Δημοπρατείται κλεμμένη αρχαία ποιητική συλλογή του Πέρση ποιητή Χαφέζ!


Δημοπρατείται κλεμμένη
αρχαία ποιητική συλλογή
του Πέρση ποιητή Χαφέζ!

Τον επόμενο μήνα θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο “Sothebys στο Λονδίνο ένα πολυτελές χειρόγραφο της ποιητικής συλλογής του Πέρση ποιητή Hafez.
Ο Havez έζησε τον 14ο αιώνα και είναι γνωστός για την ποιητική του συλλογή με την ονομασία Divan, ενώ αποτελεί μια από τις πιο γνωστές μορφές της λογοτεχνίας του Ιράν. Το μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με αυτήν την ποιητική συλλογή, εκτός βέβαια από την ιστορική της σημασία, είναι πως έχει πίσω της μια μεγάλη ιστορία, αφού στο παρελθόν εκλάπη και ξαναβρέθηκε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΕΔΩ.
  

Το χειρόγραφο που θα δημοπρατηθεί είναι μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση του “Divan”. Χρονολογείται στο 1462 και αποτελεί ένα από τα πιο παλαιά αντίγραφα της συλλογής. Το κείμενο είναι αφιερωμένο σε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της ασιατικής τέχνης, τον Pir Budaq, έναν πρίγκηπα στον οποίο πιστώνεται η μετατροπή της Βαγδάτης σε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Επί πλέον, το χειρόγραφο από μόνο του είναι πανέμορφο, γεμάτο με περίτεχνα σχέδια και εικονογραφήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΕΡΣΙΑ, ΕΔΩ.

Το μοναδικό αυτό κείμενο "ανήκε" προηγουμένως στον Jafar Ghazi / Γκαζί έναν συλλέκτη της ισλαμικής τέχνης που κατοικούσε στο Μόναχο. Όταν εκείνος πέθανε το 2007, η οικογένειά του προσπάθησε να ταξινομήσει την συλλογή του, ανακαλύπτοντας πως πολλά από τα χειρόγραφα, ανάμεσά τους και το “Divan”, έλειπαν. Το 2011, οι Αρχές ανέκτησαν 174 από τα κλεμμένα χειρόγραφα, κάνοντας επιδρομή στο σπίτι ενός… φίλου του Ghazi, όμως το “Divan”, κατά κοινή ομολογία το πιο σημαντικό από όλα τα υπόλοιπα κλεμμένα χειρόγραφα, δεν βρέθηκε.


Την λύση στην υπόθεση έδωσε το 2018 ένας άνθρωπος, ο οποίος αποκαλείται ο «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης», ο Arthur Brand. Πρόκειται για έναν Ολλανδό ιστορικό και ερευνητή, ο οποίος έχει εμπλακεί σε πολλές τέτοιες υποθέσεις, όπως η ανάκτηση ενός κλεμμένου έργου του Πικάσο, το οποίο βρέθηκε σε ένα… γιωτ δισεκατομμυριούχου το 1999

Ο Brand λοιπόν ανέφερε στις Αρχές πως έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν Ιρανό έμπορο τέχνης, ο οποίος του ζήτησε να τον συναντήσει επειγόντως στο Μόναχο στα τέλη του 2018. Ο έμπορος είπε στον Brand πως ένας φίλος του είχε πουλήσει ένα χειρόγραφο σε έναν συλλέκτη. Αφού μίλησε με πολλές επαφές του, ο Brand έφτασε ως το Λονδίνο, όπου πληροφορήθηκε πως ένας διακεκριμένος Ιρανός συλλέκτης ο οποίος έμενε εκεί, είχε αγοράσει το χαμένο κείμενο. Σύμφωνα με τον Brand, ο ιδιοκτήτης ήταν σοκαρισμένος όταν έμαθε πως το χειρόγραφο που είχε αγοράσει ήταν κλεμμένο. Αρχικά ήθελε να προσπαθήσει να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε για να το αγοράσει, όμως ο Brand τον έπεισε απλά να το παραδώσει στις γερμανικές Αρχές.

Οι κληρονόμοι του Ghazi πούλησαν το χειρόγραφο μόλις τους επεστράφη, όπως έκαναν και με άλλα έργα. Το χειρόγραφο υπολογίζεται πως κοστίζει 80.000 - 120.000 λίρες και θα δημοπρατηθεί όπως προανεφέρθη από τον οίκο Sothebys

ΠΗΓΗ: Smithsonian Magazine, 10.3.2020. ΑΠΟΔΟΣΗ: Α. Λεκάκης. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΔημοπρασια, κλεμμενα βιβλια, ποιητικη συλλογη, Περσια, Σοθμπις, Λονδινο, χειρογραφο, ποιηση, Περσης ποιητης, Χαφεζ, 14ος αιωνας, Ντιβαν, λογοτεχνια, Ιραν, χειρογραφα, 1462, ασιατικη τεχνη, Πιρ Μπουντακ, πριγκηπας, Βαγδατη, Γκαζι, συλλεκτης, ισλαμικη τεχνη, Μοναχο, 2007, 2011, κλεμμενα χειρογραφα,2018, Μπραντ, Ολλανδος, κλεμμενα εργα ζωγραφικης, Πικασο, γιωτ, δισεκατομμυριουχος, 1999, Ιρανος, εμπορος τεχνης, Λονδινο, Γερμανια, κληρονομια, Σοθμπι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ