Οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΡΑΚΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ του ΡΗΓΙΟΥ ΕΒΡΟΥ και ο ΓΕΝΕΙΟΦΟΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Δυστυχώς... απροστάτευτοι - ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ η ΤΑΦΗ των ΙΠΠΕΩΝ ΘΡΑΚΩΝ δίπλα στα ΑΛΟΓΑ τους - Βρέθηκε θαμμένο άλογο, σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης! - Αινιγματική η κατασκευή 4 ομόκεντρων κύκλων από πέτρες - του Απ. Τσακρίδη


Οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΡΑΚΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ
του ΡΗΓΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
και ο ΓΕΝΕΙΟΦΟΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Δυστυχώς... απροστάτευτοι...

ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
η ΤΑΦΗ των ΙΠΠΕΩΝ ΘΡΑΚΩΝ
δίπλα στα ΑΛΟΓΑ τους

Βρέθηκε θαμμένο άλογο, σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης!

Αινιγματική η κατασκευή 4 ομόκεντρων κύκλων από πέτρες...


Ο τάφος Γ.

Στο πλαίσιο των σωστικών ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης στους ταφικούς Τύμβους του Βόρειου Έβρου το έτος 1995, ερευνήθηκαν τρεις Τύμβοι μεταξύ των οικισμών Ρήγιο, Ασημένιο και Σοφικό.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ, ΕΔΩ.

Στους δύο τύμβους είχε προηγηθεί επέμβαση αρχαιοκαπήλων, ενώ ο τρίτος είχε σχεδόν ισοπεδωθεί από χρόνια μηχανική καλλιέργεια.
Οι δύο αρχαίοι τάφοι (Τάφος Α’ και Γ’) εντοπίστηκαν στους δύο τύμβους που βρίσκονται κοντά στον οικισμό Ρήγιο Διδυμοτείχου και ο τρίτος τάφος (Τάφος Β’) σ’ ένα χαμηλό φυσικό ύψωμα ανάμεσα στους οικισμούς Ασημένιο και Σοφικό.
Σ’ αυτή τη περιοχή βρέθηκε ο τρίτος Τύμβος (1,5 χιλ. από το Ρήγιο).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Ο τάφος Α, ο μικρός.

Οι Τάφοι Α' και Γ’ εμφανίζουν ομοιότητες ανάλογες με αυτές της κατηγορίας των μεγάλων κιβωτιόσχημων τάφων που έχουν ανασκαφεί στη Θράκη και σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας. Οι τάφοι αυτοί ορίζονται ως Θρακικοί και χρονολογούνται στο β’ μισό του 4ου αι. π. Χ. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή συνδυάζουν τα γνωστά στοιχεία ενός κιβωτιόσχημου τάφου με νέα στοιχεία, όπως η είσοδος (δρόμος), ο προθάλαμος, οι μεγάλες διαστάσεις κλπ., που όπως φαίνεται επικρατούν αργότερα στην αρχιτεκτονική των Μακεδονικών τάφων.


Ο Τάφος Α’ βρισκόταν σε χαμηλό ύψωμα, βόρεια του δρόμου που συνδέει το Ασημένιο με το Ρήγιο. Η διάμετρος του ήταν 20 μ. και το ύψος του 2,85 μ. Ο τάφος σκεπαζόταν αρχικά με οριζόντιες πλάκες, ενώ τα τοιχώματα του έχουν κατασκευαστεί με πλάκες μαλακού ασβεστόλιθου, που είναι τοποθετημένες σε δυο οριζόντιες σειρές. Η είσοδός του βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και αποτελείται από κατώφλι, παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ το άνοιγμα έκλεινε με ειδική λαξευμένη πέτρα. Μπροστά στην είσοδο του τάφου υπάρχει ένας μικρός διάδρομος, ο οποίος σχηματίζεται από δύο μικρούς τοίχους και θυμίζει την γνωστή είσοδο των μακεδονικών τάφων. Γύρω από τον τάφο είχαν συσσωρευτεί πέτρες και χώματα που αποτέλεσαν τις επιχώσεις του τύμβου.
Παρόμοια, αλλά πιο επιμελημένη είναι η κατασκευή του Τάφου Γ’ του δεύτερου τύμβου. Ο τάφος αποτελείται από είσοδο, προθάλαμο και κυρίως θάλαμο ενώ στην είσοδο υπάρχουν όπως και στον προηγούμενο, κατώφλι, παραστάδες και υπέρθυρο. Ο θάλαμος, ο οποίος σκεπαζόταν με μεγάλες ορθογώνιες πλάκες, είναι κατασκευασμένος με καλά επεξεργασμένους γωνιόλιθους και το δάπεδό του είναι, επίσης, στρωμένο με πλάκες.
Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αυτού του τύμβου, βρέθηκε ένα χρυσό δαχτυλίδι με σφραγιδόλιθο, όπου εικονίζεται η κεφαλή γενειοφόρου Διόνυσου.


Ο τρίτος ταφικός τύμβος (Τάφος Β’), βρίσκεται σ’ ένα χαμηλό έξαρμα στη θέση Καινουριές μεταξύ των οικισμών Ασημένιο και Σοφικό (απέχει περίπου 1 χλμ. και από τους δύο οικισμούς). Η διάμετρος του, προσεγγίζει τα 35 μ. και το ύψος τα 3μ. Η επίχωση του περιείχε μεγάλη ποσότητα κεραμικής της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, πολλά κομμάτια των πηλών με αποτυπώματα κλαδιών, θραύσματα πιθαριών και οστά ζώων.


Βρέθηκαν επίσης λίθινα εργαλεία, πήλινα σφοντύλια, έμβολα οξυπύθμενων αμφορέων και η λαβή ενός θασίτικου αμφορέα (τέλη 4ου με αρχές 3ου αι. π. Χ. ).
Στο κέντρο περίπου του τύμβου εντοπίστηκαν τα υπολείμματα της καύσης ενός άντρα, ηλικίας 30 έως 35 ετών. Η καύση είχε πραγματοποιηθεί σε κάποιο άλλο σημείο, εκτός τύμβου. Τα υπολείμματα της μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε μία επίπεδη περιοχή, γύρω από την οποία κατασκευάστηκε στη συνέχεια ο τύμβος.


Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης μερικά χρυσά ελάσματα και ένα χάλκινο, ένα χρυσό δαχτυλίδι με σφραγιδόλιθο και κορνήλιο και ένα ασημένιο δηνάριο Αυγούστου, κοπής 2-11 μ.Χ.


Επάνω στις στάχτες και τα κάρβουνα είχαν τοποθετηθεί το σιδερένιο ξίφος του νεκρού, δύο αιχμές δοράτων, ένα σιδερένιο μαχαιρίδιο, δύο σιδερένιοι πτερνιστήρες, ένα ακέραιο γυάλινο μυροδοχείο και δύο πήλινα ερυθροβαφή σκυφίδια.



Στη βόρεια πλευρά της περιοχής, σε σημείο με κάρβουνα και στάχτες είχαν τοποθετηθεί δύο πήλινοι αμφορείς και τέσσερα χάλκινα αγγεία.


Σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου είχαν τοποθετηθεί τα υπολείμματα της καύσης του νεκρού, είχε ενταφιαστεί ένα θηλυκό άλογο σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης.


Οι ενταφιασμοί αλόγων σε τύμβους μαζί με τους κυρίους αυτών ήταν συνήθεις σε πολλές περιοχές της Θράκης, ιδιαίτερα της Θρακικής ενδοχώρας. Η αποκάλυψη του αλόγου στον τύμβο του Ρηγίου και τα κτερίσματα της καύσης (ξίφος, αιχμές δοράτων, πτερνιστήρες) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο νεκρός άνδρας ήταν πολεμιστής και μάλιστα ιππέας (Θράκας Ιππέας).


Όταν τα υπολείμματα της καύσης απομακρύνθηκαν από το χώμα, διαπιστώθηκε ότι χαμηλότερα στον ίδιο χώρο, αλλά και δυτικότερα, υπήρχαν τέσσερις απορριμματικοί λάκκοι. Μέσα στους λάκκους βρέθηκαν κομμάτια πηλού με αποτυπώματα κλαδιών, τμήματα πήλινων δαπέδων, οστά ζώων και όστρεα, λεπίδες πυριτόλιθου και οστέινα εργαλεία, πήλινα σφοντύλια και κεραμική της ύστερης εποχής του Χαλκού και της πρώιμης εποχής του Σιδήρου.
Η παρουσία κεραμικής, εργαλείων και υλικών από αρχιτεκτονικές κατασκευές της ύστερης εποχής του χαλκού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου στην επίχωση του τύμβου και η αποκάλυψη λάκκων της ίδιας εποχής οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κοντά στο χώρο αυτό προϋπήρχε οικισμός, του οποίου οι επιχώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τύμβου. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και από άλλους τύμβους της Θράκης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Τέλος, αινιγματική παραμένει η ερμηνεία μιας κατασκευής από πέτρες που αποκαλύφθηκε στο κεντρικό τμήμα του τύμβου. Πρόκειται για τέσσερις ομόκεντρους κύκλους από αργές πέτρες. Η διάμετρος του εξωτερικού κύκλου, που ήταν εν μέρει κατεστραμμένος, έφτανε τα 9,5 μ., ενώ του εσωτερικού τα 5 μ. Η κατασκευή, που βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον τάφο, θυμίζει έντονα περιβόλους ή κρηπιδώματα τύμβων της εποχής σιδήρου, στο εσωτερικό της όμως δε βρέθηκε καμία ταφή. Η επίχωση που κάλυπτε τους ομόκεντρους αυτούς κύκλους, διέφερε από την υπόλοιπη επίχωση του τύμβου και σχημάτιζε έναν μικρό τύμβο ύψους 1,20 μ., από γκρίζο χώμα, που περιείχε πολλά όστρακα χειροποίητων προϊστορικών αγγείων.
Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο μικρός τύμβος προϋπήρχε και ενσωματώθηκε στον μεγάλο τύμβο, όταν ο δεύτερος κατασκευάστηκε για να καλύψει τον τάφο. Ο μεταγενέστερος αυτός τύμβος, ήταν κατασκευασμένος από κοκκινωπό σκληρό πηλώδες χώμα που περιείχε πολλά χαλίκια.

Δυστυχώς...

Δυστυχώς αυτά τα σπουδαία αρχαία ταφικά κτίσματα του Ρηγίου είναι απροστάτευτα. Η παλιά περίφραξη έχει καταστραφεί, όπως και η πόρτα που έχει αφαιρεθεί και βρίσκεται πεσμένη μπροστά στην είσοδο.

ΠΗΓΕΣ-Βιβλιογραφία:

- Αρχαιολογικός οδηγός, (1999). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 27.
- Αρχαιολογικός Χάρτης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 6.
- Ελλάδα-Έβρος, Το οχυρό της φύσης, της ιστορίας, της παράδοσης, έκδ. Νομαρχίας Έβρου.
Τερζοπούλου Δ. «Ο ταφικός τύμβος της μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης νομού Έβρου: τα ανασκαφικά δεδομένα και τα κτερίσματα από τις καύσεις των νεκρών», Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Τομέας Αρχαιολογίας, σελ. 18-19
- Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.3.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Ρηγιο Εβρου, Ρηγιον Εβρου, Εβρος, Θρακη, ΤΑΦΟΣ,  νομος ΕΒΡΟΥ, ΓΕΝΕΙΟΦΟΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΑΦΗ ΙΠΠΕΩΝ ΘΡΑΚΩΝ, ΑΛΟΓΑ, Τσακριδης, ανασκαφη, ταφικος Τυμβος, 1995, Ασημενιο Εβρου, Σοφικο ΕΒρου, αρχαιοκαπηλια, Διδυμοτειχο, κιβωτιοσχημος ταφος, Μακεδονια, Θρακικος ταφος, 4ος αιωνας πΧ, Μακεδονικος ταφος, ασβεστολιθος, χρυσο δαχτυλιδι, σφραγιδολιθος, κεφαλη γενεια, γενι, Καινουριες, κεραμικη, Εποχη Σιδηρου, πιθαρι, οστα ζωων, λιθινα εργαλεια, πηλινο σφοντυλι, εμβολο οξυπυθμενου αμφορεα, θασιτικος αμφορεας, Θασος, 3ος αιωνας πΧ, οξυπυθμενος, αμφορεας, καυση, χρυσο ελασμα, χαλκινο ελασμα, χρυσο δακτυλιδι, κορνηλιος, ασημενιο δηναριο, Αυγουστος,2 μΧ, 11 μΧ, σταχτη, καρβουνα, σιδερενιο ξιφος, νεκρος, αιχμη δορατος, σιδερενιο μαχαιριδιο, σιδερενιος πτερνιστηρας, γυαλινο μυροδοχειο, πηλινο ερυθροβαφες σκυφιδιο, καρβουνο, πηλινος αμφορεας, χαλκινο αγγειο, θηλυκο αλογο, φοραδα, εγκυμοσυνη, ενταφιασμος αλογων, κτερισματα, πολεμιστης, ιππεας, Θρακας Ιππεας, απορριμματικος λακκος, πηλος, πηλινο δαπεδο, οστο ζωου, οστρεα, λεπιδα πυριτολιθου, οστεινα εργαλεια, πηλινο σφοντυλι, Εποχη Χαλκου, οικισμος, πυριτολιθος, Βουλγαρια, αινιγμα, τεσσερις ομοκεντροι κυκλοι, αργη πετρα, οστρακα, προιστορικα αγγεια, χαλικι, Τερζοπουλου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ