Η ηρωίδα του 1821 Μαντώ Μαυρογένους, εκ Τεργέστης και Μυκόνου, διέθεσε την περιουσία της υπέρ του Αγώνος, αλλά «περιορισθείσα με διαταγή του Κωλέττη στην Μύκονο, απέθανεν εκεί πτωχοτάτη», λέει ο ΗΛΙΟΣ


Η ηρωίδα του 1821
Μαντώ Μαυρογένους,
εκ Τεργέστης και Μυκόνου,
διέθεσε την περιουσία της
υπέρ του Αγώνος,
αλλά «περιορισθείσα
με διαταγή του Κωλέττη στην Μύκονο,
απέθανεν εκεί πτωχοτάτη»,
λέει ο ΗΛΙΟΣ...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάλου Φουράκη


Ηρωίς της  Ελληνικής Έπαναστάσεως του 1821.

Κατελθούσα μετά του πατρός της Νικολάου εκ Τεργέστης είς Μύκονον, μετά τήν έκρηξιν τής Έπαναστάσεως, περιεβλήθη ανδρική ενδυμασία και εξοπλίσασα με ιδικάς της δαπάνας δύο πλοία, κατεδίωξε τους επελθόντας κατά της νήσου πειρατάς και έλαβε μέρος εις την επίθεσιν κατά των Τούρκων της Καρύστου.

Συνδεθείσα δι΄ έρωτος με τον Δημ. Υψηλάντην, συνειργάσθη μετ’ αυτού καί διέθεσε την περιουσία της υπέρ του Αγώνος. Μετά την απελευθέρωσιν, της παρεχωρήθη δια ψηφίσματος οικία εις Ναύπλιον, της απενεμήθη δε και ο επί τιμή βαθμός του αντιστρατήγου.

Περιορισθείσα κατόπιν, με διαταγή του Κωλέττη εις Μύκονον, απέθανεν εκεί το έτος 1848 πτωχοτάτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΥΚΟΝΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΕΡΓΕΣΤΗ, ΕΔΩ.

Από την Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου, τόμος ΙΔ, σελίδα 340.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.


από τις Εκδόσεις Τάλως Φ., τηλ. 6983701614.
Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Παπαφλέσσας
και Μαντώ Μαυρογένους

Των Δ. Δικαίου - Ά. Λοΐζου
Η Μαντώ δεν πέθανε στην Μύκονο, αλλά στην Πάρο, από τυφοειδή πυρετό.

Ο μοναδικός που υποστήριξε την Μαντώ Μαυρογένους ήταν ο Παπαφλέσσας.
Και όταν την έκλεψαν (απηύθηνε επιστολή στον Τομπάζη 10.6.1823, με την οποία τον επέπληττε για την αδιαφορία του. Ο Αρμοστής της Κρήτης, Μανώλης Τομπάζης, είχε ενημερωθεί για την υπόθεση («περί των κλαπέντων από την Μαντώ» -  Τριπολιτζά 10.6.1823), προτού φύγει για την Κρήτη, αλλά δεν έπραξε τα δέοντα.

«Όθεν από το εσώκλειστον αντίγραφον αποδεικτικόν του αντιφρουράρχου Ναυπλίου και αστυνόμου, αποδεικνύεται ότι τω όντι ο ίδιος ο Τζαούσης της αστυνομίας μετά τινών άλλων συντρόφων του, άρπαξαν τα πράγματα αυτά).

Επίσης, με απόφασή του Παπαφλέσσα, τότε υπουργού Εσωτερικών, στις 11.9.1824 προσμετρήθηκαν στην προσφορά της για την πατρίδα και οι διενέξεις που είχε με την οικογένειά της.

Δια χειρός Παπαφλέσσα  ενεκρίθη η αποζημίωσή της. Δυστυχώς η παρέμβασή του δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από τις κοινότητες των Κυκλάδων.

ΠΗΓΕΣ:
Μπλανκάρ Θ. «Ο ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ».
Ολυμπίτου Ευδοκία «Γυναίκες του Αγώνα».

Τασούλας Μαν. «ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ – Ιστορικό Αρχείο», έκδ. Δήμου Μυκονίων 1997, σελ. 86 και 120.

ΛΕΞΕΙΣηρωιδα, 1821, Μαντω Μαυρογενους, Τεργεστη, Μυκονος, περιουσια, Αγωνας του 1821, περιορισμος, διαταγη, Κωλεττης, Ηρωις, Ελληνικη Επανασταση, Μευρογενης, πειρατεια, πειρατες, επιθεση, Τουρκοι, Καρυστος Ευβοιας, Ευβοια, Υψηλαντης, Ναυπλιο, αντιστρατηγος, 1848, Παρος, τυφοειδης πυρετος, τυφος, Παπαφλεσσας, Τομπαζης, 1823, Κρητη, Τριπολιτζα, Τριπολη, Τριπολιτσα, αντιφρουραρχος, Ναυπλιο, Τζαουσης, αστυνομια, Δικαιος, υπουργος Εσωτερικων, 1824, αποζημιωση, Κυκλαδες, Μπλανκαρ, Ολυμπιτου, Γυναικες του Αγωνα, Τασουλας, ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ