Τα «χαμένα» παιδικά χρόνια του Ιησού ήταν στο Ασκληπιείο της Κω; Η διάσημη «επιγραφή της Ναζαρέτ», με θέμα την εξαφάνιση του σώματος του Ιησού, είναι γραμμένη στα ελληνικά, για να φυλά τάφο Έλληνα, και προέρχεται από την Κω…


Τα «χαμένα» παιδικά χρόνια
του Ιησού
ήταν στο Ασκληπιείο
της Κω;

Η διάσημη «επιγραφή της Ναζαρέτ»,
με θέμα την εξαφάνιση του σώματος του Ιησού,
είναι γραμμένη στα ελληνικά,
για να φυλά τάφο Έλληνα,
και προέρχεται από την Κω…


Η αρχαια μαρμάρινη πλάκα, η οποία προειδοποιούσε τους τυμβωρύχους να μείνουν μακριά από τους τάφους, λίγο μετά την εξαφάνιση του σώματος του Ιησού, τώρα λένε, ότι μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται ότι εννοεί…
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από μια νέα χημική ανάλυση του μαρμάρου, η οποία δείχνει πως αυτό προέρχεται από την Κω της Ελλάδος και όχι από την Μέση Ανατολή! Επομένως, η διάσημη «επιγραφή της Ναζαρέτ», πιθανότατα, δημιουργήθηκε για να φυλάει τον τάφο ενός Έλληνα, ο οποίος πέθανε μερικές δεκαετίες πριν τον Χριστό…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΕΔΩ.


Ένας πρώην έφορος του Μουσείου του Λούβρου, ο Wilhelm Froenher, «επήρε» την πλάκα (!) και την έφερε στο Παρίσι το 1878 - πιθανότατα την «αγόρασε» από έναν έμπορο αρχαιοτήτων (από την Ελλάδα; την Μέση Ανατολή;), και την φύλαξε στην… προσωπική του συλλογή, μέχρι τον θάνατό του!!!


Είχε φροντίσει όμως να αφήσει πίσω ένα σημείωμα που έγραφε: «Προέρχεται από την Ναζαρέτ». Ο Γάλλος αρχαιολόγος Franz Cumont υπέθεσε, το 1930, πως η πλάκα έχει σχέση με την εξαφάνιση του σώματος του Ιησού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ με την ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΕΔΩ.

Η πλάκα αυτή έχει ύψος 60 εκατοστά και περιλαμβάνει 22 σειρές, γραμμένες στα ελληνικά. Από αυτή προκύπτουν κι άλλα στοιχεία, όπως το «Διάταγμα του Καίσαρος», σύμφωνα με το οποίο απειλεί να τιμωρήσει οιονδήποτε κλέβει πράγματα από έναν τάφο, ή κάνει κακό στα σώματα που βρίσκονται θαμμένα σε έναν τάφο. Αυτό, είπαν κάποιοι «ειδικοί», σήμαινε την αντίδραση του Ρωμαίου Αυτοκράτορα στην είδηση, πως το σώμα του Ιησού έλειπε από τον τάφο του και στους (αμφιλεγόμενους) ισχυρισμούς της ανάστασής του. Όμως ολοένα και περισσότεροι ειδικοί στις επιγραφές άρχισαν να πιστεύουν πως η πλάκα αυτή δεν είχε… καμμία σχέση με τον Ιησού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ με τον ΙΗΣΟΥ, ΕΔΩ.

Ο ιστορικός Kyle Harper, που ασχολείται με αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια, προσπάθησε να βγάλει ένα συμπέρασμα με την βοήθεια γεωχημικών από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα «Norman». Αφού εξασφάλισε άδεια για να πάρει ένα μικρό δείγμα από το πίσω μέρος της πλάκας, η οποία φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, οι γεωχημικοί χώρισαν ένα mg του μαρμάρου σε σκόνη και χρησιμοποίησαν λέιζερ για να απελευθερώσουν το αέριο από τα υλικά του μαρμάρου. Μετρώντας τις αναλογίες των ισοτόπων άνθρακα και οξυγόνου, απομόνωσαν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ χημικό αποτύπωμά του - μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ «υπογραφή», ένα προϊόν ΠΟΠ. Έτσι, βρήκαν πως η σύστασή του ταιριάζει αρκετά με το μάρμαρο που εξαγόταν σε ένα μικρό λατομείο στην… Κω!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩ, ΕΔΩ.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει φυσικά πως η πλάκα δεν προέρχεται από την Ναζαρέτ. Φυσικά υπάρχει και το σενάριο να μεταφέρθηκε από την Κω στην Ναζαρέτ και εκεί να έγινε η χάραξή της, όμως ο τύπος της γραφής του ελληνικού μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε κάνει απίθανο το γεγονός να χαράχτηκε στην Ναζαρέτ ή κάπου εκεί κοντά.

Αυτή η πληροφορία επιλύει έναν σχεδόν αιώνα συζητήσεων, μεταξύ αρχαιολόγων και ιστορικών για την σημασία της επιγραφής, η οποία, μέχρι τώρα, συνδεόταν με τις ρωμαϊκές αντιδράσεις στις παλαιοχριστιανικές αναφορές για τον «άδειο τάφο του Ιησού»…

Εάν η πλάκα δεν προοριζόταν για να φυλάει τον τάφο του Ιησού, τότε για ποιόν ακριβώς λόγο φτιάχτηκε; Βασισμένοι στον τύπο της επιγραφής της και στην αρχαιότητα του λατομείου, ο Harper και οι συνάδελφοί του πιστεύουν πως χαράχθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. για έναν τύραννο της Κω, τον Νικία. Σύμφωνα με ένα αρχαίο ελληνικό ποίημα, κάποια στιγμή μετά τον θάνατό του το 20 π.Χ., θυμωμένοι κάτοικοι του νησιού άνοιξαν τον τάφο του και έσυραν έξω το σώμα του…

Σαν αποτέλεσμα αυτού, ο τότε αυτοκράτωρ Αύγουστος, ο οποίος εγνώριζε τον Νικία, ίσως να διέταξε την κατασκευή αυτής της πλάκας για να επαναφέρει τον νόμο και την τάξη στην περιοχή, όπως πιστεύει ο Harper, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Η ομάδα του Harper πάντως, έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει ανάλυση ισοτόπων και σε άλλες μαρμάρινες κατασκευές, ελληνικές και ρωμαϊκές…


ΠΗΓΕΣ: Kyle Harpera, Michael McCormick, Matthew Hamilton, Chantal Peiffert, Raymond Michels, Michael Engelc «Establishing the provenance of the Nazareth Inscription: Using stable isotopes to resolve a historic controversy and trace ancient marble production», Journal of Archaeological Science, τεύχος 30, 102228, Απριλίου 2020. DOI.



Science Mag, 28.2.2020.
Απόδοση Α. Λεκάκης-ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.2.2020.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

Νέες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει τώρα:

Μήπως στα «χαμένα» παιδικά χρόνια του, ο Ιησούς θήτευσε στο διάσημο Ασκληπιείο της Κω;
Και γι’ αυτό, όταν πέθανε, πήραν οι παλιοί «συμμαθητές» - «συνάδελφοί» του μια σχετική επιγραφή και την τοποθέτησαν – εάν την τοποθέτησαν – στον θεωρούμενο τάφο του;
Αυτό σημαίνει πως οι ιατροί-ιερείς Ασκληπιάδες και Ιησούς ήταν «ανοιχτή» γραμμή…

Τέλος, αφού η πλάκα αυτή, είναι από την Κω, θα πρέπει το ελληνικό κράτος και ο Δήμος της Κω, να ζητήσουν από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας να την επιστρέψει στο νησί της Κω στα Δωδεκάνησα...


Όπως και νάχει, αυτό δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Δήμο της Κω, να διοργανώνει κάθε χρόνο, ένα διεθνές συνέδριο με θέμα τις θεραπείες του Ασκληπιού, των Ασκληπιάδων και του Ιησού…

Abstract

Stable oxygen and carbon isotope analyses are commonly used to attempt to establish the provenance of ancient marble artifacts such as statues and architectural elements. In this study we apply the technique for a novel purpose: establishing the provenance of an important and mysterious inscribed document from the Roman Empire known as the Nazareth Inscription. The stable isotope enrichment in 13C and substantial depletion in 18O provide a unique signature allowing the confident and unexpected identification of the upper quarry of the Greek island of Kos as the source of the marble. This information resolves a near century of debate among ancient historians about the significance of the inscription, hitherto most often connected with Roman reactions to early Christian reports of Jesus empty tomb. It is proposed that the edict was issued by Caesar Augustus in response to the desecration of the grave of a famous tyrant from Kos named Nikias, a theory which more logically fits with the provenance of the marble and the events of that time. Isotope analyses of dated and localized inscriptions will deliver vast new data for the high resolution economic history of marble production and distribution around the ancient Mediterranean.

Highlights
- Stable isotope analysis can be used to provenance ancient marble inscriptions.
- The mysterious Nazareth Inscription was carved on stone from quarry on island of Kos.
- The Nazareth Inscription has no connection with Jesus Christ or early Christianity.
- The Nazareth Inscription was prompted by desecration of the tomb of a political figure known as Nikias of Kos.
- Inscriptions are potentially high-resolution tracers of ancient marble economies.


ΛΕΞΕΙΣΙησους, Ασκληπιειο, Κως, επιγραφη της Ναζαρετ, ελληνικα, ταφος, Ελληνας, μαρμαρο, πλακα, τυμβωρυχια, χημεια, Μεση Ανατολη, Χριστος, εφορος, Μουσειο Λουβρου, Λουβρο, Φρενερ, Φρονερ, Παρισι, 1878, εμπορος αρχαιοτητων, συλλογη, Γαλλος αρχαιολογος, Κουμοντ, 1930, Διαταγμα Καισαρα, Καισαρ, Καισαρας, τιμωρια, ανασταση Χαρπερ, γεωχημεια, Οκλαχομα, Εθνικη Βιβλιοθηκη Γαλλιας, Γαλλια, λατομειο, ταφος Ιησου, 1ος αιωνας πΧ, τυραννος, Νικιας, 20 πΧ, Ασκληπιαδες, Δημος Κω, Ασκληπιαδης, ιατρος, ιατρικη, ασκληπιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ