ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ - Ακόμη μια «Ελλάδα», όπου το ελληνικό στοιχείο έχει ριζώσει για τρεις χιλιετίες - του Ν. Φραγκάκη


ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ακόμη μια «Ελλάδα»,
όπου το ελληνικό στοιχείο
έχει ριζώσει για τρεις χιλιετίες...


Η Ρωσίδα Έμμυ Ντοστογιέφσκι (νύφη του συγγραφέα Φ. Ντοστογιέφσκι) αναφέρει στα κείμενά της, μετά την πρώτη επίσκεψή που πραγματοποίησε στην Ουκρανία:
«Όλα είναι ποίηση στην Ουκρανία. Οι στολές των χωρικών, τα τραγούδια τους, οι χοροί τους, ιδιαίτερα το θέατρο… Ανέκαθεν η Ουκρανία είχε στενές σχέσεις με τους Έλληνες και τις ελληνικές αποικίες στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Το Ελληνικό αίμα ρέει στις φλέβες των Ουκρανών, φαίνεται στα όμορφα ηλιοκαμένα πρόσωπα, στις χαριτωμένες κινήσεις τους. Δεν αποκλείεται το ουκρανικό θέατρο να είναι μια μακρινή ηχώ εκείνου του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, που τόσο αγαπήθηκε από τους ελληνικούς λαούς»...

Αμέτρητες παλιές ιστορίες που χάνονται στα βάθη του χρόνου παραθέτουν με απόλυτη βεβαιότητα όλα τα στοιχεία για την ύπαρξη μιας ακόμη "Ελλάδος" στα χώματα της Ουκρανίας.
Τα ταξίδια του Οδυσσέα στη χώρα των Λαιστρυγόνων, την σημερινή Μπαλακλάβα της Κριμαίας - στην αρχαία Ταυρίδα που έζησε η Ιφιγένεια. Οι τέσσερις άθλοι του Ηρακλή στον Εύξεινο πόντο και η αρχαία Ολβία, κοντά στην Οδησσό, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των στενών σχέσεων αλλά και της γονιδιακής μίξης των δύο λαών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΑΥΡΙΔΑ, ΕΔΩ.

Στο Ουκρανικό νησί Λευκή, δίπλα στην Οδησσό ζει αιώνια η ψυχή του Αχιλλέα, που την μετέφερε εκεί η μητέρα του Θέτιδα. Μέχρι και σήμερα τα μεταναστευτικά πουλιά που περνούν από εκεί οι ντόπιοι Ουκρανοί τα ονομάζουν «Οι σύντροφοι του Αχιλλέα».

Δίπλα στην Πολτάβα, η επαλήθευση του βιβλίου του Ηροδότου, Μελπομένη, με την τεράστια πολιτεία των Γελωνών να περιμένει να ανασκαφεί - να ξαναδεί τον ήλιο.

Ο ποταμός Κάλμιους που διασχίζει τα ελληνοχώρια του Ντονμπάς εκβάλει στην Αζοφική θάλασσα - την Μαιώτιδα λίμνη των αρχαίων Ελλήνων, μέσα από ένα στενό πέρασμα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΝΤΟΝΜΠΑΣ, ΕΔΩ.

Οι αρχαίοι Έλληνες που κατοικούσαν στα χώματα της Ουκρανίας το ονόμαζαν Θερμοπύλες. Ήταν οι άλλες Θερμοπύλες, της Αζοφικής, που τις φύλαγαν και αυτές Έλληνες. Ξεχασμένοι όμως σαν τους Θεσπιείς που παρότι πήραν μέρος στην μάχη των Θερμοπυλών και έδωσαν την ζωή τους για την Ελλάδα μαζί με τους 300 του Λεωνίδα δεν δοξάστηκαν ποτέ σαν τους Σπαρτιάτες.

Τον 9ο αιώνα μ.Χ. ιδρύεται το παλαιό Κράτος του Κιέβου, το Κράτος των Ρους, που είχε στενές σχέσεις με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ιδιαίτερα μετά τον εκχριστιανισμό του Κράτους του Κιέβου το 988. Στο Κίεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις του κράτους φτάνουν Έλληνες ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και ιερείς. Μάστορες από το Βυζάντιο συμμετέχουν στην κατασκευή και διακόσμηση των ιερών του Ναού της Αγίας Σοφίας και στο Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Κίεβο. Οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ενισχύονται με πολλούς γάμους μεταξύ βυζαντινών αρχόντων και Ουκρανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Οι νεότερες Ουκρανικές πόλεις με Ελληνικές ονομασίες, Μαριούπολη, Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη, Μελιτόπολη, Λεοντόπολη, Οδησσός παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα, μαζί με δεκάδες άλλες από την περίοδο της Αρχαίας Ελλάδος.
Ανακαλύπτονται συνεχώς αρχαιοελληνικοί οικισμοί που προδίδουν την ελληνικότητα της χώρας. Όπου και να σκάψεις, εμφανίζονται Ελληνικά αρχαία, ακριβώς όπως και στην Ελλάδα. Τελευταία ανασκάπτεται η Μυθική αρχαία πόλη Γελών δίπλα στην Πολτάβα. Αυτή η πόλη θα αναδείξει την συνεχή σχέση αίματος του ελληνισμού με το ντόπιο στοιχείο επί τρεις χιλιετίες.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, χιλιάδες Έλληνες εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο, στο Λβιβ, στο Κάμιανετς-Ποντίλσκυ, στο Οστρόγκ, στην Οδησσό και στη Κριμαία. Σε αυτούς στηρίχθηκε η ελληνική επανάσταση του 1821.
Οι Έλληνες μετείχαν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική ζωή των πόλεων αυτών. Ήταν ενεργά μέλη και ευεργέτες των Ορθοδόξων Αδελφοτήτων, οι δραστηριότητες των οποίων στόχευαν στην υποστήριξη της ορθόδοξης παιδείας και πολιτισμού καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών. Στον τομέα αυτόν οι πιο γνωστοί ήταν οι επιστήμονες και λόγιοι Αρσένιος Ελλασόνας, ο Κύριλλος Λούκαρις, ο Διονύσιος Παλαιολόγος και άλλοι.

Ελληνική καταγωγή είχαν πολλά κοζάκικα αρχοντικά γένη, όπως των Καπνίστ, Μοτσόκα, Τομαρά, Μαζαράκη, Τερναβιότ, Ματζαπέτα, Κωνσταντινόβιτς και πολλά άλλα. Γνωστοί παράγοντες του κράτους των Κοζάκων ήταν οι Έλληνες Ασταμάτιϊ, Δανιήλ Γραίκ και άλλοι.

Η Εθνική ποιήτρια της Ουκρανίας Λέσι Ουκραίνκα είχε Ελληνικό αίμα από το Ελληνικό γένος της μητέρας της, Όλια Δραγομάνοβα, και ο θείος της, αδελφός της μητέρας της, ο Μιχαήλ Δραγομάνοβ Πετρόβιτς διετέλεσε ένας από τους πιο ονομαστούς Ουκρανούς επιστήμονες και καθηγητές, φιλόλογος, φιλόσοφος και ιστορικός.

Στο κέντρο της Αθήνας, σχεδόν όλα τα σπουδαία κτίρια, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, προέρχονται από δωρεές των Ελλήνων της Ουκρανίας. Οι αδερφοί Ζωσιμάδες, η οικογένεια του Υψηλάντη, ο Ε. Βούλγαρης, ο Ν. Θεοτόκης, ο Ι. Καρατζής και άλλοι είναι Έλληνες που έζησαν στην Ουκρανία.
Για χιλιετίες οι πρόγονοι μας μεγαλούργησαν στα αρχαία χώματα των αμαζόνων και κάποτε θα πρέπει επίσημα να αναγνωρίσουμε σαν Έλληνες αυτά που "χρωστάμε" στην εύφορη Ουκρανική γη και στον αδελφό Ουκρανικό λαό.

Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της επιστήμης στην Ουκρανία στα τέλη του 18ου αιώνα είχαν ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης, ιδρυτές της περίφημης Ιερατικής Σχολής στην Πολτάβα.

Το αρχαιότερο ελληνικό σύμβολο ο Μαίανδρος που αποτελεί επιβεβαίωση της "νίκης" και της "ενότητας", του "απείρου" και της "αιώνιας ζωής", αλλά και της αέναης πορείας του Ελληνισμού μέσα στον χωρόχρονο, βρίσκεται σχεδόν παντού στην Ουκρανία.
Είναι εμπνευσμένος, από τις πολυάριθμες στροφές του ποταμού Μαιάνδρου, και θα αποτελέσει το ιστορικότερο σύμβολο του Ελληνικού Κόσμου. Είναι το ονομαστό "Ελληνικό Κλειδί", η "Σφραγίδα", που δηλώνει ότι είναι ελληνικής καταγωγής ότι το κουβαλά πάνω του!

Ελληνικοί πληθυσμοί, εκτός της Μαριούπολης, διαβιούν σήμερα σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια, στο Κίεβο, στην Οδησσό, στο Μπερντιάσκ, στη Μελιτόπολη, στο Νιέζιν, στο Λβίβ, στο Χάρκοβο και αλλού. Οι ομογενείς της Ουκρανίας διατηρούν ακμαίο το εθνικό τους φρόνημα, τη θρησκευτική πίστη, τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Είναι σίγουρο, ότι ο αριθμός των Ουκρανών Ελληνικής καταγωγής που δεν είναι οργανωμένοι σε ελληνικούς συλλόγους και την ομοσπονδία είναι τεράστιος και δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που δηλώνεται επίσημα.

Η Πρώτη Μητρόπολη ολόκληρου του Σλαβικού κόσμου, αυτή του Κιέβου, μόλις φωτίστηκε, μετά από 1030 χρόνια, πάλι με το πνεύμα του Βυζαντίου λαμβάνοντας τον Πατριαρχικό Συνοδικό της Τόμο από την μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Και ο Έλλην μεγιστάνας, Κωνσταντίνος Κορνιακτός, πολίτης της Λεοντόπολης με τον πασίγνωστο πύργο του που σώζεται μέχρι σήμερα, στο κέντρο του Λβίβ και φέρει το όνομά του, νοερά μας θυμίζει, μετά από 5 αιώνες, τις τεράστιες ποσότητες από τον γλυκύ οίνο Μαλβαζία που κουβαλούσε από την Κρήτη για να κοινωνήσει τον λαό της Ουκρανίας...

Ανασκαφές αρχαίου ελληνικού οικισμού στις όχθες του ποταμού Βορυσθένη.
Η αρχαία ελληνική ονομασία του ποταμού Δνείπερου...
δηλαδή του ποταμού που "ρέει από τον βορά"... 
Φωτ. M. Matera.

ΠΗΓΗ: Ν. ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ, 21.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.1.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΟΥΚΡΑΝΙΑ, Φραγκακης, Ρωσιδα, Ντοστογιεφσκι, Ντοστογιεφσκυ, ποιηση, ουκρανικοη στολη, χωρικος, ουκρανικο τραγουδι, ουκρανικος χορος, ουκρανικο θεατρο, Μαυρη Θαλασσα, Ουκρανοι, αρχαιο ελληνικο θεατρο, Λαιστρυγονες, Μπαλακλαβα, Κριμαια, Ταυριδα, Ιφιγενεια, αθλοι του Ηρακλη, Ευξεινος ποντος, Ολβια, Οδησσος, νησι Λευκη, Αχιλλεας, Θετιδα, Θετις, μεταναστευτικα πουλια, συντροφοι του Αχιλλεα, Πολταβα, Ηροδοτου Μελπομενη, Γελωνοι, Ηροδοτος, Καλμιους, ελληνοχωρια, Ντονμπας, Αζοφικη θαλασσα, Μαιωτιδα λιμνη, Μαιωτις, Θερμοπυλες, 9ος αιωνας μΧ, Κιεβο, Ρους, Ρως, Βυζαντινη Αυτοκρατορια, εκχριστιανισμος, 988, Βυζαντιο, Αγια Σοφια, Αρχαγγελος Μιχαηλ, Μαριουπολη, Σεβαστουπολη, Συμφερουπολη, Μελιτοπολη, Λεοντοπολη, Γελων, Λβιβ, Καμιανετς Ποντιλσκυ, Οστρογκ, ελληνικη επανασταση του 1821, Ορθοδοξη Αδελφοτητα, Αρσενιος Ελλασονας, Ελλασονα, Ελασσων, Κυριλλος Λουκαρις, Διονυσιος Παλαιολογος, κοζακοι, Καπνιστ, Μοτσοκα, Τομαρας, Μαζαρακης, Τερναβιοτ, Ματζαπετας, Κωνσταντινοβιτς, Ασταματιι, Δανιηλ Γραικ, Γρεκ, Λεσι Ουκραινκα, Δραγομανοβα, Δραγομανοβ Πετροβιτς, Αρχαιολογικο μουσειο Αθηνων, Ζωσιμαδες, Υψηλαντης, Βουλγαρης, Θεοτοκης, Καρατζης 18ος αιωνας, Ιερατικη Σχολη Πολταβας, Μαιανδρος, νικη, ενοτητα, απειρο, αιωνια ζωη, Ελληνικο Κλειδι, Σφραγιδα, Μπερντιασκ, Νιεζιν, Χαρκοβο, Σλαβοι, Κωνσταντινουπολη, Κορνιακτος, οινος Μαλβαζια, Κρητη, θεια κοινωνια, Βορυσθενης, Δνειπερος, μαλβαζιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ