ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ: Παραδίδεται σε ιδιώτες η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων - «Θα οργιάσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την “άλλη” μέρα , χωρίς να το έχει πάρει κανείς είδηση, θα δούμε μια άλλη Αθήνα»


ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ:
Παραδίδεται σε ιδιώτες
η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων
και ιστορικών τόπων

«Θα οργιάσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα
και την “άλλη” μέρα,
χωρίς να το έχει πάρει κανείς είδηση,
θα δούμε μια άλλη Αθήνα»

Το ΔΣ του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΕΕΤΕ εκφράζει τους φόβους του ότι τώρα που κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα οργιάσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η επέλασή τους στους δημόσιους χώρους και ότι την «άλλη» μέρα, χωρίς να το έχει πάρει κανείς είδηση, θα δούμε μια άλλη Αθήνα...
Τώρα μπήκε στο στόχαστρο ο Εθνικός Κήπος και ο λόφος του Φιλοπάππου...
Με την τροπολογία υπ’ αρ. 214/37/4-3-2020 στο νομοσχέδιο "Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις", ιδρύεται η «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», στην οποία παραδίδεται η «διαχείριση» του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου.
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος συλλογικός φορέας 6.500 και πλέον Εικαστικών Καλλιτεχνών, βρίσκεται τελευταία σε έντονο προβληματισμό για τη συχνότητα και σοβαρότητα, που τα προβλήματα της δημόσιας ζωής εμφανίζονται και χρίζουν ανάδειξης ή καταγγελίας.

Ας ξεδιπλώσουμε λοιπόν το νήμα για να πάμε επιγραμματικά στο “δια ταύτα”:
Ο “ιός των Μνημονείων” (ο απολύτως ΟΡΑΤΟΣ εχθρός) επί δέκα χρόνια τώρα προσβάλλει το άρρωστο σώμα της χώρας μας ... Αποτέλεσμα: οι δραματικές περικοπές χρημάτων σε όλους τους κεντρικούς τομείς της κοινωνικής ζωής, (παιδεία, υγεία, πολιτισμό) εκείνους δηλαδή τους τομείς, που προορίζονται να δημιουργήσουν Ανθρώπους υγιείς στο σώμα αλλά και στο πνεύμα.
Οι κυβερνώντες τα χρόνια αυτά, μας παρουσιάζουν σαν “εμβόλιο” (αντιμετώπισης της “ασθένειας” η οποία προκλήθηκε από την ελλιπή έως και ανύπαρκτη χρηματοδότηση χρόνια τώρα των δημόσιων χώρων πρασίνου καθώς και των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων) την πλήρη εμπορευματοποίηση των αντίστοιχων δομών. Δηλαδή την παράδοσή τους στην οικονομική εκμετάλλευση...

Ας ξαναδούμε τι έγινε...
Δημιουργούνε συνθήκες υποβάθμισης – διάλυσης των δημόσιων δομών και χώρων και παρουσιάζουν σαν φάρμακο - “εμβόλιο” τον ιδιώτη επενδυτή!
Πόσο κυνικός και ανίκανος να βγάλεις μαθήματα πρέπει να είσαι, όταν παραδίδεις στην ιδιωτική διαχείριση δημόσιους χώρους, δημιουργώντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα τώρα και στο μέλλον. Αφού το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι η παράδοση αυτή δημιουργεί “δύο ταχύτητες” ως προς το ποιός θα γευθεί τα “αγαθά” του εμπορευματοποιημένου πολιτισμού εν προκειμένω. “Μα φυσικά, εκείνος που έχει να πληρώσει!”

Θα μπορούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να χαίρονται αυτούς τους βασικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας οι κάτοικοί της;

Η ίδρυση Α.Ε. βάζει στο τραπέζι οριστικά και αμετάκλητα (στο εγγύς μέλλον -αν όχι άμεσα) την κερδοσκοπία, και από την άλλη τον αποκλεισμό των κατοίκων από τους χώρους αυτούς, οι οποίοι θα μπορούν να χαίρονται το πράσινο «υπό όρους» , ίσως και με εισιτήριο αργότερα, αφού κοπάσουν οι διαμαρτυρίες... Ποιός θα καθορίζει το περιεχόμενο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνονται σε αυτούς τους χώρους, αλλά και ποιός θα επιλέγει τους Καλλιτέχνες. Η εμπειρία μας λέει: “...πάντως όχι οι Καλλιτέχνες, πάντως όχι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί φορείς”.

Εδώ οι “δύο ταχύτητες” στην δυνατότητα πρόσβασης στα πολιτιστικά δρώμενα, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχουν “θανατηφόρα” αποτελέσματα, όπως στην πρόσφατη “υγειονομική κρίση”. Διότι βλέπετε, με “ανάπηρη” (εμπορευματοποιημένη) παιδεία και προκλητικά αγοραίο πολιτισμό δεν “πεθαίνεις πολύ”. Ο θάνατος είναι πνευματικός και έρχεται με δόσεις. Αλλά στο τέλος έρχεται! Αφού ο άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα άβουλο γρανάζι χωρίς κριτική σκέψη και δημιουργική προσωπικότητα.

Ίσως σκεφθείτε... Μα καλά, τόσο μεγάλα κακά θα συμβούν με την ίδρυση της “Εθνικός κήπος – Μητροπολιτικό πράσινο ΑΕ”;

Ας πάμε λοιπόν στο “δια ταύτα”...
Πιστεύουμε ότι το μοντέλο αυτό ιδιωτικής διαχείρισης δημιουργεί μια νέου τύπου προσέγγιση του ιστορικού τοπίου της Αθήνας. Και αυτό γίνεται σε ανοιχτούς χώρους πλέον, που γειτνιάζουν με, ή περιλαμβάνουν χώρους Αρχαιολογικούς. Δυστυχώς έχουμε βγάλει τα αντίστοιχα συμπεράσματα από την ιδιωτική διαχείριση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Και δεν είναι τα καλύτερα.

Όπως επίσης δεν ξεχνάμε την (επί δημαρχίας Καμίνη το 2013) αποτυχημένη προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να παραδώσει στον Οργανισμό ΝΕΟΝ του Δασκαλόπουλου το κουμάντο του Εθνικού κήπου. Πάλι η αντίδραση κοινωνικών φορέων έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ματαίωση του σχέδιου αυτού.
Δεν είναι λοιπόν απλά το ότι η νέα προσπάθεια “παραχώρησης διαχείρισης” (μέσα στην οδυνηρή κατάσταση που έχουμε σήμερα στη χώρα μας) αντίκειται στην υπάρχουσα Νομοθεσία. Ποιά νομοθεσία άλλωστε; Η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται νόμιμη... Και γνωρίζουμε καλά ότι η νομοθεσία αλλάζει μέσα σε μια νύχτα όταν τα συγκεκριμένα συμφέροντα το απαιτούν...

Όμως η δημιουργία Α.Ε. είναι αντίθετη με κάθε έννοια προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, της Ιστορία και του Πολιτισμού διαχρονικά, καθώς και παρεμβαίνει καταστροφικά στο περιβάλλον, ακυρώνοντας την αρχαιολογική έρευνα του μέλλοντος, όπως μας πληροφορεί η “ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων στην εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών”
«Οι δύο χώροι που παραχωρούνται είναι κηρυγμένοι και προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο (Ν. 3028/2002).

Ο λόφος του Φιλοπάππου εντάσσεται στον κηρυγμένο ως οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των Λόφων Μουσών (Φιλοπάππου), Πνύκας, Νυμφών (ΦΕΚ 154/ΑΑΠ/22-4-2008). Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, μη ανεσκαμμένο στο σύνολό του, έκτασης 650 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρεις πολύ σημαντικούς αρχαίους χώρους: την Πνύκα, το μνημείο του Φιλοπάππου και τις «Φυλακές Σωκράτους», τον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, καθώς και τα κηρυγμένα, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, λιθόστρωτα και το Αναπαυτήριο Πικιώνη. Η περιοχή περιλαμβάνεται στη «ζώνη ανασχέσεως» (buffer zone) της Ακρόπολης, μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στον Κατάλογο των Μνημείων της Αθήνας που τους έχει απονεμηθεί το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014 (European Heritage Label). Ο Εθνικός κήπος έχει κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος «ως χαρακτηριστικός και ομοιογενής χώρος...ως μοναδικό στη χώρα παράδειγμα αρχιτεκτονικής τοπίου...στον οποίο έχουν αποτυπωθεί διαδοχικές εξελικτικές φάσεις της νεώτερης ιστορίας των Αθηνών και έχει άρρηκτα συνδεθεί στην συλλογική μνήμη των κατοίκων της πόλης με σημαντικές καμπές της ιστορίας του ελληνικού κράτους καθώς και με την καθημερινή ζωή τους...» (ΦΕΚ 49/ΑΑΠ/23-3-2011). Είναι ένας χώρος που βρίθει ορατών αρχαιοτήτων και αποτελεί τη ρωμαϊκή επέκταση των Αθηνών.» και ότι
«...Mε Π.Δ. που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, η Εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων, συναφών με τους σκοπούς της χώρων». - «Η Εταιρεία μπορεί να προβαίνει σε εκπόνηση μελετών.., εκτέλεση έργων ή ανάθεση σε τρίτους», «σε αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εκμίσθωση χώρων που διαχειρίζεται» και κυρίως σε «ανάληψη ως δικαιούχου έργων ή δράσεων στο πλαίσιο ...επιχειρησιακών ή άλλων προγραμμάτων..». Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στην υπό ίδρυση Α.Ε., δεν εκχωρείται μόνο η διαχείριση αλλά και το εν λευκώ δικαίωμα στο έδαφος, στον ίδιο τον τόπο, αφού η εταιρεία νομιμοποιείται να προβαίνει σε αναμορφώσεις ως δικαιούχος συγχρηματοδοτούμενων ή άλλων έργων, τα οποία θα αφήνουν το αποτύπωμά τους σε αρχαιολογικούς χώρους, σε ιστορικούς τόπους, στο ίδιο το ίχνος της αρχαίας πόλης. Θεωρούμε ότι πολύ σύντομα το καθεστώς που διαμορφώνεται με την τροπολογία, θα επεκταθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, με έναν πολύ πιθανό επόμενο στόχο τον αρχαιολογικό χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος».
Ήδη έχουμε τη μετατροπή των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε ανεξάρτητα ΝΠΔΔ, δηλ. την αποδέσμευσή τους από την αρχαιολογική υπηρεσία.. Μήπως σε λίγο θα έχουμε διόδια για την είσοδο στο ιστορικό κέντρο και την αξιοποίησή του από ιδιώτες; Αυτό ήδη εφαρμόζεται στη Ρώμη...
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος συντάσσεται με τους φορείς που ανησυχούν και επαγρυπνούν για τις εξελίξεις αυτές, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεση του καλλιτεχνικού κόσμου σε παρόμοια σχέδια.


ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΕΤΕ, 28.3.2020.

ΛΕΞΕΙΣΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ, αρχαιολογικοι χωροι, ιστορικοι τοποι, επιχειρηματικα συμφεροντα, Αθηνα, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΕΤΕ, απαγορευση κυκλοφοριας, Εθνικος Κηπος, λοφος Φιλοπαππου, ΟΤΑ, Τοπικη Αυτοδιοικηση, Υπουργειο Εσωτερικων, Εθνικος Κηπος, Μητροπολιτικο Πρασινο, διαχειριση, Φιλοπαππος, ιος, Μνημονιο, Λοφος Μουσων, Πνυκα, Νυμφες, μνημειο Φιλοπαππου, Φυλακες Σωκρατους, Σωκρατης, βυζαντινος ναος, Αγιος Δημητριος Λουμπαρδιαρης, λιθοστρωτο, Αναπαυτηριο Πικιωνη, Πικιωνης, ζωνη ανασχεσεως, Ακροπολη, μνημειο παγκοσμιας κληρονομιας, UNESCO, Μνημεια Αθήνας, Ευρωπαικη Πολιτιστικη Κληρονομια 2014 , Καμινης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ