11 βιντεάκια με θησαυρούς μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο


11 βιντεάκια με θησαυρούς μνήμης
για την Ελληνική Επανάσταση
του 1821,
που εκτίθενται
στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ένδεκα δίλεπτα βιντεάκια καταγράφουν 11 θησαυρούς μνήμης από την  Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα, 199 χρόνια από την κήρυξή της, το υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει, αυτούς τους θησαυρούς που εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (*), οργανισμό εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ, φύλακα της ιστορικής μνήμης του Αγώνα. 


Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1882 με σκοπό την συλλογή μνημείων της Παλιγγενεσίας. Η «Έκθεσις Μνημείων του Ιερού Αγώνος», σηματοδότησε την πρώτη επίσημη παρουσία της (1884). Οι οικογένειες των αγωνιστών παραχώρησαν στην Εταιρεία τα ιστορικά τους κειμήλια.
Όταν τελείωσε η έκθεση,  τα  περισσότερα δωρήθηκαν στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, αποτελώντας την ζωντανή μνήμη της Επανάστασης του 1821.


Σε αυτά τα βίντεο ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Φ. Μαζαράκης-Αινιάν παρουσιάζει την αίθουσα του Κοινοβουλίου:
- την Χάρτα του Ρήγα - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΑΡΤΑ, ΕΔΩ,
- τα εμβληματικά κειμήλια του Θ. Κολοκοτρώνη,
- απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του,
- το ξύλινο αγαλματίδιο της συμφιλίωσης,
- ακρόπρωρα από καράβια προεπαναστατικά με ονόματα αρχαίων ηρώων,
- την παιδούλα στο ταφικό μνημείο του Μ. Μπότσαρη,
- την περικεφαλαία του λόρδου Βύρωνος,
- τις υδατογραφίες του Λ. Κέλμπεργκερ, αξιωματικού στον στρατό του Όθωνος, που απεικονίζουν την Ελλάδα αμέσως μετά την Επανάσταση,
το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος (1844),
- τα λιτά ξύλινα καθίσματα του πρώτου Βουλευτηρίου, στο Ναύπλιο, αψεγάδιαστο μάρτυρα της πενίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτος.

«Συζητώντας με την Ιστορία» είναι ο τίτλος των σύντομων "περιπάτων", στους οποίους μας καλεί το ΥΠΠΟΑ, για τις μέρες που "μένουμε σπίτι".

Όλα τα βίντεο βρίσκονται ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 25.3.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.


(*) Το νεοκλασσικό μέγαρο επί της οδού Σταδίου 13, ξεκίνησε να κτίζεται τον Αύγουστο του 1858 για να στεγάσει την Βουλή των Ελλήνων. 
Η βασίλισσα Αμαλία επέβλεψε  την εφαρμογή των σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ
Όμως τα γλίσχρα οικονομικά του κράτους το άφησαν ημιτελές. 
Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος, το 1863, τροποποίησε τα αρχικά σχέδια. 
Το Μέγαρο της Βουλής ολοκληρώθηκε το 1871. 
Στα έδρανα που κατασκεύασε ο ξυλουργός Σακελλαρίου κάθησαν οι πατέρες του έθνους επί εξήντα χρόνια, ως τη μεταφορά του Κοινοβουλίου στα Παλαιά Ανάκτορα, το 1935.  
Η παλιά Βουλή παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για να στεγαστεί το  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

ΛΕΞΕΙΣβιντεο, μνημη, Ελληνικη Επανασταση 1821, Εθνικο Ιστορικο Μουσειο, υπουργειο Πολιτισμου, Αγωνας 1821, Ιστορικη και Εθνολογικη Εταιρεια, 1882, Παλιγγενεσια, εκθεση, Μνημεια του Ιερου Αγωνος, 1884, ιστορικα κειμηλια, Μαζαρακης Αινιαν, Κοινοβουλιο, Χαρτα του Ρηγα, Ρηγας Φεραιος, Κολοκοτρωνης, απομνημονευματα, αγαλματιδιο, συμφιλιωση, ακροπρωρο, καραβι, ηρωας, παιδουλα, ταφικο μνημειο, Μποτσαρης, Βοτσαρης, Βωσαρης, περικεφαλαια, λορδος Βυρωνας, υδατογραφια, Κελμπεργκερ, αξιωματικος, στρατος, Οθωνας, Συνταγμα της Ελλαδος, 1844, καθισμα, Βουλευτηριο, Ναυπλιο, ελληνικο κρατος, νεοκλασσικο μεγαρο, οδος Σταδιου, 1858, Βουλη των Ελληνων, βασιλισσα Αμαλια, Γαλλος αρχιτεκτονας, Μπουλανζε, εκθρονιση Οθωνα, Καλκος, 1863, Μεγαρο Βουλης, 1871, ξυλουργος Σακελλαριου, Παλαια Ανακτορα, 1935
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ