιστεύεται πως η καλύτερη γνώση των χημικών ενώσεων που βρίσκονται στο ελαιόλαδο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής ή χημειοθεραπευτικών παραγόντων με δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας του ορθού καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: Antonio Maria Borzì, Antonio Biondi, Francesco Basile, Salvatore Luca, Enzo Saretto Dante Vicari  και Marco Vacante «Olive Oil Effects on Colorectal Cancer», στο Nutrients 2019, 11(1), 32; DOI, 23.12.2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.12.2018.


ΛΕΞΕΙΣμεσογειακη διατροφη, ελαιολαδο, προστατευτικη δραση, καρκινος παχεος εντερου, καρκινος, παχυ εντερο, λαδι, μονοακορεστα ελευθερα λιπαρα οξεα, σκουαλενιο, φυτοστερολες, φαινολες, φαινολικες ενωσεις, ελευθερες ριζες, φλεγμονη, μικροβιακο εντερο, καρκινογενεση, μικροβιο, εντερο, μικροβιακη συνθεση, προληψη, μεταβολιτης, χημεια, συμπληρωματα διατροφης, χημειοθεραπεια, ορθο, ορθον
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ