Κολοκοτρώνης: «Εμείς ποτέ δεν εκάμαμε συμβιβασμό με τους Τούρκους» - Όλοι συμφωνούμε αυτοπροαιρέτως να πεθάνουμε και δεν λυπόμαστε για την ζωή μας


Κολοκοτρώνης: «Εμείς ποτέ
δεν εκάμαμε συμβιβασμό
με τους Τούρκους»

Όλοι συμφωνούμε αυτοπροαιρέτως
να πεθάνουμε
και δεν λυπόμαστε για την ζωή μας


«Εσείς ω αθάνατοι ψυχαί των ελευθέρων προγόνων μου!
Ενδυναμώσατε τώρα τον ζήλον μου με τα ηρωικά σας εντάλματα, διά να εκφράσω καθώς πρέπει τα της ελευθερίας κάλλη εις τους απογόνους σας.
Και συ, ιερά Πατρίς, εγκαρδίωσον και στερέωσον την προς σε αγάπην μου, με την ενθύμησιν των παλαιών τερατουργημάτων σου, διά να παραστήσω με σαφήνειαν εις τα τέκνα σου τας φοβεράς χρείας σου, και να ενθουσιάσω τα ελληνικάς των καρδίας με τον θείον σου έρωτα.
Ναι, φιλτάτοι μου Έλληνες, το επιχείρημα είναι δύσκολον δι’εμέ, αλλ’ η Πατρίς το ζητεί, το χρέος μου με βιάζει, και μόνον η αλήθεια των λόγων μου, μου προμηνύει καλήν έκβασιν».
Ανωνύμου του Έλληνος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Ήτοι Λόγος περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

            Με όπλο την Αλήθεια διακηρύσσουμε την υπερχιλιετή ιστορική παρουσία του Έθνους των Ελλήνων, η οποία τροφοδότησε τον Ιερό Αγώνα για την Ελευθερία. Το Ελληνικό Έθνος δεν γεννήθηκε το 1821, αλλά τότε επανέκτησε την κρατική του υπόσταση στην σύγχρονη ιστορία.
Ο Κοραής τυπώνει βιβλία των Αρχαίων Ελλήνων, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ο Διαφωτισμός του Έθνους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την Επανάσταση.
Ο Ανώνυμος Έλλην απευθύνεται στους ελεύθερους αρχαίους προγόνους μας, για να αντλήσει έμπνευση και δύναμη.

«….Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»

(απόδοση: «Το να σου παραδώσουμε την Πόλη δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε οποιουδήποτε άλλου κατοικεί σε αυτήν. Γιατί όλοι συμφωνούμε αυτοπροαιρέτως να πεθάνουμε και δεν λυπόμαστε για την ζωή μας»).


Αυτή είναι η απάντηση του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ΄, στο αίτημα παράδοσης της Πόλης στον Μωάμεθ Β’. Ο Κολοκοτρώνης, απευθυνόμενος στον – τάχα φιλέλληνα - Χάμιλτον, επιβεβαιώνει την συνέχεια του Ελληνικού Έθνους, αφού εκφράζει την πεποίθηση των επαναστατημένων Ελλήνων ότι βασιλιάς τους είναι ο Παλαιολόγος: «Ο βασιλεύς μας (= Ο Παλαιολόγος) εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκανε». «Εμείς καπιτάν Χάμιλτον ποτέ δεν εκάμαμε συμβιβασμό με τους Τούρκους».
Με αστείρευτη αγάπη στην Ιερή μας Πατρίδα, με Δέος και Σεβασμό στις θυσίες των Ηρώων προγόνων μας για την Ελευθερία και με αίσθηση του Χρέους και του Καθήκοντος που επιβάλλει η επέτειος των 199 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, ενωνόμαστε κατά των προαιωνίων και ενεστώτων εχθρών του Έθνους στο όνομα του Δικαίου και της Αλήθειας που, όπως λέει και ο Ανώνυμος Έλλην, μόνη αυτή δίνει Δύναμη και προμηνύει την τελική ΝΙΚΗ.

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΚολοκοτρωνης, συμβιβασμος, Τουρκοι, αθανατη ψυχη, ελευθερος προγονος, ζηλος, ηρωας, ελευθερια, καλλος, απογονος, ιερα Πατρις, τερατουργημα, ενθουσιασμος, θειος ερωτας, Πατριδα, χρεος, Ανωνυμου του Ελληνος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, Ητοι Λογος περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Αληθεια, Εθνος των Ελληνων, Ιερος Αγωνας, Ελληνικο Εθνος, 1821, κρατος, Κοραης, βιβλιο, Αρχαια Ελληνικη Γραμματεια, Διαφωτισμος του Εθνους, Επανασταση, Ανωνυμος Ελλην, ελευθεροι, πολις, κατοικος, Πολη, δικαιωμα, Βυζαντινη Αυτοκρατορια, Κωνσταντινος Παλαιολογος ΙΑ, παραδοση, Μωαμεθ Β, Κολοκοτρωνης, φιλελληνας, Χαμιλτον, βασιλιας, συνθηκη, Ηρωες, εχθρος, Δικαιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ